Visszatérhet a maszkhasználat: ekkor csap le itthon a negyedik hullám

HelloVidék   
  Megosztom
Visszatérhet a maszkhasználat: ekkor csap le itthon a negyedik hullám

A negyedik hullám felfutása attól függ, hogy hányan, milyen vírust hoznak haza a nyaralásból – közölte a lehetséges negyedik hullámról Rusvai Miklós víruskutató. A szakértő az Inforádió Aréna című műsorában beszélt a gyerekek oltásának időzítéséről, az oltottak fertőződésének esélyéről és a harmadik oltások lehetséges időpontjairól is.

A negyedik hullám felfutása attól függ, hogy hányan, milyen vírust hoznak haza a nyaralásból – közölte többek között a lehetséges negyedik hullámról Rusvai az Inforádiónak. A víruskutató arra számít, hogy szeptember második felében megkezdődhet a koronavírus második hulláma. A szakember az Inforádió Aréna című műsorában elmondta: a negyedik hullám felfutása attól függ, hogy hányan, milyen vírust hoznak haza a nyaralásból.

A víruskutató megerősítette, hogy a legtöbb országban a delta variáns terjed, ugyanakkor Közép- és Dél-Amerikában már a lambda változat van jelen. Ezek ellen kicsit kisebb, de még mindig igen jó hatásfokkal védenek a Magyarországon is alkalmazott oltások, mert a koronavírus tüskefehérjéje azon a részen, ahol a sejtjeink felszínéhez kapcsolódik, nem változott meg jelentősen.

Rusvai közölte még:

a vírust oltott személy is elkaphatja, hazahozhatja akár külföldről is, de kisebb eséllyel adja tovább. Az oltatlan gyerekek viszont nagyobb fertőzési veszélyt jelentenek.

Kitért arra, hogy a gyerekeket augusztus közepe tájáig érdemes beoltani kétszer, hogy védettek legyenek az iskolakezdésre, ami kritikus időszak lesz a gyerekek mellett a felnőttek számára is.

Azt hangsúlyozta, hogy a harmadik oltást azoknak érdemes minél előbb beadatniuk, akik a rizikócsoportokba tartozó krónikus betegek és idős emberek, és az év elején kapták meg az oltást – nekik szeptember végén, október elején már érdemes oltatni magukat. A többieknek (aki április és július között kapta az oltást, nincs "rizikóbetegsége" és legfeljebb középkorú) a november-decemberi oltást javasolta Rusvai Miklós.

A szakember arra is kitért, hogy miylen legyen a harmadik oltás:

Ökölszabályként elmondható, hogy Pfizer és Moderna oltás harmadik oltásként bárkinek adható. A vektorvakcináknál más a helyzet, mert ott adenovírusban viszik be a szervezetbe a tüskefehérje-gén, és az adenovírus is immunitást gerjeszt a szervezetünkben, magyarán a hordozóvírus ellen is képződnek ellenanyagok, amelyek megakadályozzák, hogy az ugyanilyen vakcina következőleg kifejtse hatását. Szükség esetén az ilyen oltások után is mRNS-vakcinát érdemes adni a szakember szerint. Az inaktivált vírusú oltások után, mint amilyen a Sinopharm - amelyek szinte kizárólag antitestes immunitást gerjesztenek - megintcsak célszerű mással oltani. Szóba jöhetnek lehet az mRNS-vakcinák mellett a vektorvakcinák is, azok is kiváltják a sejtes immunitást

- fogalmazott.

A negyedik hullámra készülve újabb szigorító intézkedések is jöhetnek, és biztosan visszatér a maszkhasználat.

Megjegyezte továbbá, hogy a delta variáns magas fertőzőképessége miatt az oltottak körében is sok koronavírusos lesz, de ők nem vagy alig lesznek betegek.

Rusvai Miklós arra számít, hogy a koronavírus-járvány még két évig velünk marad, de hullámai egyre gyengülni fognak.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

koronavírus

koronavírus elleni oltás

delta variáns

negyedik hullám

vírusfertőzés

vírushelyzet

covid-19