Itt az árlista: mutatjuk, mennyit költ orvosi vizsgálatokra a magyar elit 2022-ben

Pénzcentrum   
  Megosztom
Itt az árlista: mutatjuk, mennyit költ orvosi vizsgálatokra a magyar elit 2022-ben

A pandémia kezdete óta először 2022 nyarán a világ legtöbb pontján, köztük Magyarországon sem árnyékolja már be úgy az életet a koronavírus-fertőzés eshetősége. A lakosság végre fellélegezhet, viszont az egészségről most sem szabad megfeledkezni. Egyre több tanulmány, kutatás bizonyítja, hogy a fertőzésen átesettek maradványtünetei hosszabb ideig fennállhatnak, lappangó szövődmények alakulhatnak ki, melyek kezelés nélkül nagyobb gondot jelenthetnek a jövőben. A lehető legjobb alkalom a poszt-covid tünetek kivizsgálására az idei nyár, hiszen most a legkisebb az esély a fertőzésre, ősszel már jöhet egy következő covid-hullám.

Bár még mindig el lehet kapni a covidot, az ötödik hullám lecsengése után erre idén nyáron jóval kisebb az esély. A 2022-es nyár így szabadabban, jóval kevesebb korlátozással, stresszel telhet, mint az utóbb két év szezonjai. Éppen itt volt már az ideje a fellélegzésnek, felszabadulásnak, viszont a 2022-es "szabad nyarat" érdemes arra is hasznosítani, hogy gondoskodjunk az egészségünkről. Mivel az egészségügyi szervezetek, szakértők arra számítanak, hogy a koronavírus - az influenzához hasonlóan - ezentúl szezonálisan tér majd vissza, így ősszel számíthatunk a következő hullámra, azt javasoljuk, használjuk ki addig is az időt az elmúlt két évben elmaradt vizsgálatok, szűrések bepótlására, illetve a hosszú-covid és a poszt-covid tünetek kivizsgálásra.

Ahogy egyre több idő telik a koronavírus világjárvány kezdete óta, egyre több az információ arra vonatkozóan is, milyen szövődmények, maradványtünetek jelentkezhetnek, állhatnak fenn a fertőzés után hónapokkal vagy évekkel is. Sokszor maga a koronavírus fertőzés nem is okoz súlyos tüneteket, a későbbi szövődmények viszont lehetnek komolyak. A járvány kezdete óta 1,9 millió fertőzöttet diagnosztizáltak Magyarországon coviddal, sok beteget többször is nyilvántartásba vettek, viszont rengetegen lehetnek, akik nem kerültek a hivatalos statisztikákba. A koronavírus-fertőzésen átesettek valós száma így jóval nagyobb lehet, így a poszt-covid szindróma hosszú távú hatásaival feltehetően sok magyarnak is számolnia kell.

Mi az a poszt-covid szindróma?

A COVID-19-ben megbetegedett emberek jelentős része a WHO adatai szerint szövődménymentesen felépül a betegségből, de körülbelül 10-20 százalékuknál különféle közép- és hosszú távú hatások jelentkeznek. Ezeket a közép- és hosszú távú hatásokat együttesen poszt-COVID szindrómának nevezzük, melyeket alapos, átfogó vizsgálatokkal a betegség után érdemes feltérképezni a mielőbbi teljes gyógyulás érdekében.

A klinikai tapasztalatok szerint a fertőzés hatására kialakuló gyulladásos és immunológiai reakciók, elváltozások több szervünket is érinthetik, és nagyon változatos tüneteket, betegségeket okozhatnak. Mivel a különböző szövet- illetve szervkárosodások és a szövődmények tünetmentes, vagy enyhe fertőzés esetében is, illetve előzetes figyelmeztető tünetek nélkül is előfordulhatnak, így a fertőzést követő kivizsgálás alapvető fontosságú. Mindezek miatt javasoltak a poszt-COVID vizsgálatok akár tünetmentes, vagy enyhe, nem specifikus tünetek (pl. fáradékonyság, levertség, szívdobogás érzése, fejfájás, alvászavarok, ízületi- vagy izomfájdalom, köhögés, nehezebb légvétel, hőemelkedés stb.) esetén is

– javasolta Dr. Balázs Anna, a CMC Déli Klinika orvos igazgatója. A klinika friss adatai szerint 2021-ben az alap szakorvosi vizsgálatok alapján a további kiegészítő szakorvosi vagy diagnosztikai vizsgálatok közül hasi ultrahangból végeztek a legtöbbet. Ezt a vizsgált személyek 25 százalékának kérte a kezelőorvosa, míg kiegészítő laborvizsgálatokat a betegek 18 százaléka számára javasoltak. A páciensek egy részének pedig további kardiológiai, tüdőgyógyászati, fül-orr-gégészeti, szemészeti, illetve gasztroenterológiai vizsgálatok kerültek elvégzésre a poszt-covid szűrővizsgálatok részeként.

