Nagyon nem mindegy, mit adunk a gyereknek: így együk magunkat egészségesre

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyon nem mindegy, mit adunk a gyereknek: így együk magunkat egészségesre

Október 14-én az Európai Friss Csapat program keretében, mely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara edukációs programja, az Egri Korona Borházban tartott rendezvényen népszerűsítették a zöldség, elsősorban a gombafogyasztást a szervezők. A friss, szezonális zöldség- és gyümölcs fogyasztásának promótálására elsősorban a 6-18 éves korosztály körében van nagy szükség, a szüleiknek pedig egyfajta útmutatást ad a program.

Az Európai Unió által támogatott program három európai ország együttműködésében valósul meg. Magyarországot a NAK képviseli, Franciaországot az Interfel szakmaközi szervezet, a francia szamóca- és a paradicsom-uborka termelői szervezet (AOPn), valamint a Kivi Szakmaközi Iroda (BIK), míg Belgiumot a belga minőségi mezőgazdaság előmozdításával foglalkozó ügynökség, az Apaq-W.

Az Európai Friss Csapat kampány finanszírozását az Európai Unió 80 százalékban vállalja, ami a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) esetében 1,2 millió euró támogatást jelent. A program 2021 és 2023 között valósul meg, a korábbi rendkívül sikeres Európai Friss Kalandok program folytatásaként.

A rendezvényen elhangzott, hogy napi fél kiló zöldség- és gyümölcsfogyasztásra lenne szükségünk a felmérések szerint, valamint a magyar táj jellegzetes ízvilágot adó mikroklímáját méltatták,melynek az előnyeit ma Magyarországon nem használjuk ki.

Évente 20 ezer tonna gombát termelünk itthon, ami nagyon elmarad az ideálistól. Mivel a gomba rendkívül pozitív hatásokkal bír az étkezések tekintetében. Nagyon változatosan elkészíthető, és olyan fehérjeforrás, az egyetlen, amelyből bevihetjük a szükséges D-vitamint is a szervezetünkbe a táplálkozáson keresztül

- mondta el Rácz Gergely gombaszakértő.

A program célja tehát nem változott az előző periódushoz képest, de változott a neve, és megújultak az arculati elemek, a kabalafigurák, Frutti és Veggi, valamint a közösségimédia-felületek is – alkalmazkodva ahhoz, hogy a gyermek célcsoport az idei évtől a 14-18 éves korosztállyal szélesedett. Így az Európai Friss Csapat a 6-18 év közötti gyerekeket és a 30 és 50 év közötti szülőket szeretné elsősorban elérni.

Címlapkép: Dubóczky Krisztina

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

friss csapat

európai friss csapat

nak

európai unió

gombafogyasztás

egészséges táplálkozás