Kétségbeesetten kutatnak a szülők: hiánycikk lett egy fontos csecsemőgyógyszer

HelloVidék   
  Megosztom
Kétségbeesetten kutatnak a szülők: hiánycikk lett egy fontos csecsemőgyógyszer

Az újszülöttek számára kötelező szer elérhetősége az elmúlt hetekben vált bizonytalanná. A védőnők és az orvosok megpróbálják begyűjteni a családoknál megmaradt ampullákat, hogy azokat aztán tovább-adhassák. A K-vitamin minden újszülött számára kötelező. Hiánya akár halálos vérzékenységet is okozhat - írja az ATV.

Ahogy a portál írja, az édesanyák a közösségi oldalakon próbálnak segítséget kérni és beszerezni az újszülöttek számára fontos K-vitamint. Mivel az ország különböző részein teljesen hiánycikké vált a fontos csecsemőgyógyszer, így a szülők már több csoportot is létrehoztak a közösségi oldalakon, kizárólag a Konakion injekció miatt. Ebben próbál segíteni néhány védőnői szolgálat is, akik szintén ezeken a felületeken próbálják meg begyűjteni a családoknál feleslegben maradt ampullákat.

A múlt évben kezdődött a probléma a K-vitamin injekciók körül, amikor az egyik legnagyobb külföldi cég, leállította a gyártást. Ugyan külföldről időnként sikerül egy-egy nagyobb adagot behozatni az országba és raktárkészleten tartani, ez azonban hosszú távon nem tudja biztosítani a szükséges mennyiséget.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke úgy nyilatkozott, hogy mivel nagyon alacsony a készlet és az is nehezen elérhető, így begyűjtik a feleslegessé vált ampullákat a szülőktől, hogy azokat aztán továbbadják.

Kértük és főleg a védőnők segítenek ebben nagyon sokat, hogy az anyukák ne dobják ki ezt a készítményt, hanem adják oda a rendelőknek, a védőnőknek, és így tudunk azoknak az újszülötteknek adni, legalább egy 2-3 szükséges ampullát, ameddig nem tudnak hozzájutni a gyógyszertári forgalomban

- mondta Póta György, aki hangsúlyozta, hogy az újszülöttek nagyjából 1-2 ezreléke K-vitamin hiánnyal születik, ez pedig vérzékenységet vagyis akár agyvérzést vagy belső szervi vérzést okozhat, ami akár halálos is lehet. Az anyatejjel nem jut elegendő K-vitamin a babák szervezetébe, ezért azt kötelezően mindenen újszülött számára pótolni kell.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

atv

gyógyszer

csecsemőgyógyszer

gyerek

egészségügy

hiánycikk