Sok pénz és nagy bosszúság az egérinvázió: így tartsd távol a falánk rágcsálókat

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Sok pénz és nagy bosszúság az egérinvázió: így tartsd távol a falánk rágcsálókat

Az egereket és patkányokat bizony senkinek sem kell bemutatni. Nincs ember, aki ezeket a hívatlan vendégeket szívesen látná otthonában, pedig tavasszal és ősszel rendre megjelennek. Az enyhe telek aztán még jobban elősegítik a szaporodásukat. - Domoszlai Dávid egészségügyi gázmestertől kértünk pár jó tanácsot arra, miként szabadulhatunk meg az életünket megkeserítő betolakodóktól.

Ha egyszer beférkőznek a rágcsálók az ember otthonába, felbecsülhetetlen károkat okozhatnak a ház szerkezetében, az elraktározott élelmiszerekben, és persze mindent össze is piszkíthatnak. A rágcsálók ürüléke komoly egészségügyi veszélyforrás is, nem beszélve az rágcsálók által terjesztett súlyos betegségekről. Ha mindez nem lenne elég, a rágcsálók aggasztó ütemben képesek elszaporodni azokon a helyeken, ahol csak egy kevés élelmet találnak – ha pedig beindul a bébibumm, onnantól kezdve egy igazi rémálom megszabadulni tőlük.

Jobb időben védekezni

Domoszlai Dávid a House Special Kft. egészségügyi gázmestere első és legfontosabb jó tanácsa arra nézve, miként tudjuk a családi házunkat - vagy városi otthonunkat megóvni az idegen betolakodóktól, hogy:

az élelmiszereket, kutyatápot, macskatápot mindig tároljuk elzárva, ne legyen kiszóródva a földre. A műszaki hiányosságokat, réseket, repedéseket dolgozzuk be a ház vagy lakás oldalán, hogy ne biztosítsuk nekik a könnyű bejutást.

Ez persze egy régi típusú családi ház esetében nehezebben kivitelezhető, de egy felújításkor érdemes fokozottabban is odafigyelni az ilyen apró részletekre, ugyanis egy-egy falrésen bekúszó egércsalád tényleg megkeserítheti az életünket.

Ha megjelenik a lakásban egy rágcsáló, akkor mit tehetünk?

Semmiképp ne rakjunk nekik kolbászt és sajtot az egértilóba, ugyanis csak le szokták lopni róla, nem maradnak a csapdában. Ez a módszer nem minden esetben válik be. A leghatásosabb az egér etetőállomásban elhelyezett mérgezett csalétek. Ki lehet próbálni a gazdaboltban kapható mérget is, de a leghatékonyabb és leggyorsabb módszer, ha kártevőirtó szakemberrel helyeztetjük ki ezeket az etetőállomásokat, professzionális mérgezett csalétekkel.

- tanácsolta az egészségügyi gázmester. Tapasztalata szerint tényleg a legjobb megoldás a mérgezett csalétek. Azonban kizárólag zárt etetőállomásban használjuk, hogy kisgyermek és háziállat se férjen hozzá.

Tényleg hatásos az illóolaj?

Számos olyan megoldás kering az interneten és sok ötletről hallottunk már, amelyek ideig-óráig beváltak. Ilyen a kellemetlen szagok használata. A borsmentától, citromolajtól állítólag menekülnek az egerek, de többen emberi hajpamacsot, kutyaszőrt is bevetnek a riasztásra. A szakember azonban óva int bennünket attól, hogy bedőljünk az ilyen egyszerűnek és nagyszerűnek tűnő megoldásoknak. Tapasztalata szerint az illóolajok nem működnek, viszont nyest elriasztásához az állatszőr hatékonynak bizonyul.

Mennyire hatásosak az elektromos riasztók?

Az elektromos, ultrahangos riasztók az egészségügyi gázmester szerint nem hatásosak – sajnos. Visszajelzések alapján, számos ember a riasztókkal próbálkozik először, de nem válik be. (Mi is belefutottunk ilyen kudarcos kísérletbe – saját tapasztalatból mondjuk, az egereket nem érdeklik a riasztók, vígan rágcsálnak tovább.)

Állattartók figyelem!

Azokon a portákon, ahol haszonállatot – baromfit, sertést – tartanak, gyakran tapasztalhatják, hogy hiába helyezik ki a rágcsálóirtó készítményeket, csak ideig-óráig hatnak. Mit lehet ilyenkor tenni?

A baromfi, sertés telepek esetén a rendszeres, szakember által végzett kártevőirtás lehet hatásos. Ezeken a haszonállat tartó telepeken mindig személyre szabott, egyéni rendszer alapján dolgozunk.

– tette hozzá az az egészségügyi gázmester. Fontos viszont, hogy a haszonállatok élelmét, tápját szintén el kell zárni úgy, hogy a rágcsálók ne férjenek hozzá.

Ha már mérgezünk, hogyan használjuk biztonságosan?

A mérgezett csalétkek kizárólag masszív, zárt etetőállomásokban helyezhetőek ki. Ehhez csak az egér- vagy a patkány tud hozzáférni. Az önmagában kihelyezett csalétket a rágcsálók be tudják hurcolni a fészkükbe és közel sem biztos, hogy elfogyasztják azt. Illetve így más haszonállat vagy háziállat véletlenül se tudja megenni.

A nyest rágcsáló? Egy biztos: nagy károkat tud okozni

A nyest emlős állat, a menyétfélék csoportjába tartozik és védett állat. Nem irtható, csak riasztani lehet. Bevált praktika a nyest elriasztására az állatszőrt, háziállat takaróját felhelyezni a padlásra. A nyest csapda is alkalmazható, de nagyon ritkán válik be.

Az egér vagy a patkány ellen nehezebb a védekezés?

Igen, jól tippeltünk, a szakember szerint a patkányok ellen nehezebb védekezni. Sokkal okosabb állatok, mint az egerek. Például a fizikai csapdák ellenük nagyon ritkán hatásosak. Tanulnak, így az első halálozás után hatástalanná válnak a csapdák. Ha túl gyorsan öli meg az irtószer a patkányt és társa látja elhullani, akkor a többiek már nem fognak belőle fogyasztani.

Az egér és a patkány között méretbeli különbség is van. Az egér sokkal kisebb a patkánynál. Az ürülék méretéből is látszódik, hogy egérről vagy patkányról van-e szó.

Mennyibe kerül az írtás?

Többszörös házilagos próbálkozás után viszont már tényleg érdemes kártevőirtó szakembert hívni. A gazdaboltban kapható szerek árából könnyen megoldható egy szakszerű, professzionális rágcsálóirtás.

Az egészségügyi gázmester még elmondta, hogy megkereséseik alapján idén több egér problémába ütköznek, de az enyhe tél hatásait majd csak ősszel lehet felmérni, akkor derül ki mennyit erősödött a populáció .

A profi rágcsálóírtóknál az árak az elmúlt években nem változtak, nem volt jellemző a drágulás. Egy akció körülbelül 12.000 forinttól indul. De a visszajelzések alapján a gazdaboltban is elköltenek sokan 10.000 forintot a házilagos irtásra.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

egér

patkány

rágcsálók

írtás

egészségügyi gázmester