Méregdrága sportitalok helyett: kiadós edzés után így töltsd fel az energiaszinted

HelloVidék   
  Megosztom
Méregdrága sportitalok helyett: kiadós edzés után így töltsd fel az energiaszinted

Mióta a neonszínben pompázó, első izotóniás ital 1965-ben megjelent a boltok polcain, az atléták és a fitnesz szerelmesei kiemelten fontosnak tartják, hogy edzéskor elegendő elektrolitot vigyenek be a szervezetükbe. De pontosan mik ezek az elektrolitok? Miért van szüksége rájuk? Mit igyunk, vagy ne igyunk edzés után?

Biztos nektek is vannak olyan sportoló ismerőseitek, akik egy-egy kiadós edzés után már az öltözőben kortyolgatni kezdik a neonszínben pompázó energiaitalokat, hogy „feltöltsék elektrolitjaikat”. Te próbálsz okosan nézni, de közben fogalmad sincs arról, mik is azok a titokzatos nevű "elektrolitok". Van egy jó hírünk: eddig mi sem nagyon hallottunk róluk, pedig nélkülük leállna a szervezetünk működése.

Kezdjük az alapokkal: akkor mik is ezek az elektrolitok?

Olyan testfolyadékban található ásványi anyagok (nátrium, kalcium, kálium, magnézium és a jó öreg asztali só), amelyek pozitív és negatív töltést adnak a szervezetünknek. A töltéseknek két funkciójuk van: szabályozzák a víz áramlását a sejtekből és a sejtekbe, és az idegek működésében is fontos szerepük van.

Fő feladatuk testünk folyadékszintjének egyensúlyban tartása, ezáltal biztosítják sejtjeink megfelelő működését. Emellett elektromos impulzusokat továbbítanak a sejtek között, gondoskodva az izom-összehúzódásokról és az idegi impulzusok átviteléről. Nélkülözhetetlenek a szív, az izmok és az idegek megfelelő működéséhez. Támogatják a test megfelelő hidratációt is. Elektrolitok nélkül a sejtjeink meghalnának.

Mikor kell pótolni az elektrolitokat?

Amikor izzadunk, a víz mellett olyan elektrolitokat vesztünk, mint a nátrium, a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfát és a klorid. Ezen ásványi anyagok hiányában pedig szervezetünk nem képes megtartani a vizet, ez sportoláskor vagy egy forró nyári napon dehidratációhoz is vezethet. Elektrolit egyensúlyhiány léphet fel még hányás, hasmenés, hormonális zavar vagy felszívódási zavarok esetén is.

Megterhelőbb fizikai aktivitáskor az elektrolitok a verejtékmirigyekbe kerülnek. A víz elpárolog és a só, és más ásványi anyagok a bőrön maradnak. Azért tanácsolja mindenki, hogy pótoljuk az elvesztett sókat, mert ha túl sok elektrolit távozik a szervezetből, problémák lehetnek a vérnyomással vagy a légzéssel is akár.

Hogyan jelez a szervezetünk?

Érdemes olyan tünetekre figyelni, mint a fáradtság, az alacsony vérnyomás és az izomgörcsök, de a specifikus tünetek attól függően változnak, hogy melyik ásványi anyagban van hiány.

  • A káliumhiányt zavartság, ingerlékenység, gyengeség, szívzavarok, valamint ideg- és izom-összehúzódással kapcsolatos problémák jelezhetik.
  • Az elsődleges, legenyhébb tünetek közé tartozik a nátriumhiány esetében a fejfájás, a hányinger, a koncentráció és a kognitív képességek romlása, az egyensúlyérzék romlása. Később étvágytalanság, fáradtság, gyengeség, ingerlékenység, zavarodottság is jelentkezhetnek, majd a legsúlyosabb hiány esetén akár eszméletvesztés vagy kóma is bekövetkezhet.
  • A magnézium az idegrendszer sejtjeinek működésén túl a csontok és fogak felépítésében is részt vesz a kalcium mellett. Leggyakoribb tünetei a gyengeség, az izomgörcsök, a szívritmuszavarok, a koncentrálóképesség zavara és az ingerlékenység, de hiánya megnöveli sok más kórkép kialakulásának valószínűségét, mint magas vérnyomás, szapora szívverés, csontritkulás, migrén, cukorbetegség, hallucinációk, depresszió, zavartság, szorongás.

Milyen a jó sportital?

Számtalan sportital közül lehet válogatni, de megjelentek a porok, a gélek, a pezsgőtabletták, sőt a gumicukrok is. De vajon tényleg szükség van rájuk akkor is, ha csak hobbisportolók vagyunk?

Aligha... A legjobb elektrolitforrás az egészséges, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend. Ha nem vagy profi sportoló, vagy nem futsz maratoni távokat, nincs szükséged a neonszínű energiaitalokra. Egy félórás kardiózás után nem kell az elektrolitokat mesterségesen pótolni, ilyenkor a sima víz bőven elég!

A szakemberek szerint bőven elég, ha edzés után gyümölcslevet vagy teát iszunk, ha készítünk magunknak egy gyümölcs- vagy zöldségturmixot, vagy akár elkanalazunk egy doboz kefirt vagy joghurtot - ez is nagyszerű módja lehet az elektrolitok feltöltésének. De a kakaó, a görögdinnye, a narancs, az avokádó, a cékla, a spenót, a mandula és a tej is kiváló elektrolit forrás. Intenzív edzés után pedig csemegézhetünk akár sózott édesburgonyát is, a batáta ugyanis tele van káliummal, míg a só növeli nátriumszintünket.

Ellenben a sportitalok valóban tartalmaznak elektrolitokat, de emellett sok cukrot vagy mesterséges édesítőszert is beviszünk velük a szervezetünkbe, amelyek káros hatásokkal járhatnak. Tehát mielőtt elfogyna egy üveg neonzöld vagy hupikék sportital, próbáljunk a hiányzó elektrolitokat vízzel, természetes zöldség és gyümölccsel, natúr levekkel, és teljes kiőrlésű gabonákkal pótolni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

egészség

sport

elektrolit

szervezet

vízhiány

egészséges étrend

életmód