Szenzációs felfedezés: közel a zalaegerszegi fő téri fotó rejtélyének megoldása

HelloVidék   
  Megosztom
Szenzációs felfedezés: közel a zalaegerszegi fő téri fotó rejtélyének megoldása

A tavalyi évben nagy szenzációt keltett Zalaegerszegen az a hír, hogy Fisli Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum fotótörténésze felfedezett egy dagerrotípiát a párizsi Fotográfiai Társaság gyűjteményében. A képen Zalaegerszeg főtere látható egy piaci napon. Mostanra további izgalmas tények derültek ki a fotóról.

A tavalyi évben nagy szenzációt keltett Zalaegerszegen az a hír, hogy Fisli Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum fotótörténésze felfedezett egy dagerrotípiát a párizsi Fotográfiai Társaság gyűjteményében. A képen Zalaegerszeg főtere látható egy piaci napon, az Arany Bárány vendégfogadó emeleti ablakából fényképezve. Az egykori városháza sarkán pedig egy jól olvasható cégtábla, Anisits Pál vegyeskereskedésének cégére tűnik fel, amely a készítés helyének meghatározását segítette - olvasható a Göcseji Múzeum közleményében.

Az értékes fotográfia tanulmányozása azonban arra nem adott pontos választ, hogy ki és mikor készítette a felvételt. Csak annyit sikerült megállapítani az ezüstlemezbe ütött mesterjegy alapján, hogy az ismeretlen dagerrotipista 1845 után kapta lencsevégre az egerszegi piacteret.

Néhány hete új információhoz jutott Béres Katalin, a Göcseji Múzeum történész-főmuzeológusa. Ebben nagy segítségére volt Gajda Péter, a székesfehérvári Teleki Blanka gimnázium magyar-latin szakos tanára. A kutatók azt feltételezik, hogy a Zalaegerszeg főterét ábrázoló különleges fotográfia készítője az az Auguste de Gerando, aki könyveivel, s az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején tett diplomáciai szolgálatával segítette Magyarországot. Rövid életét élt, 1849 decemberében hunyt el- de erről az alábbi blogbejegyzésben olvashattok részleteket.

A címlap illusztráció, forrása: Fortepan

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zalaegerszeg

piac

göcseji múzeum