Meglepő dolog derült ki a sovány tejről: ezt nem árt tudnod, ha te is iszod

HelloVidék   
  Megosztom
Meglepő dolog derült ki a sovány tejről: ezt nem árt tudnod, ha te is iszod

Nehéz elképzelni, hogy létezne a víznél jobban hidratáló ital. Meglepő módon egy tanulmány megállapította, hogy a legjobban hidratáló italok közé sem a víz, sem az ügyesen reklámozott sportital sem tartozik, ezek valójában csak a 9. és a 10. helyet foglalják el a legjobban hidratáló italok toplistáján. De akkor mit érdemes inni, és melyek a legjobban hidratáló italok? Ennek jártunk utána.

Hatalmas tévhitet döntött meg egy új kutatás, miszerint nem a víz vagy a sportital a legjobban hidratáló ital a világon. A víz rendkívül fontos a szervezetünkben: segít az ízületek egészséges működésében, a normál testhőmérséklet fenntartásában, valamint az agy normál működésében. Mivel a testünk nagy része (60-70 százaléka) víz, és minden nap nagyjából 2-3 liter vizet veszítünk az izzadás, vizelés és légzés által, az elveszített folyadékot pótolnunk kell. Egy Egyesült Királyságban készült tanulmányban azonban Ronald J. Maughan és csapata vitatta, hogy a víz lenne a leghidratálóbb ital a számunkra.

Az a folyadék hidratál a legjobban, amely hosszabb ideig marad a testben, ezáltal több ideje van felszívódni és beépülni a szervezetbe.

A kutatók 72 egészséges, fizikailag aktív 18-35 éves férfit vizsgáltak meg, minden résztvevő 1 liter ásványvizet és más folyadékot fogyasztott. Az eredmények alapján összeállt a lista, melyek azok az italok, amelyek a legjobban hidratálnak. A lista első helyezettje a sovány tej lett, mely 0,1 százalékos zsírtartalmával a legjobban hidratáló ital díját kaparinthatta meg. A kávé kedvelőinek van egy rossz hírünk, ugyanis ez az ital lett a legkevésbé hidratáló ital a tesztelt 13 féle folyadék közül. Íme a lista:

  1. Sovány tej (0,1 % zsírtartalom)
  2. Orális rehidratáló folyadék (ORS)
  3. Tej (normál zsírtartalommal)
  4. Narancslé
  5. Kóla
  6. Light kóla
  7. Jeges tea
  8. Forró tea
  9. Sportitalok
  10. Szénsavmentes ásványvíz
  11. Szénsavas ásványvíz
  12. Sör
  13. Kávé

A sovány tej az új víz

A kutatás módszertana szerint a szakemberek megvizsgálták a résztvevők vizeletét annak érdekében, hogy kiderítsék, melyik marad tovább a szervezetben. A vizsgálat során létrehoztak egy úgynevezett hidratációs indexet, ami megmutatta, milyen gyorsan távozott az adott ital a szervezetből. Ez a hosszú távú futók, sportolók számára lehet rendkívül hasznos, mivel sportolás közben rengeteg vizet veszít a szervezet az izzadással, amit pótolni kell. Egy maratonfutás kellős közepén pedig nem lehet megállni és elugrani egy mosdóba.

Az eredmények azt mutatták, hogy a cukrot, zsírt és fehérjét tartalmazó italok jobban teljesítettek, mint a víz, és hosszabb ideig hidratálták a szervezetet. Még a kutatókat is meglepte az eredmény, hogy a sovány tej jobb eredményt ért el, mint az orális rehidratációs oldat (ORS), melynek kifejezetten az a feladata, hogy kiszáradás esetén hidratálja a testet. A hasmenés kezelésére használt ORS cukrot, nátriumot és káliumot tartalmaz, mely visszatartja a vizet, ezáltal az Egyesült Államokban rendkívül népszerű csodaszer lett az egyetemisták körében a másnaposság kikúrálására.

A sovány tej azonban nem csak az ORS felett győzedelmeskedett, hanem a sportitalokat és a vizet is csúfosan megverte. Ennek az a magyarázata, hogy laktózt, nátriumot, fehérjét és zsírt is tartalmaz, mely lelassítja a vizelési folyamatot, ami miatt hosszabb ideig hidratálja a szervezetet.

Felejtsd el a kávét, ha szomjas vagy

A spektrum másik végén a kávé és a sör foglal helyet, csupán ez a két ital ért el rosszabb eredményeket, mint a víz. Talán többeknek ismerős lehet az érzés, hogy sörözéskor állandóan a mosdóba kell járkálni – ez azért van, mert nagyon rövid ideig marad a szervezetben a folyadék és rosszul hidratálja a testet. Az alkohol ezen kívül kiszárítja a szervezetet, de a kávé fogyasztása által is több folyadék távozik a testünkből, mint amennyit bevittünk vele.

A túl sok cukor sem tesz jót

A tanulmány szerint a magas cukortartalmú italok, mint a narancslé és a kóla, hidratálóbbak lettek, mint a víz. Ez azonban nem azt jelenti, hogy innentől csak ezeket az italokat kellene fogyasztanunk, mert a túl sok cukor fogyasztása által olyan egészségügyi kockázatoknak teheted ki magad, mint a cukorbetegség, elhízás és szívbetegségek. Melissa Majumdar dietetikus szerint nem előnyös, hogy a cukros italok hosszabb ideig megmaradnak a testben, mivel a bennük található cukor is feldolgozásra kerül, ezért sem a gyümölcslevek, sem az üdítőitalok túlzott. fogyasztása nem ajánlott.

Via BrightSide

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

életmód

egészség

víz

hidratálás

hidratáció

ital

folyadék

folyadékbevitel