Felpörgött a lakáspiac: egyre nagyobb hitelbe hajtják fejüket a magyarok?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Felpörgött a lakáspiac: egyre nagyobb hitelbe hajtják fejüket a magyarok?

2024 februárjában 15,5 millió forintra emelkedett az újonnan felvett lakáshitelek átlagos összege, amire korábban még nem volt példa. Az emelkedés egyébként nem újkeletű dolog – tavaly szeptember óta töretlenül, hónapról hónapra egyre magasabb volt az újonnan kötött jelzáloghitel-szerződések átlagösszege. De hogyan aránylik vajon a mostani átlagos hitelösszeg a mai magyar átlagbérhez, illetve hogyan aránylottak ezek egymáshoz a korábbi években? Az átlagos havi jövedelemhez képest jelenleg nagyobb vagy kisebb mértékben adósodnak el a lakáshitelt felvevő magyarok? A Pénzcentrum ennek járt utána.

2024 februárjában 85,1 milliárd forint volt az újonnan kötött lakáshitel-szerződések összege, amely 2022 augusztusa óta a legmagasabb eredménynek számít. Ugyanebben az időszakban, azaz idén februárban 5 482 volt az új szerződések száma, tehát az átlagosan felvett jelzáloghitelek szerződéses összege 15 529 841 forint volt. Ez 2017 óta – ameddig az ilyen jellegű jegybanki adatok visszakövethetők – a legmagasabb összegnek számít. Bár 2022 áprilisában a lakáshitelek átlagösszege egyszer már megközelítette a 15,1 millió forintot, az utána következő hónapokban a szóban forgó érték már meredek zuhanásba kezdett – 2022 decemberében már a 10 millió forintot sem érte el.

A mélypontot tavaly február jelentette, amikor is az átlagos hitelösszeg 9,2 millió forintra zsugorodott. Azóta azonban emelkedés figyelhető meg – az átlagösszeg tavaly májusban ismét átlépte a 10 millió forintot, június óta pedig rendre meghaladta a 11 milliót is.

Amennyiben egész éves bontást nézünk, úgy elmondható, hogy 2017-ben még csak 6,7 millió forint volt az új lakáshitel-szerződések átlagos összege, ami 2018-ban már 8 millió, 2019-ben 9,4 millió, 2020-ban pedig 10,8 millió forintra emelkedett. A trend ezután is folytatódott – 2021-ben 11,9 millió, 2022-ben pedig 12,4 millió forintra emelkedett az átlagos hitelösszeg.

Csökkenés egyedül 2023-ban állt be (11,1 millió forint), és ha idén folytatódik az első két hónapban megfigyelhető növekvő trend, akkor az idei eredmény ismét – akár jelentősen – meghaladhatja a tavalyi értéket.

Hogyan alakul a hitelösszegek és az átlagfizetések aránya? További részleteket a Pénzcentrum teljes cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

hitelek