Egyre nagyobb bajt okoznak: sok helyen kilövik a faluba tévedt vadakat a Mátrában

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre nagyobb bajt okoznak: sok helyen kilövik a faluba tévedt vadakat a Mátrában

A Mátra környékén egyre gyakoribb az erdei vadak, főleg szarvasok megjelenése a belterületeken, ahol károkat is okoznak. A rendőrség több helyen a lakott területen történő kilövésükre adott engedélyt.

Nemrégiben Gellén István, Vécs polgármestere fordult kérelemmel a gyöngyösi rendőrkapitánysághoz, és kapott engedélyt rá, hogy település belterületén nagy számban megjelenő, kárt okozó szarvasokat február 15-ig a község lakott területének meghatározott részein a helyi Aszó Völgye Vadásztársaság hivatásos vadásza naponta 19 és 21 óra között kilőhesse – írja a Heves megyei hírportál.

A vadásztársaság tájékoztatása szerint a belterületi kilövés abban különbözik a külterületitől, hogy a lakosságra való tekintettel kell megválasztani a lőirányt, az elhelyezkedési helyet, illetve a helybelieket értesíteni kell.

- írták, majd hozzátették, a település jegyzőjével és polgármesterével egyeztetve határozták meg a kilövés helyeit, ahol a vadász egy kijelölt időben ha szarvast lát, elejtheti. Arról nincs határozat, maximum hány állat kerülhet puskavégre.

A megyei lap szerint ugyanis egyre gyakoribb a Mátra területén az erdei vadak, leginkább a szarvasok felbukkanása a belterületeken. Ezek az állatok károkat is okozhatnak, emiatt a rendőrség engedélyezte több helyen a lakott területen történő kilövésüket.

Január 16-tól Sirokban is újraindult a vadak gyérítése, bár itt a lakossági panaszok miatt a kilövést két hétre szüneteltették. A panaszok kivizsgálása után folytatták a vadak riasztását. Itt is jelentős károkat okoznak az állatok, nemrég lekérgezték a Sirok-Kútvölgyben négy éve telepített császárfákat.

Abasáron is nőtt a belterületi vadkár – mondta a település polgármestere, Kazsu Attila. A belső patakok mentén díszfákat és terméseket rongáltak. Babus Gábor gyöngyös­tarjáni hivatásos vadász szerint azért húzódnak le a falvak közelébe a szarvasok, mert

A farkas nem követi az ember közelébe merészkedő szarvast, s utóbbi itt biztonságban érzi magát, de a szokása megváltozott a ragadozó miatt. Soknak tűnik a szarvas most a falvak környékén, viszont az erdőben, az élőhelyén jóval kevesebb van belőlük. Új helyzet számukra a ragadozó jelenléte, amíg meg nem szokják, felborul a rend

– emelte ki a lapnak Babus Gábor.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

farkas

szarvas