Szenzációs felfedezés: közel a zalaegerszegi fő téri fotó rejtélyének megoldása

HelloVidék   
  Megosztom
Szenzációs felfedezés: közel a zalaegerszegi fő téri fotó rejtélyének megoldása

A tavalyi évben nagy szenzációt keltett Zalaegerszegen az a hír, hogy Fisli Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum fotótörténésze felfedezett egy dagerrotípiát a párizsi Fotográfiai Társaság gyűjteményében. A képen Zalaegerszeg főtere látható egy piaci napon. Mostanra további izgalmas tények derültek ki a fotóról.

A tavalyi évben nagy szenzációt keltett Zalaegerszegen az a hír, hogy Fisli Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum fotótörténésze felfedezett egy dagerrotípiát a párizsi Fotográfiai Társaság gyűjteményében. A képen Zalaegerszeg főtere látható egy piaci napon, az Arany Bárány vendégfogadó emeleti ablakából fényképezve. Az egykori városháza sarkán pedig egy jól olvasható cégtábla, Anisits Pál vegyeskereskedésének cégére tűnik fel, amely a készítés helyének meghatározását segítette - olvasható a Göcseji Múzeum közleményében.

Az értékes fotográfia tanulmányozása azonban arra nem adott pontos választ, hogy ki és mikor készítette a felvételt. Csak annyit sikerült megállapítani az ezüstlemezbe ütött mesterjegy alapján, hogy az ismeretlen dagerrotipista 1845 után kapta lencsevégre az egerszegi piacteret.

Néhány hete új információhoz jutott Béres Katalin, a Göcseji Múzeum történész-főmuzeológusa. Ebben nagy segítségére volt Gajda Péter, a székesfehérvári Teleki Blanka gimnázium magyar-latin szakos tanára. A kutatók azt feltételezik, hogy a Zalaegerszeg főterét ábrázoló különleges fotográfia készítője az az Auguste de Gerando, aki könyveivel, s az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején tett diplomáciai szolgálatával segítette Magyarországot. Rövid életét élt, 1849 decemberében hunyt el- de erről az alábbi blogbejegyzésben olvashattok részleteket.

A címlap illusztráció, forrása: Fortepan

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zalaegerszeg

piac

göcseji múzeum