Kiadták a figyelmeztetést: több magyar városban egészségtelen a levegőminőség

MTI   
  Megosztom
Kiadták a figyelmeztetést: több magyar városban egészségtelen a levegőminőség

Rossz a levegő minősége a szálló por miatt a Sajó völgyében - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: az elfogadható, a kifogásolt, az egészségtelen és a veszélyes minősítést.

További hat település levegőminősége kifogásolt.

Az NNK arra figyelmeztet, hogy veszélyes levegőminőség esetén a gyermekek, a várandósok, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban tartózkodást. Ezzel együtt megjegyezték, fontos, hogy az ünnepek alatt se feledkezzenek meg a rendszeres, gyors szellőztetésről.

Az NNK azt írta: a meteorológiai előrejelzés alapján csütörtökön még nem várható, hogy javulna a levegőminőség.

Felhívták a figyelmet, hogy a fűtési szezonban "gyakran alakul ki olyan meteorológiai helyzet, mely során a légszennyezők a földfelszínhez közeli légrétegben megrekednek, így ilyenkor koncentrációjuk gyorsan emelkedhet". Ez a jelenség leginkább a völgyekben elhelyezkedő települések levegőminőségének alakulásában figyelhető meg, ahol a kedvezőtlen földrajzi elhelyezkedés mellett a helytelen fűtési módok (például nedves és kezelt fa, szénfajták, műanyag égetése) gyakori alkalmazása is ront a helyzeten - hangsúlyozták.

A légszennyezettségről további információk találhatók ezen az oldalon, és egészségtanácsok olvashatók ezen a címen - közölték.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

levegőminőség

figyelmeztetés

szálló por