Berobbant az ötödik hullám: ezekben a megyékben nő a szennyvíz koronavírus-koncentrációja

HelloVidék   
  Megosztom
Berobbant az ötödik hullám: ezekben a megyékben nő a szennyvíz koronavírus-koncentrációja

Szinte teljesen összeért a koronavírus negyedik és ötödik hulláma, figyelmeztetnek a szakemberek. A magyar Háziorvosok Online Szervezetének elnöke pedig mindenkit arra kér: ne menjen légúti tünetekkel orvoshoz, hanem telefonáljon.

Szignifikánsan megnőtt január első napjaiban a légúti tünetekkel a háziorvosokhoz forduló betegek száma, ez pedig azt mutatja, hogy szinte teljesen összeért a koronavírus negyedik és ötödik hulláma, aminek hátterében az omikron variáns gyors, robbanásszerű terjedése állhat - mondta el az Inforádiónak Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke, országos kollegiális szakmai vezető háziorvos.

A védőoltásoknak köszönhetően azért azt tapasztaljuk, hogy az omikron variáns esetében sokkal enyhébbek a tünetek, szinte náthaszerűek, illetve torokfájásra panaszkodnak a pácienseink. Azt is látjuk, illetve a Nyugat-Európából érkező hírekből is tapasztaljuk, hogy itt van az influenzajárvány is. Továbbra is azt szeretnénk kérni, hogy légúti tünetek esetén a betegek telefonon vagy egyéb csatornákon keresztül keresse fel háziorvosát, ne személyesen; a váróhelyeken történő fertőzést így lehet elkerülni

- figyelmeztetett Békássy Szabolcs.

Ismét emelkedik a szennyvíz koronavírus örökítőanyagának mennyisége

Az országos helyzetképet tekintve az előző hetek csökkenő, majd stagnáló eredményei után 2021 utolsó hetében enyhén emelkedő tendencia látható a szennyvíz minták átlagos SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjában – írja honlapján közzétett heti tájékoztatójában a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Az egyes városok közül emelkedő tendencia mérhető Budapest, Eger, Kaposvár és Szekszárd esetében, míg enyhe csökkenést Székesfehérvár, Tatabánya és Veszprém mintájánál tapasztaltak, a többi település esetében stagnál a SARS-CoV-2 örökítőanyag mennyisége. A mért koncentrációk 10 mintavételi hely esetében az emelkedett, míg 12 város esetében a mérsékelt tartományba sorolható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

koronavírus

omikron

delta variáns

negyedik hullám

ötödik hullám

szennyvíz adatok