Ez most mindenkit érint: ma 0 órakor elindult a népszámlálás

MTI   
  Megosztom
Ez most mindenkit érint: ma 0 órakor elindult a népszámlálás

A népszámlálás akkor lesz sikeres, ha mindenki részt vesz benne, minden Magyarországon élő ember kitölti az online kérdőívet vagy a számlálóbiztos segítségével megadja az adatokat - mondta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke online sajtótájékoztatón annak apropóján, hogy szombaton hajnalban elindult a népszámlálás.

KSH-elnök: fontos, hogy mindenki részt vegyen a népszámlásbanVukovich Gabriella emlékeztetett arra, hogy október 16-ig tart az online időszak, azt követően a számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik még nem vettek részt a népszámlálásban.

Mindenki közreműködésére szükség van, ez egy közös felelősségvállalás, a közös jövőnket megalapozó adatokat gyűjtjük össze

- mondta a KSH elnöke.

A népszámláláson összegyűjtött adatokból olyan statisztikák készülnek, amelyek a döntéshozók számára nélkülözhetetlenek a különböző fejlesztések megtervezésekor. Az adatokból a közvetlen környezetünk számára fontos információk is kinyerhetők - hívta fel a figyelmet. Megjegyezte azt is, a kérdőív kitöltésével "egymásnak is segítünk, a jövőnket alapozzuk meg", erre utal a népszámlálás mottója is: feleljünk egymásért.

Ahhoz, hogy a népszámlálás, "a magyar statisztika legnagyobb és legjelentősebb adatgyűjtése" tizenegy év után újra megvalósulhasson, több tízezer embernek "az összehangolt és elkötelezett munkájára volt és van szükség" - hangsúlyozta Vukovich Gabriella.

Kovács Marcell, a KSH főosztályvezetője, a népszámlálás projekvezetője arról beszélt, hogy a kérdőív "barátságos", könnyen kitölthető, először néhány kérdés jelenik meg a lakáskörülményekről, majd a személyi kérdőívek következnek. A háztartásban élő minden személyre vonatkozóan ki kell tölteni ezeket - húzta alá.

Felidézte, hogy a héten kiküldött felkérőlevelek tartalmazzák azt a 12 számjegyű belépési kódot, amellyel egy adott háztartás el tudja érni a népszámlálás kérdőívét. A kérdőív kitöltésekor nem a bejelentett lakcím számít, "a népszámlálás arra kíváncsi, hogy ténylegesen hol élünk" - így fogalmazott.

A kérdőív kitöltését a kérdések megválaszolása után a beküldés gombra kattintással lehet befejezni. A beküldéskor kapott kódot fontos megőrizni, ez igazolja ugyanis, hogy valaki részt vett a népszámlálásban - ismertette.

Kovács Marcell jelezte, hogy mindenki részvételére számítanak, aki Magyarországon él, vagy átmenetileg, kevesebb mint 12 hónapig külföldön tartózkodik, esetleg külföldi állampolgárként több mint 3 hónapja az országban él.

A továbbiakban mindenkit arra biztatott, hogy éljen az online kitöltés lehetőségével, hiszen "ez a legkényelmesebb módja a népszámlásásban történő részvételnek".

A kérdőív szombaton nulla órától a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon érhető el. A kérdőívet interneten kitöltők között naponta öt darab, egyenként százezer forint értékű vásárlási utalványt sorsolnak ki - közölte a KSH.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ksh

népszámlálás