Háziasszonyok, figyelem: mutatjuk, hogy változik a húsok jelölése január közepétől

HelloVidék   
  Megosztom
Háziasszonyok, figyelem: mutatjuk, hogy változik a húsok jelölése január közepétől

A hazai fogyasztás ösztönzését is szolgálja az új húsjelölés, biztosan tudni fogjuk, magyar, vagy import húst eszünk, s hogy az utóbbi honnan érkezett. A Pick és a Hungerit márkaboltjaiban minden hazai, a kertvárosi húsüzletben azért előfordulhat spanyol lapocka - írja a delmagyar.hu.

Ahogy a portál írja, minden kereskedőnek fel kell tüntetnie a friss, hűtött vagy fagyasztott húsok származási helyét a húspultokban. Az intézkedés januártól 15 után lép érvénybe, mely nem csak a sertéshúsra, de a juh-, a kecske- és baromfitermékekre is vonatkozik. Fontos, hogy a jelöléseket egyedül a nyesedék és a darált hús esetében nem lesz kötelező feliratozni.

Fontos kritérium lesz a szabályzatban az is, hogy olvashatóan kell kiírni minden információt és nem lehet elintézni a dolgot olvashatatlan, apróbetűs kiírásokkal. A rendelet alapján világos háttéren sötét betűszínnel és minimum fél centiméteres betűmagassággal kell megjeleníteni a származási ország nevét. A lényeg az, hogy a fogyasztók világosan megkülönböztethessék az egyes országokból származó húsokat.

A most hozott döntés, a jelölések szigorításáról összefügg azzal, nagy mértékben importálunk húst a jelentős mennyiségű export mellett. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb adatai szerint 2019 első 9 hónapjában például 125 ezer tonna sertéshúst importáltunk – és 109 ezer tonna lépte át a másik irányból az országhatárt. Értékben ez 81,4, illetve 78,9 milliárd forint volt.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hús

húsok

jelölés

háziasszony

étel

főzés

vásárlás