Modern népbetegség kínozza a magyarokat: ezért veszélyes a kajakóma

HelloVidék   
  Megosztom
Modern népbetegség kínozza a magyarokat: ezért veszélyes a kajakóma

Egy kiadós ebéd után hamar érezhetjük magunkat fáradtnak, letargikusnak. Ezt az érzést legtöbbször kajakómának nevezzük. Hogy miért és hogyan tör ránk a szörnyű telítettség érzés? Mit lehet tenni ellene? Ennek járt utána a HelloVidék.

Sokaknak ismerős lehet az a szörnyű, telített érzés, amit egy-egy kiadós ebéd vagy vacsora után tapasztalhatunk. A nyomasztó és letargikus állapot evés után, könnyen felborítatja a nap hátralévő részté is, főleg, ha gyomorfájással, puffadással és hatalmas fáradságérzéssel jár. A köztudatban kajakómának hívott jelenséget nagyon sok dolog okozhatja. Most annak jártunk utána, mit érdemes tenni annak érdekében, hogy ezt megelőzzük vagy kezeljük.

Mi is az a kajakóma?

Az orvostudomány hivatalosan étkezés utáni aluszékonyságnak nevezi a kajakómát. A tünetek legtöbbször fáradtság, álmosság, ami általában puffadással és teltségérzettel párosul.

Mi okozza az kajakómát?

Legtöbbször rövidre zárva a témát az evésre fogjuk a dolgot, de számos más tényező is kiválthatja ezt a furcsa érzést.

Az első tényező természetesen tényleg az evés, vagyis inkább az, hogy mit és mennyit ettünk. A finomított ételek, a magas cukortartalmú táplálékok pedig könnyebben válják ki ezt az állapotot. Amiben még biztosak lehetünk az az, hogy az álmosság akkor tör rá az emberre, ha elkezdődik az emésztés a gyomorban. Amikor ez megtörténik, az összes energiád az emésztésre koncentrálódik, éppen ezért érzed azt, hogy fáradt vagy, nem bírsz mozogni egy kiadós étkezés után.

A második ok lehet a túl gyorsan, túl sok étel elfogyasztása. Szakemberek szerint, ha túl gyorsan fogyasztjuk el az ételünket, akkor a testünknek ideje sem lesz arra, hogy lépést tartson velünk. Ennek az a hátránya, hogy nagyon hamar telítve érezzük magunkat, a belek is telve lesznek. Éppen ezért érezzük magunkat felpuffadva, felfúvódva.

A szakemberek harmadik tényezőként a különböző betegségeket hozzák fel. A pajzsmirigy-problémák vagy különböző ételérzékenységek is okozhatnak puffadást és teltséget, vagy épp kajakómát evés után. Ha egészségesen működik a pajzsmirigyed, a test könnyebben tud alkalmazkodni és gyorsan szabályozza a vércukorszintet az energiaszint fenntartása érdekében. Ha alulműködik vagy túlműködik a pajzsmirigyed, akkor ez nehezebben megy a szervezetednek. Az allergiákról azt mondják a szakértők, hogy sok embernek nincs tudomása arról, hogy valamilyen érzékenysége van. Pedig ezek nem csak kiütés formájában jelentkezhetnek, hanem produkálhatnak fáradtságot vagy épp puffadást.

(via: goodhousekeeping.com)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kajakóma

evés

étel

étkezés

vacsora

ebéd

reggeli

pihenés

fáradtság

levertség