Kétségbeesetten kutatnak a szülők: hiánycikk lett egy fontos csecsemőgyógyszer

HelloVidék   
  Megosztom
Kétségbeesetten kutatnak a szülők: hiánycikk lett egy fontos csecsemőgyógyszer

Az újszülöttek számára kötelező szer elérhetősége az elmúlt hetekben vált bizonytalanná. A védőnők és az orvosok megpróbálják begyűjteni a családoknál megmaradt ampullákat, hogy azokat aztán tovább-adhassák. A K-vitamin minden újszülött számára kötelező. Hiánya akár halálos vérzékenységet is okozhat - írja az ATV.

Ahogy a portál írja, az édesanyák a közösségi oldalakon próbálnak segítséget kérni és beszerezni az újszülöttek számára fontos K-vitamint. Mivel az ország különböző részein teljesen hiánycikké vált a fontos csecsemőgyógyszer, így a szülők már több csoportot is létrehoztak a közösségi oldalakon, kizárólag a Konakion injekció miatt. Ebben próbál segíteni néhány védőnői szolgálat is, akik szintén ezeken a felületeken próbálják meg begyűjteni a családoknál feleslegben maradt ampullákat.

A múlt évben kezdődött a probléma a K-vitamin injekciók körül, amikor az egyik legnagyobb külföldi cég, leállította a gyártást. Ugyan külföldről időnként sikerül egy-egy nagyobb adagot behozatni az országba és raktárkészleten tartani, ez azonban hosszú távon nem tudja biztosítani a szükséges mennyiséget.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke úgy nyilatkozott, hogy mivel nagyon alacsony a készlet és az is nehezen elérhető, így begyűjtik a feleslegessé vált ampullákat a szülőktől, hogy azokat aztán továbbadják.

Kértük és főleg a védőnők segítenek ebben nagyon sokat, hogy az anyukák ne dobják ki ezt a készítményt, hanem adják oda a rendelőknek, a védőnőknek, és így tudunk azoknak az újszülötteknek adni, legalább egy 2-3 szükséges ampullát, ameddig nem tudnak hozzájutni a gyógyszertári forgalomban

- mondta Póta György, aki hangsúlyozta, hogy az újszülöttek nagyjából 1-2 ezreléke K-vitamin hiánnyal születik, ez pedig vérzékenységet vagyis akár agyvérzést vagy belső szervi vérzést okozhat, ami akár halálos is lehet. Az anyatejjel nem jut elegendő K-vitamin a babák szervezetébe, ezért azt kötelezően mindenen újszülött számára pótolni kell.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

atv

gyógyszer

csecsemőgyógyszer

gyerek

egészségügy

hiánycikk