A koronavírus-fertőzésen átesettek felénél emésztőrendszeri vagy egyéb szervi elváltozások, panaszok alakulhatnak ki.

Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosának elmondása szerint náluk legtöbben gyengeség-fáradékonyság és köhögés-légszomj tünetegyüttesekkel, valamint nehézlégzés miatt keresték fel a magánklinikát. Elmondta, hogy a poszt-covid a betegség kezdete után eltelt negyedik héten túl is fennálló tüneteket jelenti, vagy ha egy átmeneti tünetmentes periódus után újra indulnak a tünetek. A szakorvos szerint aki a megbetegedése után több mint egy hónappal is szenved a panaszoktól, annak érdemes mielőbb orvoshoz fordulnia, mivel a kezeletlen poszt-Covid tünet még a korábban egészséges, aktív embereknél is olyan elváltozásokat okozhat, amelyekkel akár életveszélyes állapotot idézhet elő.

A szívkárosodás például bizonyítottan olyan covid-szövődmény, amely hosszabb távon nagyobb gondokat okozhat, mint maga a vírus, viszont rutin szűrővizsgálatokkal könnyen fel lehet fedni és minél előbb megkezdeni a kezelést. Számos más krónikus betegség is kiszűrhető még olyan szakaszban, amikor nem okoz súlyos tüneteket, és a kezelését már korai szakaszban megkezdve jobban kordában is lehet tartani. Azért is érdemes továbbá elvégeztetni bizonyos rutinvizsgálatokat, hogy megnyugtassuk magunkat: minden rendben van.

Milyen szűrővizsgálatokat érdemes elvégezni?

Az, hogy milyen vizsgálatokra lehet szükség, természetesen függ attól, milyen tünetei vannak a páciensnek. Hogyha valaki úgy érzi, nincs teljesen rendben az egészsége, más esetekben is először a háziorvoshoz érdemes elmennie, aki aztán tovább irányítja a tüneteinek, vagy vizsgálati eredményeinek megfelelően. Akinek nincs tünete, de szeretne meggyőződni arról, hogy tényleg jól szolgál az egészsége, annak pedig szintén a szokásos szűrővizsgálatokat érdemes elvégeztetnie.

A kortól és nemtől függetlenül a legalapvetőbb, évente elvégzendő szűrővizsgálatok, mint a vérkép, vizeletvizsgálat, fogászati állapotfelmérés, tüdőszűrés "sztk-ban" is elvégeztethetőek, viszonylag gyorsan, különösebb kényelmetlenség nélkül. Arról, hogy a férfiaknak és nőknek milyen vizsgálatokat érdemes elvégeztetniük 40 éves kor alatt, és afelett koronavírus-fertőzéstől függetlenül ebben a cikkben írtunk részletesen. Kifejezetten koronavírus-fertőzés után is az első lépés egy általános állapotfelmérés, EKG, rutinlabor, mellkas CT, hasi ultrahang lehet.

Már a magánegészségügyi szolgáltatók, klinikák is kínálnak a legtöbb helyen különféle poszt-covid szűrőcsomagokat. A tartalmazott vizsgálatoktól függően ezek ára 20 ezer forinttól akár 200 ezer forintra is rúghat. A Pénzcentrum, ahogy tavaly, 2022-ben is összegyűjtötte, melyik magánegészségügyi központban milyen poszt-covid szűrőcsomagok érhetők el, és ezek mennyibe kerülnek.

Alapcsomagok, extrák, VIP-szolgáltatások

Mielőtt valaki befizetne egy poszt-covid csomagra egy magánklinikán, azért érdemes háziorvossal konzultálni, milyen vizsgálatokra lehet szükség. Ugyanis az egyes csomagok árát főként az befolyásolja, milyen széles körű vizsgálatokat tartalmaznak. Az alábbi összehasonlításnál mindig figyelembe kell venni, hogy az egyes magánszolgáltatók más és más szolgáltatást kínálnak, ezért lehetnek akkora eltérések az árban. A magánegészségügyi intézményeket, laborokat nem a díjszabásuk szerint, hanem ábécésorrendben soroltuk fel. Csak olyan szűrőcsomagokat vettünk alapul, amelyek egy laborvizsgálatnál többet tartalmaznak.

Az Affideánál nagyjából 55-100 ezer forint között mozog a szűrőcsomagok ára, de már az alapcsomagban belgyógyászati vizsgálat, nyugalmi EKG, troponin szint meghatározás (mely a szívizom-károsodást képes megmutatni), mellkas CT, ellenanyag vizsgálat, és oxigén szaturáció is van. A bővített csomagban ezeken felül kardiológiai vizsgálat és szívultrahang, a prémium csomag pedig kiegészül laborral, légzésfunkció vizsgálattal, pulzoxymetriával és kardiológiai kontrollal is. Az új "lélegzet csomagban" szintén van légzésfunkció, pulmonológia és labor is. Az alap- és bővített csomag ára 12-17 százalékkal nőtt 2021 márciusához képest.

A cikk itt folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

orvos

orosi ellátás

magánorvos

háziorvos