Tényleg megéri: ezreket spórolhatsz, ha tudod, mit mikor kell vetni vagy palántázni

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Tényleg megéri: ezreket spórolhatsz, ha tudod, mit mikor kell vetni vagy palántázni

Ilyenkor kora tavasszal, mielőtt nekiállnánk a kerti munkálatoknak, érdemes jó előre eltervezzük, mikor mivel népesítjük be a veteményesünket. Jó tudni, melyik zöldséget mikor, hogyan érdemes kiültetni! Egyáltalán, melyik zöldséget kell vetőmagról vagy palántáról nevelni? Ehhez adunk pár hasznos tanácsot!

Az ültetés szempontjából kétféle zöldséget különbözethetünk meg egymástól: vannak azok, amiket kiültetés előtt palántaként kell még felnevelnünk, és vannak, amiket egyből, magról vethetünk. Kiültetés előtt palántaként kell például a paradicsomot és a paprikát gondozni, viszont szabadföldbe, egyből magról nevelhetjük a cukkinit, a sárgarépát, a petrezselymet vagy a sóskát és a spenótot is.

Utóbbiaknál fontos azonban, hogy mielőtt nekiállunk a vetésnek, mindenképpen olvassuk el a tasakon leírtakat, és aszerint álljunk neki! Általánosságban elmondható, hogy a vetőmagról történő termesztés azoknál a növényeknél nem szerencsés, amelyeknek hosszú a növekedési idejük – olvashatjuk a thespruce.com-on.

A palántázás elsődleges célja, hogy a növények a kiültetés idejére már erősek legyenek, és hamarabb termőre forduljanak. Ha tél végén paradicsommagot vetnénk, és a mag ki is csírázna a szadad földben, a gyenge növényke akkor is hamar elfagyna. Ha pedig csak később, a meleg áprilisban csírázna ki, akkor májusban még apró lenne, legfeljebb nyár végére teremne gyümölcsöt.

Vetőmag vagy palánta?

Mielőtt a magvetést vagy a palántázást választanánk, ezt a 3 alapvető kérdést tegyük fel magunknak:

  1. A zöldség, amit ültetni szeretnénk, magról könnyen csíráztatható?
  2. Magról történő ültetésnél: elég hosszú-e a vegetációs időszak ahhoz, hogy a zöldségünk beérjen?
  3. Könnyen átültethető lesz-e a palántánk? (Gondoljunk itt a sárgarépára, miért is nem érdemes palántázni.)

Erre a 3 kérdésre adott együttes válasz határozza meg, hogy melyik zöldséget hogyan kezdjük el nevelni.

Vegetációs időszak tekintetében a mediterrán országok szerencsésebbek, ott az ültetési szezon februártól novemberig tart, ott bőven van idő arra, hogy a paradicsom és a paprika magról szaporítva is beérjen, de hazánkban, ha jól számoljuk, mindössze 5 hónapunk lenne ugyanerre. Ezért is érdemes először palántákat nevelni, aztán május elején szabadföldbe kitenni.

Zöldségek, amelyeket közvetlenül magról vethetünk

Alapszabály, hogy a hosszú gyökérrel bíró zöldségeket fizikailag bajos lenne palántázni, ezért minden esetben magról vetjük őket. Ilyen például a sárgarépa vagy a paszternák. Néhány gyorsan növekvő növényt, például a borsót vagy a nyári tököt is felesleges palántázni, mert kiültetés után hamar utolérik önmagukat, nyugodtan vessük őket magról.

Íme, néhány zöldség, amely általában közvetlenül, magról termesztünk (zárójelben a magvetés idejével):

  • Hónapos retek (március vége)
  • Spenót (márciustól júniusig; augusztustól októberig)
  • Sárgarépa (márciustól júliusig; szeptember-október)
  • Petrezselyem (márciustól májusig)
  • Borsó (márciustól májusig)
  • Rebarbara (március; szeptember-október)
  • Mángold (márciu)Bab (május elejs vége, június)
  • Cékla (május eleje)
  • Bab (május elejétől július elejéig)
  • Cikóriasaláta (Vmájustól júliusig)
  • Madársaláta (júliustól szeptemberig)

Zöldségek, amelyeket gyakran palántaként ültetnek át

Bár magról szinte bármilyen zöldség termeszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani.

