Brutális halszörny zárta le a dunai erőművet: egyre több ilyen bestiát látnak

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Brutális halszörny zárta le a dunai erőművet: egyre több ilyen bestiát látnak

Úgy tűnik, a harcsák Európában újabban olyan nagyra nőnek, hogy az már a vízerőműveknek is sok, és a gigantikus halak elkezdték eltömíteni a gátakat. Nemrég egy 2 méteres, 200 kilós óriásharcsát találtak egy takarítóbrigád tagjai az ausztriai Dunában.

Úgy tűnik, a harcsák Európában újabban olyan nagyra nőnek, hogy az már a vízerőműveknek is sok, és a gigantikus halak elkezdték eltömíteni a gátakat. Nemrég egy 2 méteres, 200 kilós óriásharcsát találtak egy takarítóbrigád tagjai az ausztriai Dunában. A munkások éppen egy vízerőmű gátjának dugulását próbálták megjavítani, amikor rájöttek, hogy a “dugó” valójában egy óriásharcsa. A hal olyan nehéz volt, hogy a személyzetnek daruval kellett a folyó partjára kiemelni - számolt be róla az Agroinform.

Egyre több harcsát látunk, bár nem emlékszem, hogy valaha is láttam volna ekkorát - mondta Peter Noebauer halszakértő.

A lap megjegyezte, hogy a közzétett képek alapján a hal európai harcsának tűnik, ami a mi szürke harcsánk másik neve. Meg kell jegyezni, hogy ezek a hatalmas jószágok akár több száz kilósra, és négy méteres hosszúságúra is megnőhetnek. A harcsafélék családjában a szürkeharcsa a Mekong óriásharcsája után rögtön a második helyen áll méretben, és falánk étvágya miatt rendkívül népszerű az európai horgászok körében. A harc ezekkel a behemótokkal azonban nem veszélytelen, ismert olyan eset, hogy a horgászokat a lábuknál fogva megragadják és a víz alá vonszolják.

A munkások éppen egy vízerőmű gátjának dugulását próbálták megjavítani, amikor rájöttek, hogy a “dugó” valójában egy óriásharcsa.

Magyarországon sem ritka a gigaharcsa

Nemrégiben például rekordméretű, 108 kilogrammos harcsát fogott ki a Tisza folyóból egy szerencsés horgász. A hal a legnagyobb, pergetve fogott harcsa, és a legnagyobb tiszai harcsafogás - de erről korábban itt írt a HelloVidék.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

harcsa

horgász

halszörny