Ezt még te sem tudtad az eperről: ezért kedvelt gyógymód a népi füvesemberek szerint

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt még te sem tudtad az eperről: ezért kedvelt gyógymód a népi füvesemberek szerint

A szamóca az első tavaszi gyümölcs, szív alakjával, zamatos ízével és bámulatos hatásaival igazi szupernövény. Nyolc szemben annyi a C-vitamin, mint egy narancsban, feleannyi a cukor, mint egy almában és harmadannyi a kalória, mint egy banánban. Az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, és Wolf Andrásnak, az Európai Friss Kalandok program nagykövetének egyik legnagyobb tavaszi kedvence is

A szamócát már az ókorban is használták gyógyításra, a népi orvoslásban is kedvelt volt a füvesemberek között, de csak napjainkban került a modern gyógyászat középpontjába - mintegy elismeréseként preventív, betegségmegelőző hatásának.

Újabb és újabb kutatások bizonyítják, hogy hatóanyagai jelentősen hozzájárulhatnak a civilizációs betegségek megelőzéséhez.

Jelentős C-vitamin, ásványianyag és antioxidáns tartalmának köszönhetően a szamóca csökkenti a vérnyomást, védi a szívet, segíti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rákos megbetegedések megelőzését.

Antioxidánsai megkötik a szervezetben keletkező szabadgyököket, ezzel hozzájárul a tumoros betegségek gyógyításához is.

Koleszterin- és zsírmentes, fájdalomcsillapító- valamint gyulladáscsökkentő hatású, immunerősítő. A benne található kálium, K-vitamin és magnézium a csontok egészségének megőrzését támogatják.

A szamóca serkenti a szervezetben elraktározott zsír elégetését, elősegíti a fogyást, kalóriatartalma alacsony, rosttartalma pedig magas, így a fogyókúrázók kedvelt gyümölcse.

A szamóca nemcsak egészségünk, de fiatalságunk és szépségünk hatékony támogatója is, hiszen megakadályozza a bőr megereszkedését, lassítja az öregedés folyamatát, biotin tartalma pedig a hajat és a körmöket erősíti.

Számtalan pozitív hatása mellett a szamóca egy kiemelkedően jó ízű, finom, illatos gyümölcs, ami frissen a legjobb, de készíthetünk belőle süteményeket, joghurtot, fagylaltot vagy turmixot is. Ne felejtsük el, hogy a szamóca szezonban ajánlatos gondolni a télre: ha fel akarjuk tölteni a kamrát, mélyhűtőt ebből a vitamindús finomságból, most van itt az ideje.

Főzhetünk belőle lekvárt, szörpöt, amelyek ízlés szerint ízesíthetők – például citrommal, mentával. Szép szem szamócákat egészben is lefagyaszthatunk, később tökéletes lesz turmixba, levesbe, vagy épp limonádéba, de tartósíthatjuk szárítással, aszalással, kandírozással is. Bármelyik módszert választjuk, a lényeg, hogy a gyümölcs íze, zamata, illata megmaradjon, hogy a szezon után is élvezhessük.

Akár azonnali fogyasztásra, akár télire vesszük a szezon idején nagy mennyiségben áll rendelkezésre hazai termesztésű, friss szamóca, érdemes azt vásárolni. Ha a szamóca mellé közös családi élményt is szeretnénk, akkor keressünk egy „szedd magad” akciót a közelünkben és ott töltsük fel az otthoni szamóca-készleteinket!

A pandémiás helyzet még jobban felhívja a figyelmet arra, milyen fontos az egészségünk és arra is emlékeztet, hogy táplálkozásunkkal milyen sokat tehetünk érte. Megfelelő mennyiségű friss zöldség és gyümölcs napi fogyasztásával erősíthetjük immunrendszerünket és javulhat ellenállóképességünk. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Unió közös edukációs programja, az Európai Friss Kalandok immár harmadik éve népszerűsíti hazánkban a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, elsősorban a kisgyermekes családok és a gyerekek körében.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egészség

betegség

gyümölcs

eper

egészséges

étkeztetés

táplálkozás

tudatos táplálkozás

egészségmegőrzés