Ennyire elhízottak vagyunk: megelőzhető a baj, a szakemberek segítenek benne

HelloVidék   
  Megosztom
Ennyire elhízottak vagyunk: megelőzhető a baj, a szakemberek segítenek benne

A magyar a 4. legelhízottabb nemzet az Európai Unióban – derül ki az Eurostat nem régiben közzétett adatsorából. A túlsúly betegség, amely magas vérnyomás és cukorbetegség kialakulásához vezethet. Ezért a megelőzésben a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás mellett a szűrővizsgálatoknak és a tanácsadásnak is fontos a szerepük. November 14-én, vasárnap, a Diabétesz Világnapján az Egy Csepp EgészségNappal várja az érdeklődőket az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Budapesten, a Millenárison. Reggel 9-18-ig a látogatók csaknem 10 ingyenes szűrővizsgálaton, tanácsadáson vehetnek részt. A hagyományos Diabétesz Séta délben és 15 órakor indul Erős Antónia vezetésével.

November 8-án Egy Csepp Egészségfeszt néven indul az Egy Csepp Figyelem Alapítvány egy hetes eseménysorozata online tanácsadásokkal, webinárokkal és szerdától délutánonként ingyenes szűrővizsgálatokkal a MOM Park Bevásárlóközpontban. A programfolyam november 14-én vasárnap az Egy Csepp Egészségnappal zárul a Millenárison, ahol az ingyenes szűrővizsgálatok és tanácsadások mellett gyermekprogramokkal, játékokkal is várják a szervezők a látogatókat. Reggel 9- 18-ig egyebek mellett olyan szűrővizsgálatokra lesz lehetőség, mint a vércukormérés, vérnyomás- és véroxigénszint mérés, fogászati szűrés, hallásvizsgálat, de diabetológiai-, táplálkozási és Covid tanácsadásban is részesülhet bárki.

A legnagyobb érdeklődésre várhatóan a tápláltsági vagy obesitas szűrés tarthat számot, melyet Inbody testösszetétel elemző készülékkel végeznek a szakemberek.

Ennek a szűrővizsgálatnak azért is nagy a jelentősége, mert rosszul szerepeltek a magyarok z európai statisztikában, amely az elhízás alapján állítja sorba az EU tagállamait. Az emberek több mint fele elhízott vagy erősen elhízott a testtömegindexe alapján. Az arányokat a testtömegindex (BMI) alapján számolták ki, ami az emberek magasságának és súlyának arányát mutatja. Az elhízás megnöveli a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és egyes daganatos betegségek kockázatát is. A szűrővizsgálatokra regisztrálók között a szervezők értékes nyereményeket sorsolnak ki, és gazdára talál a fődíj, egy mountain bike a rendezvénysorozat főtámogatója, a magyar fejlesztésű Dcont® vércukormérő készülékcsaládot gyártó 77 Elektronika Kft. felajánlásából.

A szervezők a gyerekek számára különféle játékokkal készülnek, mint a KiDS ugróiskola, memóriajáték, Okostányér, Teddy Maci Kórház, ahol orvostanhallgatók macikat gyógyítanak a gyerekekkel, sport-, logikai- és ügyességi játékok, de lesz Minisziget is egészen apróknak.

A diabétesz világnap alkalmából a cukorbeteg kluboktalálkozón előadások, tanácsadások várják az érdeklődőket. A Diabétesz Sétát, melyet Erős Antónia vezet, ezúttal kétszer rendezik meg: 12:00-kor indul az első kör, majd 15:00-kor a második. A sétával az alapítvány arra hívja fel a figyelmet, hogy napi 30 perc mozgással sokat tehetünk a 2-es típusú diabétesz megelőzéséért és a szövődmények kialakulásának elkerüléséért, késleltetésért, valamint, hogy a sport a cukorbetegek számára az életminőség jelentős javulását, a jobb vércukorértékeket jelentheti.

Kék Kör Túra elnevezéssel közösségi kihívást indított az alapítvány a Magyar Természetjáró Szövetséggel együtt. A Millenárison egy gyaloglópadon sétálhatnak a látogatók, a cél a „kilométerek gyűjtése”, de a játékba online bárki csatlakozhat. A Kék Kör Túráról az Egy Csepp Figyelem Alapítvány weblapján és közösségi oldalain találnak részleteket.

A megtett kilométereket vasárnap este, a programsorozat végén összesítik, és nyereményeket sorsolnak ki a résztvevők között, a fődíj egy roller a 77 Elektronika felajánlásából. A cél az Országos Kékkör távjának, a 2550 km-nek a megtétele. A rendezvény ingyenes, de online vagy helyi regisztrációhoz kötött, és védettségi igazolvánnyal vagy 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel látogatható. A programok támogatója a Miniszterelnökség, családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Fontos eseménynek számít évről évre az alapítvány patikai programja, a Cseppont Patikahónap is. November 8 és december 5. között jelentős kedvezménnyel vásárolhat bárki bizonyos egészségügyi mérőeszközöket több száz patikában. A program támogatója a Beurer és a 77 Elektronika.

További részletek: egycseppfigyelem.hu

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kék kör túra

diabétesz

diabétesz világnap

egészségmegőrzés

egycseppfigyelem