Szenzációs felfedezés: aranyakkal és ékszerekkel teli sírt találtak

24.hu   
  Megosztom
Szenzációs felfedezés: aranyakkal és ékszerekkel teli sírt találtak

Egy ősi sírt fedeztek fel a magyar határ közelében, a romániai Biharnál. A nyughelyből rengeteg tárgy, köztük 169 hajdíszként használt aranygyűrű, mintegy 800 gyöngy és egy rézből készült karkötő került elő.

Az ékszerekkel és aranyakkal teli sír valószínűleg egy rendkívül gazdag nő számára készült, és a kőrézkori tiszapolgári kultúrához köthető - írt Art News alapján a 24.hu.

Călin Ghemiș, a Körösvidéki Múzeum régésze és kollégái idén március és június között végeztek feltárást. Gabriel Moisa, az intézmény igazgatója szerint fantasztikus felfedezésről van szó. Ezen kultúra időszámítás előtt 4500 és 4000 között létezett Közép- és Kelet-Európában. Ghemiș szerint

A kutatók a csontváz mérete, illetve a fegyverek hiánya alapján azonosították nőként az elhunytat. A maradványokat Marosvásárhelyre és Hollandiába küldték vizsgálatra. Az aranygyűrűket megtisztítják, illetve helyreállítják, és már az év végén kiállíthatják a Körösvidéki Múzeumban.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sírhely

sírfeltárás

régészet

kőrös