Megvannak az idei győztesek: a magyar vidék százéves matuzsálemei lettek az Év fái

HelloVidék   
  Megosztom
Megvannak az idei győztesek: a magyar vidék százéves matuzsálemei lettek az Év fái

A debreceni Csokonai Színház csüngő japánakácai kapták az Év Fája díjat 2021-ben, de két különdíj is kiosztásra került. Mutatjuk!

Az Ökotárs Alapítvány idén 12. alkalommal is hirdette meg az Év Fája versenyt, amivel a környezetünkben élő fákra, a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepükre hívja fel a figyelmet.

A versenyben lévő fákra online lehetett szavazni, és a legtöbb voksot, 3237-et a debreceni Csokonai Színház előtt álló két idős csüngő japánakácok kapták. A Hős Fa címet Ziliz ezeréves tölgyfája, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a Mausz-fa: a hárs a dombtetőn – a Szekszárdi-dombság és a Sárköz peremén nyerte el az idei évben, írta közleményében az Ökotárs Alapítvány.

A nyertes fák, a csüngő japánakácok megnevezése kicsit félrevezető, ugyanis a faj nem Japánból, hanem Kínából, illetve Koreából származik. A törzsre oltott, csüngő ágrendszerű, időskorban különleges és hatalmas boltozatos koronát viselő egyedek Debrecen város büszkeségei.

A két fa a Csokonai Színház bejárata előtt áll, magasba ívelő ágaival sokszor betekintettek a teátrum ablakain, és minden estére jutott nekik bőven megbeszélni való. Belestek a kulisszák mögé és láttak ezernyi sikert és bukást, hallottak tapsorkánt és üdvrivalgást, átéltek ínséges időszakot és csillogó éveket

– áll a jelölésben. A fákat egyébként a debreceni Zöld munkacsoport nevezte be.

Íme, ez lett a Hős fa!

A zsűri döntése alapján a zilizi (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) ezeréves tölgy kapta a Hős Fa címet. A mezőgazdasági területen álló fát 2003 körül több villámcsapás érte, kigyulladt, ágainak egy része leszakadt, de megmaradt két ágán újra és újra kihajt. „A famatuzsálem megőrzése fontos a jelen- és utókor számára, a természeti értékek megismerésére irányuló turizmust és az oktatást szolgálja” – írta a fát jelölő önkormányzat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

Év fája 2021

decrecen