Ezt a tököt meg ne edd, mert súlyosan mérgező: inkább faragj belőle démonűző lámpást

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Ezt a tököt meg ne edd, mert súlyosan mérgező: inkább faragj belőle démonűző lámpást

Ha még nem álltunk neki, most sem késő, bátran belevethetjük magunkat a töklámpa faragásába! De mi az a halloween-i tök, miben más, mint a sütőtök, mennyibe kerül most a piacon?

Bár mi magyarok hagyományosan a mindenszenteket és a halottak napját tartjuk, évek óta egyre divatosabb felénk is az angolszász kultúrkörből érkező halloween. Ahogy lenni szokott, ez sem új keletű, a mindenszentek előestéjén tartott halloween a kísértetek és démonok pogány kelta ünnepére vezethető vissza. Később a rómaiak is átvették, majd a kereszténység elterjedésével az ünnepeket a pogány szokásokhoz igazították, ezért lett november 1. a mindenszentek, november 2. pedig a halottak napja.

A régiek úgy hitték, hogy ezen az éjszakán elvékonyodik a határ az élők és holtak világa között. Ezért, hogy megvédjék magukat az ártó szellemektől, ijesztő jelmezekbe bújtak, és minél rémisztőbb arcú töklámpásokat faragtak, amibe egész este égő gyertyát helyeztek. A lámpást kezdetben egyébként nem is tökből, hanem karórépából vagy más, vastagabb gyökerekből vájták ezt a lámpást. Manapság, főként kisgyerekes családoknál, már-már kötelező ilyenkor október végén a töklámpa-faragás, ami nem csak jó móka, remek kézműves elfoglaltság, hanem már csak a végeredmény miatt is megéri: ezzel világítani este a sötétben, tényleg tök jó!

De milyen tökből készítsünk lámpást?

A laikusok közül még mindig sokan hiszik azt, hogy ami tök, az mind ehető, és abból készíthető töklámpás is. Ez azonban nagy tévedés! Jó tudni, hogy a tökfélék családjába mintegy 900 faj tartozik, ezért érdemes körültekintőnek lenni a vásárláskor és a fogyasztáskor is. Vannak kifejezetten dekorációs célokra termesztett tökök, amelyeket nem szabad csak úgy, látatlanban elfogyasztani. A dísztök, bármennyire is remek dekorelem, általában tényleg nem ehető - hívta fel a figyelmet rá a NÉBIH is, sőt mérgező is lehet, szóval vásárláskor a piacon mindig érdemes megkérdezni az eladót, hogy az a tök, amit árul, fogyasztható-e vagy sem!

Általánosságban elmondható, hogy sütőtöknek a téli tököket nevezik, amelyeket biológiai érettségükben szednek le, így a bennük levő magok szaporításra alkalmasak – erről külön cikkben a HelloVidéken ITT írtunk. Ellenben a dísztök, amelyet

Ezeket a tököket zsengén szedik le, a termésük éretten viszont már kemény és ehetetlen. A halloween-i tökként ismert egyik változat is ilyen, narancssárga színű, és alapvetően díszítési célra szánt, nem étkezésire. Szép, gömbölyű és csodásan narancssárga, mindenféle méretben kapható, az egészen kicsitől egészen a hatalmas, 20 kilós példányokig. Vannak egészen apró méretűek is, amelyek úgyszintén keserű ízűek és ráadásul még mérgezőek is lehetnek. Azonban bátran dekorálhatjuk vele a kertünket, a teraszunkat és az otthonukat is.

Többféle halloween-tök kapható hazánkban is, a 2-3 kilós fajtáktól (Gomez F1 – élénk narancssárga) a 9-18 kilósakig (Cronus F1 – enyhén lapos, bordázott termésű). Érdemes tudni, hogy különösen a kisméretű, dekoratív fajták sok keserű anyagot tartalmaznak!

Ennyiért vehetsz most halloweeni dísztököt

Lassan kifutunk a szezonból, úgyhogy már az üzletekben és online piactereken is viszonylag olcsóbban juthatunk hozzá:

  • Tesco – 299/darab
  • Dísztök darabja online: 440-500 forint
  • Jófogáson: Jász-Nagykun Szolnok megyében a kisebb méretű dísztök – 250 forint / darab
  • Dunakeszin- lopótököt is lehet venni, darabját egy 1000-ért
  • Turbános dísztök online fórumokon: 300-400 forint darabja

Hogyan álljunk neki a töklámpás faragásának?

A hagyomány szerint az igazi lámpást halloween éjszaka előtt kell faragni, a gonosz szellemek megfélemlítésére. A gyertya is azért kell a belsejébe, hogy kiemelje a szemét, az orrát és a száját, hogy fényes és ijesztő hatású legyen.

Az első és legfontosabb, ha belevágunk a töklámpás faragásába, hogy olyan dísztököt vásároljunk, ami könnyen megáll. Aztán keressünk egy éles kést, egy kanalat a tök belső részének kiszedéséhez, egy filctollat a rajzoláshoz, és már kezdődhet is a mulatság! Az elkészítéséhez és díszítéshez pedig összegyűjtöttünk pár videót, amikből pillanatok alatt ihletet meríthettek:

@dobriattila Volt egyszer egy Halloween! ? #azatilifestyle #halloween #tökfaragás #oktober31 #jackolantern #töklámpás #kreatív #magyar #foryou #nekedbe ♬ The Adams Family Theme Song - Halloween Songs

@ada.baby1 ?Tökfaragós tippek? #Halloween #DIY #pumpkin #tökfaragás #lámpás #halloween2021 #halloweenlook #magyartiktokker #fyp #adababy? ♬ Spooky Scary Skeletons (Aquagen Remix Edit) - Aquagen

@aldi.magyarorszag Nem minden az, aminek látszik! ? Ti szoktatok tököt faragni Halloweenkor? ? #aldi #aldimagyarorszag #halloween #bevasarlas #tokfaragas ♬ original sound - All Hallows’ eve ?

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

halloween

töklámpás

halottak napja

mindenszentek