Felejtsd el a pirulákat, íme 5 fűszernövény, amivel megerősítheted a szervezeted

HelloVidék   
  Megosztom
Felejtsd el a pirulákat, íme 5 fűszernövény, amivel megerősítheted a szervezeted

Októberre megérkezett az igazi őszi időjárás, amivel együtt jár, hogy egyre melegebben és rétegesebben öltözködünk, mindenki igyekszik elkerülni a megfázást és az influenzát, főleg most, a koronavírus járvány idején. Szervezetünket igyekszünk erősíteni, de nagyon fontos, hogy táplálkozásunkra is odafigyeljünk, hiszen így juthatunk hozzá a legtöbb vitaminhoz, tápanyaghoz, amire testünknek most is nagy szüksége van. A zöldségek,gyümölcsök jótékony hatásairól már többször írtunk, most viszont egy kevésbé ismert, de fontos alapanyagról is szót ejtünk.

Az időjárás ősszel nagyon szeszélyes, éppen ezért kell több fronton is támogatni a szervezetünket, hogy ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben. Lássuk, mit tehetünk egészségünk érdekében.

Oltások

Október 20-ától lesz elérhető a háziorvosi rendelőkben az influenza elleni térítésmentes védőoltás

- közölte Müller Cecília, országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön. Mint mondta, a kétféle oltóanyag egyike a 6 és a 35 hónapos kor közötti kisgyerekeknek adható, ebből négyezer adag áll majd rendelkezésre. A másik a felnőtteknek szánt oltóanyag, amelyből a 3 és 12 év közötti gyerekek fél adagot kapnak. Kihangsúlyozta azt is, a legfontosabb, hogy az egészségügyi szempontból leginkább sérülékeny krónikus betegek és a 60 év felettiek, valamint az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói, lakói beoltassák magukat.

Vitaminok

Az országos tisztifőorvos korábban beszélt arról is, hogy a betegségből felgyógyultak egy része tartós fáradtságérzést tapasztal. Őket rehabilitációs tervvel segítik régi egészségi állapotuk helyreállításában, ezért vitaminok, különösen a D-vitamin szedését javasolják számukra.

Viszont a vitaminok szedésével kapcsolatban óvatosságra intenek a szakemberek. Nem érdemes minden praktikát bevetni annak érdekében, hogy "felturbózzuk az immunkrendszerünk", ha egészségesek vagyunk, mivel ezzel az ellenkezőjét érhetjük el. Ha túlzásba visszük a vitaminok szedését, és valakinek tényleg a normálisnál magasabb fokozaton működik az immunrendszere, az egyáltalán nem egy kellemes dolog. A túlságosan aktív immunválasz általában olyan dolgokkal jár, hogy a szervezet vírusként érzékelve elkezdi megtámadni a saját szöveteinket és szerveinket. A Pénzcentrum korábbi cikkében olvashattunk arról, hogy nem csak a D- és a C-vitamin, valamint a cink szedése a fontos, de például a fehérjék is, mert ezek építik fel a sejteket, tehát az immunrendszerünk antitestjeit is.

Táplálkozás

Hogy megőrizzük egészségünket a hidegebb hónapok alatt, fontos a táplálkozásunkra is odafigyelni. A kiegyensúlyozott étkezés részét képzik a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, diófélék, magvak és teljes kiőrlésű gabonák. Viszont nem mehetünk el a fűszernövények jótékony hatásai mellett sem.

Ahogy a gyógynövények, úgy a fűszernövények is kiegészíthetik és fontos részei lehetnek az étkezéseinknek. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhányat azok közül, amelyeket érdemes frissen felhasználni főzés során és rendszeresen fogyasztani.

1. Bazsalikom

A bazsalikom számos konyha alapanyaga - illatos, és általában a gyógynövények királyaként emlegetik. A bazsalikomnak sokféle fajtája létezik, ráadásul nyár végétől ősz közepéig van szezonja, így mindig érdemes frissen használni.

2. Menta

A menta évelő fűszernövény, gyümölcsös, friss és aromás íze van. A menta nemcsak az emésztésnek kedvez, de segít a gyomorbántalmak kezelésében is.

3. Petrezselyem

A petrezselyem egy ízes fűszernövény , amely segíti a szervezet méregtelenítését. Nagy mennyiségű C-vitamin tartalmaz és tele van fehérjével. Ezenkívül könnyen emészthető, összehasonlítva más rostban gazdag zöldségekkel, például a kelkáposztával.

4. Zsálya

A zsálya évelő gyógynövény, fás szárú, kék és lila virágú, rendkívül aromás növény. Számos előnye között szerepel az a képessége, hogy segíti az agyműködés javítását, csökkenti a testben jelentkező gyulladásokat, segít megelőzni a krónikus betegségeket, hozzájárul a megfelelő emésztést, növeli a csontok egészségét és erejét, sőt segít a cukorbetegség megelőzésében.

5. Rozmaring

A rozmaring tele van antioxidánsokkal és vitaminokkal, természetes gyulladásgátló és antiszeptikus vegyületeket tartalmaz. Emellett számos ásványi anyagot tartalmaz, például vas, kálium, mangán, réz, magnézium és kálium.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fűszernövény

fűszernövények

immunerősítés

immunerősítő

immunrendszer

vitaminok

egészséges életmód

oltás