Rengeteg magyar szenved ettől: nem tudnak lemondani róla, pedig az életük múlhat rajta

HelloVidék   
  Megosztom
Rengeteg magyar szenved ettől: nem tudnak lemondani róla, pedig az életük múlhat rajta

Az antidepresszánsok megvonási tüneteitől rengetegen szenvednek hazánkban is – nem ritka, hogy egy életen át képtelenek megszabadulni a tablettáktól a tünetek miatt. Kutatók most megjósolhatóvá tették, milyen súlyos tünetekkel nézhet szembe az ember, ha leszokna róluk.

Pszichiáterek a nyilvánosság előtt rendszeresen állítják, hogy az antidepresszánsokra nem lehet rászokni. Abból a szempontból ez igaz is, hogy nem váltanak ki sóvárgást, és nem okoznak mámort vagy eufóriát. Ha viszont hosszabb idő után próbálja abbahagyni az ember, egészen ijesztő dolgokat élhet át: pánikrohamokat, szorongást, hangulatingadozást, szexuális zavarokat és „agyi áramütés”-szerű érzéseket.

Dr. Mark Horowitz, angliai pszichiátriai kutató és csapata áttekintették kilenc korábbi tanulmány eredményeit, hogy megpróbáljanak választ adni a kérdésre: milyen tényezők növelik az antidepresszánsok elvonási tüneteinek kockázatát? Válaszuk: a szer szedésének hossza a legjelentősebb tényező, így a legnagyobb kockázattal azoknak kell szembenézniük, akik évek óta használnak antidepresszánsokat. Egy másik fontos előrejelző tényező az, hogy az emberek korábban tapasztaltak-e már elvonási tüneteket a szerektől – akár egy adag kifelejtése, akár korábbi abbahagyási kísérletek során. További előrejelző tényezők közé tartozik, hogy konkrétan melyik antidepresszánsról van szó, illetve a gyógyszer adagja.

Egy tényező nem volt kapcsolatban a kockázati szinttel: a pszichiátriai diagnózis. Vagyis úgy tűnik, nem számít, hogy milyen okból írtak fel antidepresszánst, amikor meg akarjuk jósolni, számíthatunk-e elvonási tünetekre.

Mi okozza az elvonási tüneteket?

Horowitz szerint az antidepresszánsok megzavarják az agy kémiáját, és az agy alkalmazkodik ezekhez a változásokhoz a homeosztázis (a szervezet belső állapotának állandósága) fenntartása érdekében. Mivel az antidepresszánsok egyes fajtáinak hatására megnövekszik a szerotonin mennyisége az agysejtek között, az agy ezt azzal kompenzálja, hogy kevesebb szerotonint termel. A szer abbahagyásakor az agyi elváltozások mindaddig fennmaradnak, amíg az nem tud alkalmazkodni az új, gyógyszermentes állapothoz.

Ezt a biológiai alkalmazkodást nevezik hozzászokásnak, melyről a kutatók óvatosan megjegyzik, hogy különbözik a függőségtől. A függőség sóvárgással, kényszeres használattal és egyéb pszichológiai hatásokkal jár, amelyek az antidepresszánsok esetében nem jelentkeznek – helyettük viszont a fentebb felsorolt ijesztő elvonási tünetekkel kell számolni.

Különösen aggasztó számok ezek, ha belegondolunk, hogy hányan lehetnek közöttük olyanok, akik évek vagy évtizedek óta szedik a tablettákat rendszeresen. Legtöbbjüket pedig sosem tájékoztatták arról, hogy a leszokás nagyobb terhet jelenthet majd, mint az eredeti probléma, ami miatt szedni kezdték.

A pszichiátriai szerek széles körű társadalmi elterjedésének folyamatáról és az általuk okozott hatásokról bővebb tájékoztatást nyújt a "Halálos profitszerzés" című, igen elgondolkodtató dokumentumfilm, melyet itt lehet megnézni.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

atidepresszánsok

kutatók

leszokás

elvonási tünetek