Ez a csodás parasztház lett az Év Tájháza 2022-ben Magyarországon: fotókon az ősi kúria

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a csodás parasztház lett az Év Tájháza 2022-ben Magyarországon: fotókon az ősi kúria

Pénteken a Győrhöz közeli Felpécen adták át az Év tájháza 2022. kitüntető címeket, amelyeket a Magyar Tájházak Szövetsége a XIX. Országos Szakmai konferencia és találkozó keretében adott át. Idén a somogyszobi Vilma-Ház nyerte el a rangos elismerést.

A Magyarországi Tájházak Szövetsége Pápán és Felpécen rendezi XIX. Országos szakmai konferenciáját és találkozóját. A konferencia napján, pénteken került sor Az Év Tájháza kitüntető cím átadására, melyet a szövetség legrangosabb elismeréseként idén a somogyszobi Vilma-Ház nyert el.

Somogy megye déli részén, a Belső-Somogyi-homokvidéken meghúzódó település büszkesége a Vilma-ház, amely a falu első téglából épült parasztháza volt. A háromosztatú, füstöskonyhás lakóházat 1839-ben a jómódú, református Puskás család építtette, melynek egyik éke a kétkemencés, szabadkéményes pitvar.

Az épület mindvégig a család tulajdonában maradt, majd 1982-ben az utolsó tulajdonos, Puskás Vilma halála után országos műemléki rangot kapott a lakóház, népi műemlék lett, s kormányzati segítséggel községi tulajdonba került. 2001-ben a KÖH műemlék- helyreállítási programja keretében az önkormányzat támogatásával, valamint a Ház védelmére és működtetésére létrehozott Vilma Háza Alapítvány közreműködésével sikerült az épületet fölújítani, fölavatni és átadni a köz javára 2003. szeptember 6-án.

A Vilma-ház

A Vilma-ház berendezését a falu polgárai adták össze. Tisztaszobája a 19. század végének, a lakószobája a 20. század elejének lakáskultúráját idézi. A szellemi és tárgyi emlékek gyűjtése azóta is folyamatos. Az elmúlt két évtized alatt több ezer darab tárgyat sikerült a Vilma-háza gyűjteményébe menteni. A portára kinti kemencét, zsaluszerkezetes melléképület, egy fonott górét, kutat és méhest telepítettek át az idők folyamán műemlékvédelmi engedéllyel, írja a sonline.hu.

Az ingatlan, a rajta lévő épületekkel az önkormányzat tulajdona, a gyűjtemény, berendezés és egyéb ingóságok a Vilma Háza Alapítványé, aki önálló jogi személyként 40 önkéntes aktív munkájával egyben működtetője is a háznak.

A gazdag gyűjtemény egész évben látogatható, egyéni és csoportos látogatókat is szívesen fogadnak, gyermekcsoportok részére kézműves foglalkozásokat, viselet-bemutatót, népi gyermekjátékokat tartanak.

Mondhatjuk, hogy a Ház a falu „lelke”, hiszen közösségi és családi rendezvényeknek is helyet ad, volt ott már osztálytalálkozó, vilmásoknak halotti tor, születésnap, baráti találkozó, esküvő és fényképezkedés is.

Címlapkép, fotók: Adorján András, Spanics Katalin, Korompai Balázs

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vilma-ház

tájház

magyarországi tájházak szövetsége

somogyszob