Kiadták a vészjelzést: tavaly tízezernyi ember kaphatta el a nyugat-nílusi lázat Magyarországon

Index   
  Megosztom
Kiadták a vészjelzést: tavaly tízezernyi ember kaphatta el a nyugat-nílusi lázat Magyarországon

A klímaváltozás, illetve a globális kereskedelem és közlekedés folytán olyan trópusi betegségeket terjesztő ízeltlábúak jelenhetnek meg Magyarországon, amelyek eddig ismeretlenek voltak - írja az Index.

Így azok a kórok, amelyek eddig csak az afrikai vagy délkelet-ázsiai népességet pusztították, a magyar mindennapok részévé válhatnak. "Már ma is három új, egzotikus szúnyogfaj, és egy új kullancsfaj előfordulására számíthatunk, terjedésük nagyon gyorsan krízishelyzetet okozhat" - szögezte le Szathmáry Eörs akadémikus, az MTA Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója. A cikk szerint ilyen például a(z)

  • nyugat-nílusi láz
  • usutu vírus
  • Chikungunya-láz
  • dengue-láz
  • zikavírus

Ezek közül a nyugat-nílusi láz már a mindennapok része. A vírus évtizedek óta lehet már a térségben, de eddig nem volt ennyire virulens. Tavaly Magyarországon tízezernyi ember fertőződhetett meg, és 225 ember betegedett meg a nyugat-nílusi láztól. Közülük 15-en meghaltak. Az esetek ugrásszerű növekedése már nyilvánvaló közegészségügyi probléma.

A veszély valós, de nagyon nehéz úgy beszélni róla, hogy az ember se pánikkeltéssel, se bagatellizálással ne legyen vádolható. Azt kell megérteni, hogy a kockázat mindig valószínűségi jellegű. Sosem teljesen biztos, hogy járvány alakul ki, vagy egy-egy területen megbetegedéseket fog-e okozni egy kórokozó. Az viszont biztos, hogy a fertőzések esélye nő, minthogy az új kórokozók egyre gyakrabban tűnnek föl Magyarországon, és az éghajlati jellemzők is egyre előnyösebbé válnak a terjesztőik számára

- mondta Rózsa Lajos, az MTA Evolúciótudományi Intézet kutatója a lapnak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kór

kórokozó

nyugat-nílusi láz

vírus

klímaváltozás

globális felmelegedés

zikavírus

dengue-láz

chikungunya-láz

usutu vírus

betegség

egészség

oltás

védőoltás