Háziasszonyok, figyelem: mutatjuk, hogy változik a húsok jelölése január közepétől

HelloVidék   
  Megosztom
Háziasszonyok, figyelem: mutatjuk, hogy változik a húsok jelölése január közepétől

A hazai fogyasztás ösztönzését is szolgálja az új húsjelölés, biztosan tudni fogjuk, magyar, vagy import húst eszünk, s hogy az utóbbi honnan érkezett. A Pick és a Hungerit márkaboltjaiban minden hazai, a kertvárosi húsüzletben azért előfordulhat spanyol lapocka - írja a delmagyar.hu.

Ahogy a portál írja, minden kereskedőnek fel kell tüntetnie a friss, hűtött vagy fagyasztott húsok származási helyét a húspultokban. Az intézkedés januártól 15 után lép érvénybe, mely nem csak a sertéshúsra, de a juh-, a kecske- és baromfitermékekre is vonatkozik. Fontos, hogy a jelöléseket egyedül a nyesedék és a darált hús esetében nem lesz kötelező feliratozni.

Fontos kritérium lesz a szabályzatban az is, hogy olvashatóan kell kiírni minden információt és nem lehet elintézni a dolgot olvashatatlan, apróbetűs kiírásokkal. A rendelet alapján világos háttéren sötét betűszínnel és minimum fél centiméteres betűmagassággal kell megjeleníteni a származási ország nevét. A lényeg az, hogy a fogyasztók világosan megkülönböztethessék az egyes országokból származó húsokat.

A most hozott döntés, a jelölések szigorításáról összefügg azzal, nagy mértékben importálunk húst a jelentős mennyiségű export mellett. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb adatai szerint 2019 első 9 hónapjában például 125 ezer tonna sertéshúst importáltunk – és 109 ezer tonna lépte át a másik irányból az országhatárt. Értékben ez 81,4, illetve 78,9 milliárd forint volt.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hús

húsok

jelölés

háziasszony

étel

főzés

vásárlás