Szenzációs felfedezés: közel a zalaegerszegi fő téri fotó rejtélyének megoldása

HelloVidék   
  Megosztom
Szenzációs felfedezés: közel a zalaegerszegi fő téri fotó rejtélyének megoldása

A tavalyi évben nagy szenzációt keltett Zalaegerszegen az a hír, hogy Fisli Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum fotótörténésze felfedezett egy dagerrotípiát a párizsi Fotográfiai Társaság gyűjteményében. A képen Zalaegerszeg főtere látható egy piaci napon. Mostanra további izgalmas tények derültek ki a fotóról.

A tavalyi évben nagy szenzációt keltett Zalaegerszegen az a hír, hogy Fisli Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum fotótörténésze felfedezett egy dagerrotípiát a párizsi Fotográfiai Társaság gyűjteményében. A képen Zalaegerszeg főtere látható egy piaci napon, az Arany Bárány vendégfogadó emeleti ablakából fényképezve. Az egykori városháza sarkán pedig egy jól olvasható cégtábla, Anisits Pál vegyeskereskedésének cégére tűnik fel, amely a készítés helyének meghatározását segítette - olvasható a Göcseji Múzeum közleményében.

Az értékes fotográfia tanulmányozása azonban arra nem adott pontos választ, hogy ki és mikor készítette a felvételt. Csak annyit sikerült megállapítani az ezüstlemezbe ütött mesterjegy alapján, hogy az ismeretlen dagerrotipista 1845 után kapta lencsevégre az egerszegi piacteret.

Néhány hete új információhoz jutott Béres Katalin, a Göcseji Múzeum történész-főmuzeológusa. Ebben nagy segítségére volt Gajda Péter, a székesfehérvári Teleki Blanka gimnázium magyar-latin szakos tanára. A kutatók azt feltételezik, hogy a Zalaegerszeg főterét ábrázoló különleges fotográfia készítője az az Auguste de Gerando, aki könyveivel, s az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején tett diplomáciai szolgálatával segítette Magyarországot. Rövid életét élt, 1849 decemberében hunyt el- de erről az alábbi blogbejegyzésben olvashattok részleteket.

A címlap illusztráció, forrása: Fortepan

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zalaegerszeg

piac

göcseji múzeum