Visszatérhet a maszkhasználat: ekkor csap le itthon a negyedik hullám

HelloVidék   
  Megosztom
Visszatérhet a maszkhasználat: ekkor csap le itthon a negyedik hullám

A negyedik hullám felfutása attól függ, hogy hányan, milyen vírust hoznak haza a nyaralásból – közölte a lehetséges negyedik hullámról Rusvai Miklós víruskutató. A szakértő az Inforádió Aréna című műsorában beszélt a gyerekek oltásának időzítéséről, az oltottak fertőződésének esélyéről és a harmadik oltások lehetséges időpontjairól is.

A negyedik hullám felfutása attól függ, hogy hányan, milyen vírust hoznak haza a nyaralásból – közölte többek között a lehetséges negyedik hullámról Rusvai az Inforádiónak. A víruskutató arra számít, hogy szeptember második felében megkezdődhet a koronavírus második hulláma. A szakember az Inforádió Aréna című műsorában elmondta: a negyedik hullám felfutása attól függ, hogy hányan, milyen vírust hoznak haza a nyaralásból.

A víruskutató megerősítette, hogy a legtöbb országban a delta variáns terjed, ugyanakkor Közép- és Dél-Amerikában már a lambda változat van jelen. Ezek ellen kicsit kisebb, de még mindig igen jó hatásfokkal védenek a Magyarországon is alkalmazott oltások, mert a koronavírus tüskefehérjéje azon a részen, ahol a sejtjeink felszínéhez kapcsolódik, nem változott meg jelentősen.

Rusvai közölte még:

a vírust oltott személy is elkaphatja, hazahozhatja akár külföldről is, de kisebb eséllyel adja tovább. Az oltatlan gyerekek viszont nagyobb fertőzési veszélyt jelentenek.

Kitért arra, hogy a gyerekeket augusztus közepe tájáig érdemes beoltani kétszer, hogy védettek legyenek az iskolakezdésre, ami kritikus időszak lesz a gyerekek mellett a felnőttek számára is.

Azt hangsúlyozta, hogy a harmadik oltást azoknak érdemes minél előbb beadatniuk, akik a rizikócsoportokba tartozó krónikus betegek és idős emberek, és az év elején kapták meg az oltást – nekik szeptember végén, október elején már érdemes oltatni magukat. A többieknek (aki április és július között kapta az oltást, nincs "rizikóbetegsége" és legfeljebb középkorú) a november-decemberi oltást javasolta Rusvai Miklós.

A szakember arra is kitért, hogy miylen legyen a harmadik oltás:

Ökölszabályként elmondható, hogy Pfizer és Moderna oltás harmadik oltásként bárkinek adható. A vektorvakcináknál más a helyzet, mert ott adenovírusban viszik be a szervezetbe a tüskefehérje-gén, és az adenovírus is immunitást gerjeszt a szervezetünkben, magyarán a hordozóvírus ellen is képződnek ellenanyagok, amelyek megakadályozzák, hogy az ugyanilyen vakcina következőleg kifejtse hatását. Szükség esetén az ilyen oltások után is mRNS-vakcinát érdemes adni a szakember szerint. Az inaktivált vírusú oltások után, mint amilyen a Sinopharm - amelyek szinte kizárólag antitestes immunitást gerjesztenek - megintcsak célszerű mással oltani. Szóba jöhetnek lehet az mRNS-vakcinák mellett a vektorvakcinák is, azok is kiváltják a sejtes immunitást

- fogalmazott.

A negyedik hullámra készülve újabb szigorító intézkedések is jöhetnek, és biztosan visszatér a maszkhasználat.

Megjegyezte továbbá, hogy a delta variáns magas fertőzőképessége miatt az oltottak körében is sok koronavírusos lesz, de ők nem vagy alig lesznek betegek.

Rusvai Miklós arra számít, hogy a koronavírus-járvány még két évig velünk marad, de hullámai egyre gyengülni fognak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

koronavírus

koronavírus elleni oltás

delta variáns

negyedik hullám

vírusfertőzés

vírushelyzet

covid-19