Nem szabad félvállról venni: 19 életveszélyes gombafajra hívta fel a figyelmet a WHO

MTI   
  Megosztom
Nem szabad félvállról venni: 19 életveszélyes gombafajra hívta fel a figyelmet a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet 19 olyan gombafajra, amely szakértők szerint elterjedtsége, ellenállóképessége és veszélyessége miatt fenyegetést jelenthet a közegészségügyre. A WHO – amelynek van hasonló listája a vírusokról és baktériumokról is – most először készítette el a legsúlyosabb gombás megbetegedéseket okozó fajok listáját.


 

A gombás megbetegedések eddig kevés figyelmet kaptak, annak ellenére, hogy egyesek számára életveszélyesek lehetnek. A WHO egyebek között a Candida auris nevű gombát említette, amely sokféle hatóanyaggal szemben ellenálló. A gombát 2009-ben fedezték fel Japánban, és azóta több mint ötven országban terjedt el. A Candida auris kórházban fekvő, legyengült immunrendszerű betegeknél súlyos, sokszor halálos megbetegedést okozhat.

Az Egészségügyi Világszervezet rámutatott: a legtöbb gombafertőzés kimutatására nincs gyors, széles körben hozzáférhető, érzékeny diagnosztikai eszköz. A gombás megbetegedéseket sokszor csak későn ismerik fel, és nem gyógyíthatók hagyományos gyógyszerekkel. A gombás fertőzések terjedését a globális felmelegedés, valamint a nemzetközi kereskedelem és mobilitás is segíti. A gombák ellenállóképességének növekedése részben a mezőgazdaságban használt gombaölők elterjedésével magyarázható.

A szakosított ENSZ-szervezet három csoportba (kritikus, magas és közepes prioritású) osztotta a 19 veszélyes gombafajt. A kritikus kategóriába négy olyan fajt soroltak, amely életveszélyessé válhat a legyengült immunrendszerű páciensek számára, így azonnali figyelmet érdemel. Ilyen a Cryptococcus neoformans, amely agyhártyagyulladáshoz vezethet, a Candida auris, amely egyebek között a központi idegrendszert, a szerveket, a csontokat és a szemet támadja meg, az Aspergillus fumigatus, amely a tüdőre jelent nagy veszélyt, illetve a Candida albicans. Utóbbi széles körben elterjedt, és a száj, a garat, a genitáliák, illetve a bélrendszer nyálkahártyáját támadja.

A magas prioritású kategóriába került számos candidafaj, illetve a fekete gombát is tartalmazó fejespenészfélék rendjének több tagja. A fekete gomba Indiában okozott súlyos megbetegedéseket a koronavírus-világjárvány tetőpontján. A közepes prioritású kategória például a Coccidioides spp és Cryptococcus gattii fajokat tartalmazza.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

candida

gomba

who