Modern népbetegség kínozza a magyarokat: ezért veszélyes a kajakóma

HelloVidék   
  Megosztom
Modern népbetegség kínozza a magyarokat: ezért veszélyes a kajakóma

Egy kiadós ebéd után hamar érezhetjük magunkat fáradtnak, letargikusnak. Ezt az érzést legtöbbször kajakómának nevezzük. Hogy miért és hogyan tör ránk a szörnyű telítettség érzés? Mit lehet tenni ellene? Ennek járt utána a HelloVidék.

Sokaknak ismerős lehet az a szörnyű, telített érzés, amit egy-egy kiadós ebéd vagy vacsora után tapasztalhatunk. A nyomasztó és letargikus állapot evés után, könnyen felborítatja a nap hátralévő részté is, főleg, ha gyomorfájással, puffadással és hatalmas fáradságérzéssel jár. A köztudatban kajakómának hívott jelenséget nagyon sok dolog okozhatja. Most annak jártunk utána, mit érdemes tenni annak érdekében, hogy ezt megelőzzük vagy kezeljük.

Mi is az a kajakóma?

Az orvostudomány hivatalosan étkezés utáni aluszékonyságnak nevezi a kajakómát. A tünetek legtöbbször fáradtság, álmosság, ami általában puffadással és teltségérzettel párosul.

Mi okozza az kajakómát?

Legtöbbször rövidre zárva a témát az evésre fogjuk a dolgot, de számos más tényező is kiválthatja ezt a furcsa érzést.

Az első tényező természetesen tényleg az evés, vagyis inkább az, hogy mit és mennyit ettünk. A finomított ételek, a magas cukortartalmú táplálékok pedig könnyebben válják ki ezt az állapotot. Amiben még biztosak lehetünk az az, hogy az álmosság akkor tör rá az emberre, ha elkezdődik az emésztés a gyomorban. Amikor ez megtörténik, az összes energiád az emésztésre koncentrálódik, éppen ezért érzed azt, hogy fáradt vagy, nem bírsz mozogni egy kiadós étkezés után.

A második ok lehet a túl gyorsan, túl sok étel elfogyasztása. Szakemberek szerint, ha túl gyorsan fogyasztjuk el az ételünket, akkor a testünknek ideje sem lesz arra, hogy lépést tartson velünk. Ennek az a hátránya, hogy nagyon hamar telítve érezzük magunkat, a belek is telve lesznek. Éppen ezért érezzük magunkat felpuffadva, felfúvódva.

A szakemberek harmadik tényezőként a különböző betegségeket hozzák fel. A pajzsmirigy-problémák vagy különböző ételérzékenységek is okozhatnak puffadást és teltséget, vagy épp kajakómát evés után. Ha egészségesen működik a pajzsmirigyed, a test könnyebben tud alkalmazkodni és gyorsan szabályozza a vércukorszintet az energiaszint fenntartása érdekében. Ha alulműködik vagy túlműködik a pajzsmirigyed, akkor ez nehezebben megy a szervezetednek. Az allergiákról azt mondják a szakértők, hogy sok embernek nincs tudomása arról, hogy valamilyen érzékenysége van. Pedig ezek nem csak kiütés formájában jelentkezhetnek, hanem produkálhatnak fáradtságot vagy épp puffadást.

(via: goodhousekeeping.com)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kajakóma

evés

étel

étkezés

vacsora

ebéd

reggeli

pihenés

fáradtság

levertség