Súlyos népbetegség szedi áldozatait itthon: sokan nem tudják, pedig egyszerű a védekezés

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos népbetegség szedi áldozatait itthon: sokan nem tudják, pedig egyszerű a védekezés

Ha azt mondják, hogy magas vérnyomásunk van, az ijesztő lehet. Szerencsére számos módszer létezik arra, hogy mi magunk, csökkenteni tudjuk. Ehhez viszont első lépés egy szakemberrel való konzultáció, ezután jöhetne a kisebb-nagyobb változtatások a mindennapi életünkben. Az egyik ilyen lehetőség, ha megváltoztatjuk étkezési szokásainkat. Hogy mit érdemes fogyasztani ennek érdekében? Mennyibe kerülnek ezek a termékek? Ennek jártunk most utána.

Mivel a krónikus betegségek kialakulása jelentős részben közös kockázati tényezőkre vezethető vissza, célzott egészségügyi programokkal közülük sok elkerülhető lenne. Ahogy a Központi Statisztikai Hivatal elemzésében írják, a megfelelő kezeléshez való egyenlőbb hozzáférés mind szélesebb körben való biztosítása jelentős mértékben javítaná az Európai Unió országainak egészségügyi, valamint gazdasági helyzetét. A keretstratégia szerint cél a betegségteher túlnyomó részét adó, jelentős mértékben az életmóddal összefüggő krónikus, nem fertőző megbetegedések számának csökkentése. Egyéni szinten ehhez többek között az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, illetve a prevenciós programokon és szűréseken való részvétel járulhat hozzá.

A KSH adatai szerint a háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett 19 éves és annál idősebb korosztály tízezer lakosra jutó megbetegedéseinek nagysága, illetve sorrendje nemenként, korosztályonként és területileg is eltér. A leggyakoribb megbetegedések a keringési rendszer betegségei, közülük első helyen a magasvérnyomás-betegség áll.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

A háziorvosok morbiditási (betegségek előfordulására vonatkozó) jelentései alapján a magasvérnyomás-betegség tízezer lakosra jutó száma az elmúlt 18 évben a 19 évesek és annál idősebbek körében 80%-kal nőtt (2001-ben 2214, 2019-ben 3980 volt a megbetegedések száma). 2019-ben a férfiaknál 3735, a nőknél 4198 megbetegedés jutott tízezer lakosra.

A legjelentősebb különbség a 25–34 és a 35–44 éves korosztály között van, az utóbbiban 2,3-szer magasabb a magas vérnyomásban szenvedők aránya. A régiók közül Dél-Dunántúl és Dél-Alföld értékei haladják meg leginkább az országos átlagot. További jelentős megbetegedések a felnőtt lakosság körében az ischaemiás szívbetegség, a cukorbetegség és az asztma.

Sokkal többet tehetünk ellene, mint azt gondolnánk

Ilyesztő lehet szembesülni azzal, ha az orvos magas vérnyomsát diagnosztizál nálunk. Szerencsére számos módszer létezik arra, hogy mi magunk is, csökkenteni tudjuk. Ehhez viszont első lépés egy szakemberrel való konzultáció, ezután jöhetne a kisebb-nagyobb változtatások a mindennapi életünkben.

Az egyik ilyen lehetőség, ha megváltoztatjuk étkezési szokásainkat. Például az egyik legjobb étel, amelyet magas vérnyomás esetén ehetünk, a zsíros hal. Fontos megjegyezni, hogy a zsíros hal nem csodaszer, amely automatikusan csökkenti a vérnyomást, de hasznos tápanyagokkal szolgálhat a magas vérnyomás kezelésében. Összességében elmondható, hogy a vérnyomás csökkentése egészséges táplálkozási szokásokat, jelentős életmódbeli változtatásokat és gyakran gyógyszeres kezelést is igénylő folyamat.