Ilyen zöldségek, amiket palántáról neveljünk:

  • Fejes káposzta (Magvetés palántaneveléshez: II. hónap., kiültetés: IV.)
  • Kelkáposzta (Magvetés palántaneveléshez: II. hónap., kiültetés: IV.)
  • Spárga (Magvetés palántaneveléshez: III. - IV., kiültetés: IV. közepe)
  • Paradicsom (Magvetés palántaneveléshez: II. - III., kiültetés: IV. vége -V)
  • Karalábé (Magvetés palántaneveléshez: III. eleje., kiültetés: IV. közepe)
  • Karfiol, brokkoli (Magvetés palántaneveléshez: III., kiültetés: V. eleje)
  • Dinnye (Magvetés palántaneveléshez: IV., kiültetés: V. közepe)
  • Paprika (Magvetés palántaneveléshez: II. - III., kiültetés: V. közepe)
  • Padlizsán (Magvetés palántaneveléshez: II. - III., kiültetés: V.)
  • Zeller (Magvetés palántaneveléshez: II., kiültetés: V.)

Magról és palántáról is nevelhetők

Melegebb országrészekben néhány zöldségféle magról és palántáról egyaránt sikeresen nevelhető. Ezek közé tartozik: az uborka, a cukkini, a patisszon (csillagtök), a brokkoli és egyes karalábé fajták. De lássuk ezek ültetési idejét is:

  • Uborka: (Magvetés palántaneveléshez: III., kiültetés ideje: V., szabadföldi vetés: IV. közepe)
  • Étkezési tök: (Magvetés palántaneveléshez: III. - IV. , kiültetés ideje: V., szabadföldi vetés: IV. közepe)
  • Cukkini, patisszon (Magvetés palántaneveléshez: IV. - V., kiültetés ideje: VI. közepe - VII. vége, szabadföldi vetés: V.)
  • Fejes saláta (Magvetés palántaneveléshez: III. IV., kiültetés ideje: III .- VIII., szabadföldi vetés: VIII. - IX.)

Így neveljünk palántát!

Ha mégis palántanevelésre adnánk a fejünket, kétféle módon tehetjük meg: egyrészt úgy, hogy egyenként, sejttálcába ültetjük el a magokat. Itt nagyon kell ügyelni arra, hogy a sejttálcákban nem szabad túltömöríteni a földet, ugyanis levegőtlen lesz a közeg, így nem fog szépen kicsírázni a növényünk. Illetve nagyon fontos, hogy a tálcákat meleg és páradús helyre tegyük. Érdemes radiátor vagy ablak elé kihelyezni, fóliával vagy üveglappal letakarni – tanácsolta Kósa Dániel a Megyeri Kertészet vezető kertészmérnöke az Agrárszektornak.

A másik módszer a palántaneveléshez, hogy fogunk egy tálcát, azt megszórjuk földdel, aztán ráhintjük a magokat, majd letakarjuk földdel. Óvatosan megnyomkodjuk, majd bevizesítjük. Végezetül szintén ráhúzzuk a fóliát, és rárakjuk az üveglapot.

Ha sejttálcába, egyesével ültetünk magokat, amikor megpillantjuk az első kis leveleket, akkor vegyük le róla az üveglapot vagy a fóliát, hadd levegőzzön. Továbbra is fontos, hogy olyan helyiségben neveljük, ahol sok fény és ahol meleg van. Ha fényhiányos helyre tesszük, megnyúlnak, erőtlenek és vékonyak lesznek a palántáink.

Ha szétszórva, nem egyesével ültettük el a magokat, akkor, ha megjelennek az első levelek, szét kell ültetjük őket. Erre hagyományosan mind a mai napig sok háztartásban a tejfölös dobozokat használják. Jó ez, csak arra figyeljünk, hogy az aljukra fúrjunk lyukakat, amin keresztül eltávozhat a felesleges víz. A szétültetésnél nagyon ügyeljünk arra, hogy úgy szedjük ki, és válogassuk őket, hogy közbe ne sérüljenek gyökereik és vékony száraik - figyelmeztetett a kertészmérnök.

Mikor lehet szabadföldbe kiültetni a palántákat?

Erre azt szokták mondani, hogy egy magról vetett palánta 8 hét után éri el azt a fejlettségi szintet, hogy már kiültetésre alkalmas.

Így kell edzeni a palántákat!

Érdemes még kiültetés előtt edzetni is a palántákat, azaz szoktatni kell őket a szabad levegőhöz. Ezt a legjobban úgy tudjuk megtenni, hogyha letelt a 8 hét, kitesszük már őket egy világos félárnyékos helyre: erkélyre vagy verandára. Ha éjszakára hideget jósolnak, akkor visszavisszük a lakásba, így szoktatjuk fokozatosan ki a kinti időjáráshoz.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

palántázás

kertészkedés

agrár

mezőgazdaság

háztáji

tavaszi kertrendezés