Bizonyított: egészséges a délutáni szundi, ennyit kéne pihennie mindenkinek napközben

HelloVidék   
  Megosztom
Bizonyított: egészséges a délutáni szundi, ennyit kéne pihennie mindenkinek napközben

A Heart magazinban megjelent cikk szerint svájci kutatók megállapították, hogy azoknál a felnőtteknél alacsonyabb a szívproblémák és a stroke kockázata, akik hetente 1-2 alkalmas napközbeni sziesztát iktatnak be a mindennapokba.

Régóta ismeretes, hogy a nem elegendő mennyiségű alvás súlyos problémákat okozhat az emberek szervezetében, például szív- és érrendszeri gondokat. Úgy tűnik, hogy a napközbeni szundi egy egészséges alternatíva lehet és helyettesíteni tudja az éjszaka kimaradt alvásmennyiséget.

Közel 3500, 35-75 év közötti svájci felnőtt vett részt a vizsgálatban, akik információkat szolgáltattak a kutatóknak az alvási szokásaikról, életmódjukról, demográfiai adataikról, majd egy sor orvosi vizsgálaton estek át. A résztvevők több mint fele azt mondta, hogy nem szunyókált napközben a vizsgálat megkezdése előtti héten. A sziesztázók közül 667 fő 1-2 alkalommal, 411 résztvevő 3-5 alkalommal, 370 pedig 6-7 alkalommal szundizott napközben a hét leforgása alatt.

A vizsgálatok után 8 évig nyomon követték a résztvevők egészségügyi állapotát. Ezidő alatt 155 embernek lett szívproblémája. A kutatók megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik hetente 1-2 nappali alvást iktattak be, azoknál alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri problémák kockázata, mint azoknál, akik egyáltalán nem pihentek napközben. A több szundizás és a szív egészsége között azonban találtak erős kapcsolatot. A cikk szerint

A kevés alvás rengeteg egészségügyi kockázatot rejteget magában, többek között az elhízást, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, a stroke-t, a szívbetegségeket és a mentális szorongást is kapcsolatba hozták már vele. A cikk megjegyzi, hogy a nappali szundi akár az amerikaiak nagy részének javíthatna az egészségét, mivel az emberek harmadának nincs meg a minimális napi 7 órás alvása éjszaka.

A tanulmány egyedül a 65 év feletti, idősebb embereknél nem talált kapcsolatot: mivel ők több egészségügyi problémára hajlamosabbak, és máshogy pihennek, mint a fiatal felnőttel, nem találtak szív-egészségügyi előnyöket az esetükben.

És mennyi az ideális szundizási időtartam? Bár a tanulmány nem kereste erre a kérdésre a választ, a legtöbb szakértő szerint már egy 20 perces szundi is elég ahhoz, hogy jobb teljesítménye, ébersége és hangulata legyen az embernek.

Forrás: Time

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

életmód

alvás

pihenés

délutáni szundi

délutáni szieszta

egészség

betegség