Helyzet van vidéken is: ennyi oltatlan tanár hiányzott tegnap a hazai elitiskolákból

HelloVidék   
  Megosztom
Helyzet van vidéken is: ennyi oltatlan tanár hiányzott tegnap a hazai elitiskolákból

Hétfőn lejárt a kormány által szabott határidő, a pedagógusok számára is kötelezővé vált a koronavírus elleni vakcina felvétele, így már nem dolgozhatnak azok, akik nem oltatták be magukat. Kiderült, mi a helyzet vidéki elitgimnáziumokban!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfői közleménye szerint a tilalom az állami fenntartású iskolákban a pedagógusok mindössze egy százalékát érinti: 2022. január 3-tól

A Telex az ország több városában is érdeklődött, okozott-e létszámgondokat a rendelkezés. A győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója, Horváth Péter a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is, aki közölte, hogy hogy a Révaiban egy matek, egy német és egy angol tanár tartott ki az elhatározása mellett, és nem oltatta be magát. Korábban hatan voltak, de három tanár végül beadta a derekát.

A három tanár kiesése a tantestület 5 százalékát jelenti.

Mivel a Révaiban viszonylag nagyok a munkaközösségek, így a három szaktanár helyettesítését meg tudják oldani, matematikánál pedig csoportok összevonásával oldják meg a pótlást.

Horváth Péter úgy értesült, hogy a győri iskolák egyharmadában százszázalékos az oltottság, náluk nem téma már a határidő lejárta. A helyi intézmények egyharmada jár ugyanabban a cipőben, mint ők, és egyharmad azoknak a száma, ahol a helyettesítést még meg kell oldani.

Horváth Péter a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, ezért is reméli, hogy a fizetés nélküli szabadságon lévő tanárok bérét át tudják majd erre a célra csoportosítani, tehát nem a spórolás lesz a végső cél, hanem az, hogy ebből a keretből honorálják azokat, akik a pluszfeladatot és -munkát elvállalták.

Szegeden és Debrecenben a helyzet

A Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban már szeptember elsejére mindenki be volt oltva, nyilatkozta Nagy Anett igazgató a Telexnek. Az iskola honlapja szerint hetvenhét tanár van náluk, az igazgató szerint a legtöbben már a harmadik oltást is megkapták, így nekik nem okozott gondot, hogy a tanárok mostantól addig nem dolgozhatnak, amíg be nem oltatják magukat.

Teljes az átoltottság a Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban is.Aranyi Imre igazgató szerint az iskolájukban mindenki, aki állományban van, az be van oltva, még a takarítónő is.

Címlapkép: Getty Images

KÖLTÖZNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? KERESS EGY OLCSÓ HITELT!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%, a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

covid-19

védőoltás

védőoltás-ellenes

pedagógus

pedagógushiány