Egyre nagyobb bajt okoznak: sok helyen kilövik a faluba tévedt vadakat a Mátrában

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre nagyobb bajt okoznak: sok helyen kilövik a faluba tévedt vadakat a Mátrában

A Mátra környékén egyre gyakoribb az erdei vadak, főleg szarvasok megjelenése a belterületeken, ahol károkat is okoznak. A rendőrség több helyen a lakott területen történő kilövésükre adott engedélyt.

Nemrégiben Gellén István, Vécs polgármestere fordult kérelemmel a gyöngyösi rendőrkapitánysághoz, és kapott engedélyt rá, hogy település belterületén nagy számban megjelenő, kárt okozó szarvasokat február 15-ig a község lakott területének meghatározott részein a helyi Aszó Völgye Vadásztársaság hivatásos vadásza naponta 19 és 21 óra között kilőhesse – írja a Heves megyei hírportál.

A vadásztársaság tájékoztatása szerint a belterületi kilövés abban különbözik a külterületitől, hogy a lakosságra való tekintettel kell megválasztani a lőirányt, az elhelyezkedési helyet, illetve a helybelieket értesíteni kell.

- írták, majd hozzátették, a település jegyzőjével és polgármesterével egyeztetve határozták meg a kilövés helyeit, ahol a vadász egy kijelölt időben ha szarvast lát, elejtheti. Arról nincs határozat, maximum hány állat kerülhet puskavégre.

A megyei lap szerint ugyanis egyre gyakoribb a Mátra területén az erdei vadak, leginkább a szarvasok felbukkanása a belterületeken. Ezek az állatok károkat is okozhatnak, emiatt a rendőrség engedélyezte több helyen a lakott területen történő kilövésüket.

Január 16-tól Sirokban is újraindult a vadak gyérítése, bár itt a lakossági panaszok miatt a kilövést két hétre szüneteltették. A panaszok kivizsgálása után folytatták a vadak riasztását. Itt is jelentős károkat okoznak az állatok, nemrég lekérgezték a Sirok-Kútvölgyben négy éve telepített császárfákat.

Abasáron is nőtt a belterületi vadkár – mondta a település polgármestere, Kazsu Attila. A belső patakok mentén díszfákat és terméseket rongáltak. Babus Gábor gyöngyös­tarjáni hivatásos vadász szerint azért húzódnak le a falvak közelébe a szarvasok, mert

A farkas nem követi az ember közelébe merészkedő szarvast, s utóbbi itt biztonságban érzi magát, de a szokása megváltozott a ragadozó miatt. Soknak tűnik a szarvas most a falvak környékén, viszont az erdőben, az élőhelyén jóval kevesebb van belőlük. Új helyzet számukra a ragadozó jelenléte, amíg meg nem szokják, felborul a rend

– emelte ki a lapnak Babus Gábor.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

farkas

szarvas