A zsíros halak, amelyek leggyakrabban lazacot, makrélát, szardíniát és heringet jelentenek, bizonyítottan kiváló választás, elsősorban az omega-3 zsírsavak magas koncentrációja miatt. Az omega-3 zsírsavak egyfajta esszenciális zsírok. Ez azt jelenti, hogy más típusú zsírokkal ellentétben, amelyeket a szervezet képes önmagában előállítani, az omega-3-t élelmiszerekkel vagy táplálékkiegészítők formájában tudjuk a szervezetbe juttatni. Ennek egyik legelterjedtebb és leghatékonyabb módja a halfogyasztás, a másik pedig a halolaj fogyasztás.

Aki szívesen fogyasztana halat a fentebb említett fajtákból, annak érdemes a piacokra kilátogatni és körbenézni a halboltokban is, hiszen itt mindig friss áruval találkozhat. Az, aki nem ismeri még ezeknek a halaknak az ízét, inkább vásároljon a nagyobb áruházak kínálatából. Most annak jártunk utána, hogy mennyibe kerül az itthon sokak által ismert és kedvelt lazachús a legnagyobb áruházakban.

Auchan:

  • Füstölt lazac filé szeletek 879 Ft/csomag
  • Lazac saláta 1699 Ft/csomag
  • Norvég lazac filé 1400 Ft/csomag
  • Gyorsfagyasztott lazac steak 1649 Ft/csomag
  • Füstölt lazac szeletek 1349 Ft/csomag
  • Füstölt lazacfilé 2799 Ft/csomag
  • Lazacfilé bőr nélkül 4949 Ft/csomag
  • Norvég lazac szeletek 1549 Ft/csomag
  • Lazacfilé porció, bőrös 7199 Ft/csomag
  • Füstölt szeletelt atlanti lazacfilé 2199 Ft/csomag

Spar:

  • Gyorsfagyaszott lazac steak 1649 Ft/csomag
  • Hidegen füstölt norvég lazacfilé szeletek 1299 Ft/csomag
  • Füstölt szeletelt atlanti lazacfilé 839 Ft/csomag
  • Szeletelt, hidegen füstölt vadlazacfilé 1299 Ft/csomag
  • Csendes-Óceáni vadlazac 1279 Ft/csomag
  • Hidegen füstölt, szeletelt lazac 669 Ft/csomag
  • Füstölt lazacfilé 2299 Ft/csomag
  • Gyorsfagyasztott csendes-óceáni panírozott lazacfilé 1399 Ft/csomag
  • Friss lazac filé citrommal 2099 Ft/csomag
  • Lazacpisztráng filé 8299 Ft/csomag
  • Norvég lazacfilé 7999 Ft/csomag

Tesco:

  • Füstölt lazac szeletek 9780 Ft/kg

Aldi:

  • Füstölt lazac 1099 Ft/csomag
  • Fűszeres lazacfilé, borsos 2479 Ft/csomag
  • Fűszeres lazacfilé, toszkána 2479 Ft/csomag
  • Fűszeres lazacfilé, korzika 2479 Ft/csomag
  • Norvég lazacfilé 7529 Ft/csomag

Ha megnézzük az üzletek árlistáját, láthatjuk, hogy igen borsos áron vehetünk lazacot és annak különböző fajtáját a boltokban. Viszont egy túlsúlyos fiatal felnőttekkel végzett tanulmányból kiderült, hogy a heti háromszori lazacevés csökkenti a vérnyomást. De hasonló eredmények születtek azok körében is, akik halolaj termékeket szedtek, fogyasztottak. Ennek fejében hasznos lehet, ha rendszeresen fogyasztunk zsíros halat, hiszen ezzel is támogathatjuk immunrendszerünk egészségét. Érdemesebb a kis kiszereléseket keresni, azok ára sokkal kedvezőbb is, ráadásul a legtöbb hiper rendszeresen tart valamilyen akciót, amiben ezek a termékek is szerepelnek.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

magas vérnyomás

halfogyasztás

zsíros hal

zsíros halak

lazac