Jót tesz az egészségünknek a hidegfront: csökkenni fog a szálló por mértéke

HelloVidék   
  Megosztom
Jót tesz az egészségünknek a hidegfront: csökkenni fog a szálló por mértéke

Szeged levegőjében napok óta magas a szálló por koncentrációja. Az időjárás és a lakossági fűtés az oka. Az emberi egészségre káros anyagok csaknem 70 százaléka a kéményeken keresztül kerül a szabadba - írja a delmagyar.hu.

Elsősorban az időjárás az oka, hogy Szeged levegőjében magas a szálló por koncentrációja

– mondta a lapnak Gál Tamás, a Szegedi Tudományegyetem éghajlattani és tájföldrajzi tanszékének helyettes vezetője, aki hozzátette: ugyanannyi szennyező anyag került most is város levegőjébe, mint máskor, ugyanakkor ez a réteg most a légkör alsó száz méterében oszlik el. Ennek az az oka, hogy éjszakánként nincs felhőzet, de a talaj menti levegő lehűl, ezáltal egy inverziós réteg alakul ki. Ennek köszönhetően a levegő hőmérséklete nem csökken függőlegesen, hanem nagyjából 100 méterig növekszik.

A jövő héten érkező, erős széllel és csapadékkal járó hidegfront azonban javíthatja a helyzetet. A szálló por rendkívül veszélyes: főként gyerekekre, idősekre, a szív- és légzőszervi betegségekben szenvedőkre van súlyos hatással, de azok is veszélyben vannak, akik fizikai munkát végeznek hosszú időn keresztül a szabadban. A szmog nemcsak légúti megbetegedéseket, hanem tüdőrákot is okozhat.

Sajnos mindmáig előfordul, hogy a vegyes tüzelésű kazánokban a fa mellett műanyaghulladékot, színes papírokat, festett furnérlemezeket is elégetnek, ezek pedig nagyon szennyezik a levegőt

- mondta Mader Balázs, a járási hivatal osztályvezetője, majd hozzáfűzte: Szegeden egy automata mérőállomás működik, mely azt mutatja, hogy a városban a szálló por koncentrációja elérte a tájékoztatási értéket. Ennek a határértékét törvény szabályozza. Tájékoztatási értékről akkor beszélhetünk, ha két egymást követő nap 24 órás átlagában a koncentráció meghaladja a 75 mikrogramm/köbmétert, és az időjárási előrejelzés alapján a harmadik napon sem változik a helyzet. Az egészségügyi határérték 50 mikrogrammnál kezdődik, míg a riasztási fokozat 100 mikrogramm/köbméteres értéket haladja meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

időjárás

hidegfront

levegő

légszennyezés

légszennyezettség

szálló por