A fél tantestület felmondott a vidéki iskolában: nem kértek az ilyen váltásból

HelloVidék   
  Megosztom
A fél tantestület felmondott a vidéki iskolában: nem kértek az ilyen váltásból

Belső ellentétek miatt csaknem a tantestület fele felmondott a hajdúszoboszlói Gönczy Pál Református Sport- és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában.
A távozók többsége 20-35 éve ebben az iskolában dolgozott. Belső ellentétek állhatnak a tömeges felmondás hátterében – értesült a Cívishír.

Egy neve elhallgatását kérő pedagógus a Cívishírnek elmondta: a harminchét fős tanári gárdából összesen tizennyolcan kérték a munkaviszonyuk megszűntetését, volt, aki hagyományos felmondással, mások közös megegyezéssel távoztak az iskolából. Azt ugyanakkor hangsúlyozta: döntésüknek nincs köze ahhoz, hogy az intézmény egy évvel ezelőtt a református egyház fenntartásába került – az iskola megváltozott hitvallásával nem volt problémájuk.

Távozásuk okaként valamennyien az újonnan kinevezett igazgató, Kelemen Gabriella személyét nevezték meg.

A konfliktus részleteiről viszont személyiségi jogokra és titoktartási kötelezettségre hivatkozva részleteket nem kívánt elárulni.

Arra a kérdésre, hogy új munkahelyükön milyen értékeket tartanak majd fontosnak, elmondta, hogy a jövő nemzedékeinek csak úgy „adhatnak szárnyakat”, ha olyan helyen tudnak dolgozni, ahol az őszinteség, a tiszta szívből jövő szeretet, a kölcsönös tisztelet, a szabad véleménynyilvánítás, a konstruktív vita és együttműködés, az őszinte közösségformáló szándék, a megbecsülés és az elismerés légköre a meghatározó.

- írják.

A Haon-nak sikerült utolérni az intézmény igazgatóját, Kelemen Gabriellát, aki a távozók konkrét számát firtató kérdésre nem válaszolt, annyit azonban elmondott, hogy az iskolát többen közös megegyezéssel hagyták el, de valamennyi pedagógus helyére már fel is vettek új kollégákat.

Ez egy teljesen természetes folyamat. Akik nem tudnak az egyházi identitással azonosulni, azok esetében támogattuk, hogy az egyéni életkarrierjüket máshol folytassák

– fogalmazott az igazgató.

Közben a közösségi médiában az iskolából távozó egyik pedagógus megosztott egy bejegyzést, amelyben immár kész tényként olvasható:

18 kolléga búcsúzik önként, saját elhatározásából” az intézménytől. Köztük van az iskola mind a négy matematikatanára, a nyolc angolt tanítók közül hatan, de fejlesztőpedagógusok, biológia, kémia, fizika és informatika szakos tanárok is máshol folytatják a pályafutásukat. A Facebook-bejegyzésben, amelynek közzétételéhez valamennyi távozó tanár hozzájárult, azt írják: a nevelők többsége 20-35 éve a hajdúszoboszlói Gönczy-iskolában elhivatottan tanított, és egyúttal a Gönczy-refitől, a tanítványoktól és a szülőktől tisztelettel elköszönnek.

A tömeges távozásról a Cívishír szerkesztősége szerette volna megtudni a Tiszántúli Református Egyházkerület véleményét is. Kérdéseiket elküldték az egyházkerület sajtóosztályára, de választ nem kaptak.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

iskola

tantestület

pedagógus

modellváltás