Megvannak az idei győztesek: a magyar vidék százéves matuzsálemei lettek az Év fái

HelloVidék   
  Megosztom
Megvannak az idei győztesek: a magyar vidék százéves matuzsálemei lettek az Év fái

A debreceni Csokonai Színház csüngő japánakácai kapták az Év Fája díjat 2021-ben, de két különdíj is kiosztásra került. Mutatjuk!

Az Ökotárs Alapítvány idén 12. alkalommal is hirdette meg az Év Fája versenyt, amivel a környezetünkben élő fákra, a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepükre hívja fel a figyelmet.

A versenyben lévő fákra online lehetett szavazni, és a legtöbb voksot, 3237-et a debreceni Csokonai Színház előtt álló két idős csüngő japánakácok kapták. A Hős Fa címet Ziliz ezeréves tölgyfája, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a Mausz-fa: a hárs a dombtetőn – a Szekszárdi-dombság és a Sárköz peremén nyerte el az idei évben, írta közleményében az Ökotárs Alapítvány.

A nyertes fák, a csüngő japánakácok megnevezése kicsit félrevezető, ugyanis a faj nem Japánból, hanem Kínából, illetve Koreából származik. A törzsre oltott, csüngő ágrendszerű, időskorban különleges és hatalmas boltozatos koronát viselő egyedek Debrecen város büszkeségei.

A két fa a Csokonai Színház bejárata előtt áll, magasba ívelő ágaival sokszor betekintettek a teátrum ablakain, és minden estére jutott nekik bőven megbeszélni való. Belestek a kulisszák mögé és láttak ezernyi sikert és bukást, hallottak tapsorkánt és üdvrivalgást, átéltek ínséges időszakot és csillogó éveket

– áll a jelölésben. A fákat egyébként a debreceni Zöld munkacsoport nevezte be.

Íme, ez lett a Hős fa!

A zsűri döntése alapján a zilizi (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) ezeréves tölgy kapta a Hős Fa címet. A mezőgazdasági területen álló fát 2003 körül több villámcsapás érte, kigyulladt, ágainak egy része leszakadt, de megmaradt két ágán újra és újra kihajt. „A famatuzsálem megőrzése fontos a jelen- és utókor számára, a természeti értékek megismerésére irányuló turizmust és az oktatást szolgálja” – írta a fát jelölő önkormányzat.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

Év fája 2021

decrecen