Maratoni küzdelem a Négyesfogathajtó Eb-n: velük folytatódik a verseny

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Maratoni küzdelem a Négyesfogathajtó Eb-n: velük folytatódik a verseny

Szombaton a maraton versenyszámmal folytatódik a Négyesfogathajtó Európa-bajnokság, de hozzuk a tegnapi nap fontosabb eredményeit is!

Ahogy korábban a HelloVidék is hírt adott róla, szerdán vette kezdetét a 12. négyesfogathajtó Európa-bajnokság, amelyet csütörtöktől vasárnapig a Kincsem Parkban rendeznek. Szombaton a maraton versenyszámmal folytatódik a Négyesfogathajtó Európa-bajnokság. A verseny startlistája elérhető a linkre kattintva.

Ifjabb Dobrovitz József a négyesfogathajtó Európa-bajnokság maratonhajtás számában a Kincsem Parkban 2021. szeptember 4-én. MTI/Illyés Tibor
Ifjabb Dobrovitz József a négyesfogathajtó Európa-bajnokság maratonhajtás számában a Kincsem Parkban 2021. szeptember 4-én. MTI/Illyés Tibor

Német vezetés a díjhajtás után

Pénteken még egyéniben Mareike Harm, míg csapatban a holland hármas állt az élen a díjhajtás után a Kincsem Parkban vasárnapig tartó négyesfogathajtó Európa-bajnokságon. Legjobb magyarként Dobrovitz József az ötödik, a hazai csapat pedig a harmadik helyről várja a folytatást.

A fogatban lévő lovak idomítottságáról, hajlékonyságáról, a négy ló együttes munkájáról és a jármódok szabályosságáról számot adó első számban a német hajtó úgy lett első, hogy az öt pontozó közül kettő értékelte a legjobb és legszebb produkciónak a tízperces programját, de a mezőnyben egyedüliként valamennyi az első ötbe rangsorolta. Harm 40,65 hibapontot kapott, őt a címvédő Bram Chardon és a díjhajtást két éve megnyerő francia Benjamin Aillaud követi kevesebb mint hárompontos hátránnyal.

Pénteken a mezőny második, 21 fogatot magában foglaló fele mutatkozott be a kontinensviadalon, közülük másodikként hajtott a díjhajtó négyszögbe Dobrovitz József, aki kifejezetten jól szerepelt 46,38 hibapontjával, amellyel az ötödik helyet szerezte meg a nyitószámban.

"Úgy gondolom, hogy nagyon jól teljesítettünk. Minden azon múlik, hogy a lovakkal jó összehangba tudok-e kerülni. A csapatom nagyon jól dolgozott, jól előkészítették a dolgokat, a fiammal a melegítést jól osztottuk be. Lett egy jó díjhajtás belőle, nagyon boldog vagyok" - fogalmazott a 2004-ben csapatban világbajnok vecsési hajtó.

A kilencszeres vb-aranyérmes Lázár Zoltán viszont elmaradt a várakozásoktól, mert a bal első lova szinte az egész díjhajtás során rakoncátlankodott, így 52,04 hibapontos teljesítményével csak a 11. helyről próbál majd felkapaszkodni a maraton- és akadályhajtásban.

"Nagyon el vagyok keseredve. Vannak megmagyarázhatatlan dolgok még nekem is, hiába éltem az egész életemet ebben a sportágban. Ez is egy ilyen. Tudni kell, ez a legjobb lovam, sőt, a világ egyik legjobb díjhajtó lova. Mielőtt behajtottam, már éreztem, hogy baj van. Pedig esélyese voltam ennek a versenyszámnak..." - mondta az MTI-nek a láthatóan zaklatott Lázár Zoltán. "A másik három ló zseniális volt, amennyire lehetett, kiküszöbölték a negyediket".

Lázár Zoltán hozzátette, ennyit még nem dolgozott, mint a mostani Eb-felkészülésben, így különösen fájlalja, hogy miért pont most, miért pont ezen a versenyen történt ez vele. De ahogy megjegyezte, az ilyen "bekattanás" előfordulhat, ha az ember négy érző élőlényt irányít.

A hátrány sok, de kezelhető, a dobogóra talán oda lehet érni egyéniben. De a csapatnak nagyon hiányzik ez a 10-12 pont

- mondta Lázár Zoltán, aki elárulta: a maratonhajtásra is fogatban tartja az ezúttal alulteljesítő lovát.

A csütörtökön szerepelt hét magyar közül Galbács Ferenc 22., a csapattag ifj. Dobrovitz József 23., ifj. Galbács Ferenc 26., Váczi István 30., Szakács Róbert 33., Papp János 35., míg Vida József 37. helyen zárt a 43 fogatot számláló mezőnyben.

A csapatversenyben a nagy esélyes hollandok vezetnek a címvédő németek előtt. A magyarok több mint 11 pontos hátránnyal állnak a harmadik helyen.

Bram Chardon (holland)
Bram Chardon (holland)

Az Eb-n szombaton a maratonhajtásra kerül sor, vasárnap pedig az akadályhajtással zárul a verseny. A program minden nap 10 órakor kezdődik. A háromfős csapatoknál mindhárom versenyszámban a két jobbik hajtó eredménye számít a versenybe.

A pénteki állás a díjhajtás után:

egyéni:

1. Mareike Harm (német) 40,65 hibapont

2. Bram Chardon (holland) 43,18

3. Benjamin Aillaud (francia) 43,52

4. Ijsbrand Chardon (holland) 43,78

5. Dobrovitz József 46,38

...11. Lázár Zoltán 51,97

...22. Galbács Ferenc 60,70

23. ifj. Dobrovitz József 61,03

...26. ifj. Galbács Ferenc 63,30

...30. Váczi István 64,70

...33. Szakács Róbert 66,49

...35. Papp János 67,76

...37. Vida József 68,82

csapat:

1. Hollandia (Bram Chardon, Ijsbrand Chardon, Koos de Ronde) 86,96

2. Németország (Mareike Harm, Georg von Stein, Michael Brauchle) 90,89

3. Magyarország (Lázár Zoltán, Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József) 98,35

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

négyesfogathajtó európa-bajnokság

sport

lovassport