Kiadták a vészjelzést: tavaly tízezernyi ember kaphatta el a nyugat-nílusi lázat Magyarországon

Index   
  Megosztom
Kiadták a vészjelzést: tavaly tízezernyi ember kaphatta el a nyugat-nílusi lázat Magyarországon

A klímaváltozás, illetve a globális kereskedelem és közlekedés folytán olyan trópusi betegségeket terjesztő ízeltlábúak jelenhetnek meg Magyarországon, amelyek eddig ismeretlenek voltak - írja az Index.

Így azok a kórok, amelyek eddig csak az afrikai vagy délkelet-ázsiai népességet pusztították, a magyar mindennapok részévé válhatnak. "Már ma is három új, egzotikus szúnyogfaj, és egy új kullancsfaj előfordulására számíthatunk, terjedésük nagyon gyorsan krízishelyzetet okozhat" - szögezte le Szathmáry Eörs akadémikus, az MTA Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója. A cikk szerint ilyen például a(z)

  • nyugat-nílusi láz
  • usutu vírus
  • Chikungunya-láz
  • dengue-láz
  • zikavírus

Ezek közül a nyugat-nílusi láz már a mindennapok része. A vírus évtizedek óta lehet már a térségben, de eddig nem volt ennyire virulens. Tavaly Magyarországon tízezernyi ember fertőződhetett meg, és 225 ember betegedett meg a nyugat-nílusi láztól. Közülük 15-en meghaltak. Az esetek ugrásszerű növekedése már nyilvánvaló közegészségügyi probléma.

A veszély valós, de nagyon nehéz úgy beszélni róla, hogy az ember se pánikkeltéssel, se bagatellizálással ne legyen vádolható. Azt kell megérteni, hogy a kockázat mindig valószínűségi jellegű. Sosem teljesen biztos, hogy járvány alakul ki, vagy egy-egy területen megbetegedéseket fog-e okozni egy kórokozó. Az viszont biztos, hogy a fertőzések esélye nő, minthogy az új kórokozók egyre gyakrabban tűnnek föl Magyarországon, és az éghajlati jellemzők is egyre előnyösebbé válnak a terjesztőik számára

- mondta Rózsa Lajos, az MTA Evolúciótudományi Intézet kutatója a lapnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kór

kórokozó

nyugat-nílusi láz

vírus

klímaváltozás

globális felmelegedés

zikavírus

dengue-láz

chikungunya-láz

usutu vírus

betegség

egészség

oltás

védőoltás