Háziasszonyok, figyelem: mutatjuk, hogy változik a húsok jelölése január közepétől

HelloVidék   
  Megosztom
Háziasszonyok, figyelem: mutatjuk, hogy változik a húsok jelölése január közepétől

A hazai fogyasztás ösztönzését is szolgálja az új húsjelölés, biztosan tudni fogjuk, magyar, vagy import húst eszünk, s hogy az utóbbi honnan érkezett. A Pick és a Hungerit márkaboltjaiban minden hazai, a kertvárosi húsüzletben azért előfordulhat spanyol lapocka - írja a delmagyar.hu.

Ahogy a portál írja, minden kereskedőnek fel kell tüntetnie a friss, hűtött vagy fagyasztott húsok származási helyét a húspultokban. Az intézkedés januártól 15 után lép érvénybe, mely nem csak a sertéshúsra, de a juh-, a kecske- és baromfitermékekre is vonatkozik. Fontos, hogy a jelöléseket egyedül a nyesedék és a darált hús esetében nem lesz kötelező feliratozni.

Fontos kritérium lesz a szabályzatban az is, hogy olvashatóan kell kiírni minden információt és nem lehet elintézni a dolgot olvashatatlan, apróbetűs kiírásokkal. A rendelet alapján világos háttéren sötét betűszínnel és minimum fél centiméteres betűmagassággal kell megjeleníteni a származási ország nevét. A lényeg az, hogy a fogyasztók világosan megkülönböztethessék az egyes országokból származó húsokat.

A most hozott döntés, a jelölések szigorításáról összefügg azzal, nagy mértékben importálunk húst a jelentős mennyiségű export mellett. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb adatai szerint 2019 első 9 hónapjában például 125 ezer tonna sertéshúst importáltunk – és 109 ezer tonna lépte át a másik irányból az országhatárt. Értékben ez 81,4, illetve 78,9 milliárd forint volt.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hús

húsok

jelölés

háziasszony

étel

főzés

vásárlás