Nehéz időszak vár az allergiásokra: nem elég az omikron, robban a pollenbomba

HelloVidék   
  Megosztom
Nehéz időszak vár az allergiásokra: nem elég az omikron, robban a pollenbomba

Szokatlanul korán kezdődik az idei pollenszezon. Több növény pollenterhelése helyenként már az allergiás tüneteket kiváltó szintet is elérheti. Cikkünkben most annak jártunk utána, mely fák szórják most leginkább pollenjeiket, mire számíthatunk a következő napokban. De utánajártunk annak is, hogy mit érdemes most bevetni annak, aki allergiától szenved.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legutóbbi közleménye szerint az elkövetkező napokban a felmelegedés hatására várhatóan országszerte növekedni fog a pollenterhelés. A mogyoró pollenkoncentrációja várhatóan a magas tartományban alakulhat. Az éger virágpora országszerte közepes-magas, a ciprus- és tiszafafélék pollenje jellemzően alacsony-közepes szinten várható. A kőris, valamint a juhar virágporának mennyisége országszerte alacsony. De szintén megjelent a levegőben a nyár pollenje is, koncentrációja a következő helyenként elérheti a közepes, tüneteket okozó szintet.

Kiemelten fontos, hogy a pollenallergiás betegek figyeljenek a megelőzésre és a tünetek enyhítésére. Ebben segíti őket a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) naponta frissülő polleninformációs szolgáltatása, valamint kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól. A friss adatok szerint a hétvégén erre számíthatunk:

Forrás: ANTSZ
Forrás: ANTSZ

Nagyobb gondnak tűnik Magyarországon a pollenallergia, mint azt gondolnánk

Egy korábbi, országos kutatás szerint immár a hazai 15-59 éves lakosság 30%-át érinti ez a probléma. A felmérésből az is kiderült, hogy viszonylag sokan vannak azok, akik – bár ezekkel a módszerekkel hatásosan csökkenthető a lakás levegőjében szálló pollenek száma – ilyenkor sem tisztítják gyakrabban sem a ruháikat, sem az ágyneműjüket, sem a lakástextileket.

Minél idősebb valaki, annál jobban odafigyel arra, hogy a pollenszezonban gyakoribb mosással, ágyneműcserével, takarítással is megkönnyítse az allergiás hétköznapokat, míg a legkevésbé a diplomások és a fővárosiak alkalmazzák ezeket az egyszerű módszereket – egyebek közt ez derül ki az LG Magyarország megbízásából 2021 augusztusában elvégzett országos, reprezentatív kutatás eredményeiből.

A kutatás adatai szerint a pollenallergiások nem egészen fele mossa gyakrabban a ruháit a szezonban. A nők és az 50 év felettiek gyakrabban nyúlnak ehhez a megoldáshoz, ami a legkevésbé népszerűnek a diplomások és a fővárosiak körében számít. Azért, hogy otthon ne a pollenekkel szennyezett utcai ruhájában legyen, a megkérdezett allergiások kétharmada szokott átöltözni hazaérkezéskor. Ez a módszer messze átlagon felül népszerű az 50 évnél idősebbek körében, hiszen 10-ből 9-en cselekednek így.

A pollenallergiások között körülbelül azonos arányban vannak azok, akik a pollenszezonban hetente (38%) vagy kéthetente (37%) cserélik az ágyneműt. A heti gyakoriságú ágyneműcsere az átlagosnál népszerűbb megoldásnak számít a férfiak, a 40-49 éves korosztály, valamint a városok és községek lakói körében, míg a nők, illetve a 30 év alattiak és az 50 év felettiek inkább a kétheti váltásra szavaznak. A megkérdezettek ötöde havonta cseréli frissre az ágyneműjét.

A ruhákhoz és az ágyneműhöz képest kevesebb figyelem irányul a lakástextilek gyakoribb tisztítására, pedig ezek is jelentős pollencsapdának számítanak. Pollenszezon ide vagy oda, ilyenkor az allergiával küzdő válaszadók kevesebb mint fele (41%) tisztítja gyakrabban a függönyöket, plédeket. Ez a módszer a 40 év felettiek, a szakmunkás végzettségűek, valamint a megyei jogú városokban lakók körében az átlagosnál népszerűbb, míg a legkevésbé a 30 év alattiak, a diplomások és a fővárosiak esetében.

Mit érdemes tenni annak, aki pollenallergiától szenved?

Közismert jótanács, hogy a pollenszezonban portalanítsuk gyakrabban a lakást, illetve mossuk sűrűbben az ágyneműhuzatot, különösen a párnahuzatot; ezért is meglepő, hogy az allergiások jelentős hányada nem használja ezeket a praktikákat. Fontos, hogy ilyenkor a szárítást, az ágynemű szellőztetését ne a szabadban végezzük. Jól jön tehát az allergia elleni harcban, ha szárítógépet, szárítóval kombinált mosógépet, illetve gőzölős mosógépet használunk: ez utóbbi funkciót a „Steam” megnevezés jelöli a készülékeken. Az öblítő kiváltására is bevethető forró gőz nem csak bőrbarát megoldás, de a ruhákban és plüssjátékokban megbújó allergének akár 99,9%-át is eltávolítja

– mondta a kutatás eredményei kapcsán Bogáth Zita, a cég háztartási elektronikai eszközökért felelős marketingmenedzsere.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pollenszezon

pollen allergia

pollenszórás

allergia

allergiás megbetegedés

allergiások