Aranyáron kínálják a piacokon: most kosárszámra terem ingyen is

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Aranyáron kínálják a piacokon: most kosárszámra terem ingyen is

Az őszies, csapadékosabb időjárásnak köszönhetően egyre több a gomba, most érdemes szedni (majd bevizsgáltatni).

Az elmúlt időszakban a csapadékosabb, hűvösebb időjárás hatására végre kicsit fellélegezhettek a parlagfűre allergiások, viszont egyre több gomba jelenik meg az esőzések hatására - írta az Időkép.

Az NNK legfrissebb jelentése szerint a kültéri gombák közül az ún. Alternári spóra száma országosan közepes, esetenként magas is lehet. Ha az allergiások ennek nem is örülnek túlságosan, a gombászni kedvelők annál inkább, most érdemes kinézni a közeli erdőkbe, tisztásokra, ha időnk engedi.

Manapság egyre többen gyűjtik a gombákat, annak ellenére, hogy az időjárásban „nagy az összevisszaság”, a klímaváltozás miatt a hagyományos gombaszezon is felborult. Egyre többen, de egyre tudatosabban is keresik és szedik össze a gombákat. Lassan mindenki zsebében ott lapul az erdőben is az okostelefon, és ha találnak valamit, nem szedik le egyből, hanem rákeresnek, mi lehet, a tudatosabbak pedig otthon még alaposabban, szakkönyvekben is utána olvasnak – mesélte az Agrárszektornak Kalauz József gombaszakért, akinek az elsődleges tanácsa szintén az, hogy mielőtt bárki nekiállna pörköltet csinálni, mindenképpen mutassa meg szakértőnek, mit szedett.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gomba

gombászás

gombafogyasztás

vargánya