A koronavírus így tarolta le a magyar vidéket: egy halálozási térképen az elmúlt egy év

HelloVidék   
  Megosztom
A koronavírus így tarolta le a magyar vidéket: egy halálozási térképen az elmúlt egy év

Az elmúlt évben nap mint nap olvashattuk a járvány magyarországi adatait, de nem ismerhettük meg a településekről szóló részletes statisztikákat. Annyit tudhattunk, hogy megyei szinten hogyan oszlik meg a fertőzöttek száma, de azt nem, hogy településenként hányan fertőződtek és haltak meg. Hiánypótló adatsor látott napvilágot!

A K-Monitor kitartó munkájának köszönhetően az múlt héten nyilvánosságra került az elhunytak települések szerinti eloszlása . A civil szervezet kitartó levelezés után közérdekű adatigényléssel jutott hozzá ahhoz az adatsorhoz, amely megmutatja: hány áldozata volt a koronavírusnak március 4-ig az egyes magyarországi településeken.

Ez az adatsor is nagy érték, de a legdrámaibb harmadik járványhullámnak csak az elejét mutatja - írja a Telex. Március 4-én már jelentősen megemelkedett az új fertőzöttek és az elhunytak száma, de akkor még senki nem tudta, mi következik később.

A Telex interaktív térképén most azt ábrázolták, hogy 2021. március 4-ig hány ember hunyt el az egyes településeken a koronavírussal összefüggésben. Értelemszerűen ott haltak meg többen, ahol többen is élnek, így a fővárosban és a megyeszékhelyeken.

Eszerint: vannak települések, ahol egyetlen koronavírusos halálozás sem történt

Március 4-én a 3230 közül 608 olyan település volt, ahol egyetlen fertőzöttet sem regisztráltak. A legnagyobb az 5700 fős Jászkisér volt, a legkisebb a 47 lakosú Zalaszombatfa - írja elemzésében a Telex.

Március 4-ig 1197 olyan település volt Magyarországon, ahol egyetlen koronavírusos halálozás sem történt. Ez a hazai települések 37 százaléka. Közülük a legnagyobb lélekszámú szintén Jászkisér volt, a legkisebb a 15 lelkes Tornakápolna.

Utóbbi adatoknak az oltási hajlandóságot nézve van jelentőségük. Sokan hiába látták a drámai beszámolókat a tévében, vagy olvastak róluk az újságban és a portálokon, amíg nem volt közvetlen tapasztalatuk arról, hogy a közelükben élő emberek is áldozatul eshetnek a járványnak, nehezebben szánták rá magukat az oltásra.

Ezekben a magyar városokban viszont kimagaslóan sokan haltak meg

Többet mutat, ha azt nézzük meg, hogy a 10 ezernél nagyobb lélekszámú településeken a lakosság számához képest hol haltak meg a legtöbben ebben az időszakban. Itt meglepő módon Lajosmizsénél a legmagasabb a halálozási arány: 10 ezer lakosra 29 elhunytat regisztráltak, miközben Budapesten ezen idő alatt 16-an, Debrecenben 12-en haltak meg 10 ezer lakosonként.

-írják.

A magas arány oka, hogy Lajosmizsén idősotthon működik, és korábbi hírek szerint igencsak sokan fertőződtek meg ott. A Hírös.hu tavaly novemberi beszámolója szerint az otthon 139 lakója közül 66-an, a dolgozók közül pedig 23-an kapták el a fertőzést. 9 gondozottat kellett kórházba szállítani.

Ezen kívül magas volt még az elhunytak aránya Kiskunfélegyházán (27/10 ezer lakos), Tiszakécskén (26/10 ezer lakos) és Balassagyarmaton (26/10 ezer lakos). Mindegyik helyen vannak idősotthonok, Balassagyarmaton járványkórház is működött. Azokat, akik nem az adott településre valók voltak, és ott haltak meg, a statisztikákban a lakóhelyüknél tüntették fel.

A K-Monitor kezelhető, táblázatos változatot is készített az összegyűjtött halálozási adatokról, ami itt elérhető.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

koronavírus

járvány

fertőzés

halálozás