Veszélyes kór fenyegeti a magyar családokat: a legtöbb mosógépben ott lapul

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyes kór fenyegeti a magyar családokat: a legtöbb mosógépben ott lapul

Egy kutatás szerint egy átlagos háztartásban hetente 23 kg ruhát tesznek mosógépbe és mosnak ki. A tanulmány szerint ez évente több mint 6000 ruhadarabot jelent. Ha a saját életünkre tekintünk, valóban azt tapasztaljuk, hogy minden héten elindítunk 1-2 mosást - nyilván a nagyobb létszámú családoknál ez 3-4 alkalom is lehet. A folyamat viszont mindenkinek ismerős: bedobjuk a ruhákat, öblítő, mosószer vagy gél és indítjuk is a programot, a ruhák pedig tisztulnak. Apropó tisztítás, gondolkodtál már azon, hová tűnnek a szennyeződések és mi történik a baktériumokkal mosás közben?

Jason Tetro kanadai mikrobiológus szerint könnyen előfordulhat, hogy a ruhákból kimosott szennyeződések felhalmozódnak a mosógépben, éppen ezért visszakerülhetnek a ruhánkra, ami befolyásolja aztán a ruháink minőségét és mosógépeink élettartamát.

Mindenki azt gondolja, hogy ha kimossa a ruháját akkor valóban tiszta lesz. Pedig manapság egyre több ruha igényli azt, hogy alacsony hőfokon való mosást. Ez viszont azt eredményezi, hogy a kórokozók és baktériumok nem pusztulnak el.

- mondja Tetro.

A szakember szerint van néhány egyszerű módszer, amivel már jelentősen csökkenteni tudjuk a baktériumok jelenlétét a mosógépünkben. Úgy véli, ha legalább hetven fokon mossuk a ruhákat akkor nagyjából mindent ki tudunk irtani a gép dobjából. A minden alatt Tetro baktériumokat és a gombákat érti, valamint minden olyan kórokozót, ami betegséget okozhat. Plusz egy tippnek azt javasolja, hogy használjunk fehérítőt is, mivel ez is egy módja annak, hogy elpusztítsuk a baktériumokat. Ráadásul a fehér ruhák nem csak illatosak lesznek tőle, de tovább tartanak majd.

Ha alacsony hőfokon vagy hideg vízben mosatjuk ruháinkat az akár könnyen betegségekhez vezethet, mivel a langyos vagy hideg vízben a baktériumok feldarabolódnak a szövetekben majd kiúsznak az anyag rostjai közül. Ez viszont azért baj, mert a mosógép dobjának lyukacsos részein keresztül nem tudnak kiszivárogni a dobból. Így csak a dob falára ragadnak, ahonnan újra a ruhákra kerülnek, ami csökkenti a ruhák élettartamát. A másik hátránya ennek a módszernek az az, hogy a mosógépből áradó kellemetlen szagokért is ez a felelős, amit ráadásul a mosott ruhák is át tudnak venni.

A szakember szerint a mosógépekben tanyázó baktériumok nagyon kis eséllyel, de elsősorban bőrbetegségeket okozhatnak, mint például:

  • a Staphylococcus aureus, másnéven MRSA,
  • az E-coli baktérium,
  • a súlyos betegséget okozó az impetigó.
  • Emellett számos más, kiütésekkel, bőrpírral járó betegséget okozó baktérium is húzódhat a mosogép belsejében, amelyek az antibiotikumokkal szemben rezisztensek.

Ez azt jelenti, hogy a ruháinkon tanyázó baktériumok megbetegíthetnek?

Igen, de ez nem valószínű, hogy meg fog történni. Ahhoz, hogy a baktériumok fertőzést okozzanak, a szervezetedbe kell, hogy kerüljenek. Ez pedig csak úgy fordulhat elő, ha a nedves ruhát elkezdjük rágcsálni. De mivel mosás után már alacsonyabb számban vannak jelen a baktériumok, és amúgy is kiterítjük száradni a ruhákat, így nem okoznak veszélyt

- tanácsolja a mikrobiológus, aki külön kitért arra is, hogy

Arra viszont kitért, hogy ahol csecsemők, idősek és gyenge immunrendszerrel rendelkezők élnek a háztartásban, ott érdemes gyakrabban takarítani a mosogép belsejét. Tetro azt javasolja, hogy egy négytagú családnak, aki hetente többször is mos, legalább havonta egyszer ki kell tisztítani a mosógépet. Azok az egyedülálló emberek, akik hetente indítanak el egy mosást, elég csak három-négyhavonta kimosniuk a mosógép dobját.

A leghatékonyabban akkor tisztíthatjuk meg a dobot, ha magas hőfokon üresen indítjuk el a mosást, ügyelve arra, hogy adagoljunk a gépbe némi fehérítőt is. Ezután nincs más hátra, mint lefuttatni egy gyors mosást, majd kinyitni a mosógép ajtaját, hogy megszáradjon belül a dob.

(via:globalnews.ca)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mosógép

mosás

baktérium

baktériumfertőzés

tisztítás

takarítás