Szenzációs felfedezés: aranyakkal és ékszerekkel teli sírt találtak

24.hu   
  Megosztom
Szenzációs felfedezés: aranyakkal és ékszerekkel teli sírt találtak

Egy ősi sírt fedeztek fel a magyar határ közelében, a romániai Biharnál. A nyughelyből rengeteg tárgy, köztük 169 hajdíszként használt aranygyűrű, mintegy 800 gyöngy és egy rézből készült karkötő került elő.

Az ékszerekkel és aranyakkal teli sír valószínűleg egy rendkívül gazdag nő számára készült, és a kőrézkori tiszapolgári kultúrához köthető - írt Art News alapján a 24.hu.

Călin Ghemiș, a Körösvidéki Múzeum régésze és kollégái idén március és június között végeztek feltárást. Gabriel Moisa, az intézmény igazgatója szerint fantasztikus felfedezésről van szó. Ezen kultúra időszámítás előtt 4500 és 4000 között létezett Közép- és Kelet-Európában. Ghemiș szerint

A kutatók a csontváz mérete, illetve a fegyverek hiánya alapján azonosították nőként az elhunytat. A maradványokat Marosvásárhelyre és Hollandiába küldték vizsgálatra. Az aranygyűrűket megtisztítják, illetve helyreállítják, és már az év végén kiállíthatják a Körösvidéki Múzeumban.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sírhely

sírfeltárás

régészet

kőrös