Átverős lehet az év vége a hazai boltokban: csak óvatosan a filléres bejgli-tekercsekkel

Pénzcentrum   
  Megosztom
Átverős lehet az év vége a hazai boltokban: csak óvatosan a filléres bejgli-tekercsekkel

A karácsonyi édességek előhírnöke, és az ünnepi asztal elengedhetetlen kelléke a bejgli, vagy a tekercs- amit hivatalosan nem lehet bejglinek nevezni. Van, aki a mákosra esküszik, van aki a diósra, sokan vásárolnak cukrászdából, de van, aki el is készíti odahaza az igen komplikált édességet. A Pénzcentrum is megkérdezte a nagyobb üzletláncokat, hogy ők hogyan készülnek a bejgli-szezonra.

A bejglit nagyon könnyű elrontani. Elronthatjuk a tésztát, szárazzá süthetjük, lehet rossz a töltelékünk is, ráadásul rengeteg hozzávalóra van szükség egy rúd bejglihez, ami borzalmasan drága. A mák, és a dió horroráron van, hiszen csak a dió 10-12 százalékkal drágább, mint tavaly, de az inflációnak köszönhetően a liszt, a tojás és a cukor is egyre drágul. Így nem meglepő, hogy sokan megkerülve a zsebbenyúlós időpazarlást, inkább boltból vásárolnak.

Azonban nem mindegy, figyelmeztetett cikkében a Pénzcentrum, hogy hol, és milyen bejglit vásárolunk, hiszen a boltokban is rászaladhatunk a gyenge minőségű utánzatokra. Sokan nem tudják, de bizony szigorú szabályozás vonatkozik arra, hogy mi nevezhető bejglinek, és ez a Magyar Élelmiszerkönyv leírása alapján be is van határolva az. A szabályozás szerint a kész sütemény legalább 250 grammos, a tészta alapjául pedig búzafinomliszt, élesztő, só, zsiradék, cukor, tej (vagy tejpor), tojás és víz szolgál. A zsír-és cukormennyiségére is oda kell figyelni, se túl sok, se túl kevés arányt betartva. A zsíradéknak a bejgli szárazanyag tartalmának 22 százalékát, míg a cukor esetében annak 7 százalékát kell elérnie.

Előírás szerint a töltelék mennyisége legalább a késztermék 40 százalékának kell lennie, ez alatt ugyanis csak tekercsről beszélhetünk.

Ugyanakkor ez nem befolyásolja azt, hogyan kell belülről kinéznie a süteménynek, miután a bejgli készülhet sok tésztával, de akár a töltelék is lehet látványosabban több. Az viszont mindenképpen fontos, és kikerülhetetlen, hogy a bejglitöltelék fajtája a csomagoláson, valamint a termék nevében is szerepeljen.

Hol vegyünk hát bejglit? Ehhez a cikk folytatásában, a Pénzcentrumon találunk hasznos információkat!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

bejgli

áremelkedés

karácsony

karácsonyi menü

karácsonyi süti