Itt látták most a kóbor fenevadat: Nyugat-Magyarországon is felbukkant a fiatal farkas

HelloVidék   
  Megosztom
Itt látták most a kóbor fenevadat: Nyugat-Magyarországon is felbukkant a fiatal farkas

Egy fiatal farkas egyed a Fertő tó felől érkezve, az Alpokalja vonulata mentén haladt tovább a Vértes irányába – derült ki a Gruppe Wolf Schweiz természetvédelmi csoport közleményéből. Ezek szerint Észak-Vasban is megfordult a vadállat.

Az elmúlt években a vaol.hu-n többször is hírt adtak arról, hogy a magyar–osztrák határ közelében a vadászok farkast véltek látni. 2021 decemberében nyilvánosságra hozták egy éjszakai vadkamera felvételét. Az ausztriai szakemberek akkor egyértelműen nem tudták megállapítani, hogy aranysakálról vagy farkasról van szó. Most azonban bizonyosak benne: farkast láttak, írja a vaol.hu.

A Gruppe Wolf Schweiz természetvédelmi csoport a közösségi oldalán tett közzé egy térképet. Ezen jól látható, hogy az M237 jelű fiatal farkas egyed Vas vármegye határán is megfordult. A vélhetően 2021-ben született, hím farkas tavaly tavasszal hagyta hátra a svájci Stagias-falkát, azóta számtalan országutat és folyót keresztezett keletre vezető útja során.

Bécstől északra, a Dunánál a megjelölt farkas irányt váltott, majd a Fertő-tó térségében átlépte Magyarország határát, innen az Alpokalja vonulata mentén, vármegyénken keresztülhaladva érkezett meg a Vértesbe. Most Várpalota vagy Mór térségében tartózkodhat, a falkától mintegy 750 kilométerre légvonalban – mindez onnan tudható, hogy a társaság 26 falka sorsát kíséri figyelemmel, és néhány állatot jeladóval is ellátott.

A farkas esetében az a több mint hétszáz kilométer nem mondható nagy távolságnak, főként, hogy mindezt egy év alatt tette meg

– mondta el a lapnak Szinetár Csaba zoológus. Az egyes példányok naponta akár száz kilométert is képesek megtenni. A szóban forgó példánynak számos nehezítő tényezővel is meg kellett küzdenie. Ilyenek az autópályák mentén haladó vadvédelmi kerítések, a nagyvárosok és persze az ember közelsége. A fiatal hímek esetében teljesen természetes, hogy az idősebbek hatására, még az ivarérés előtt elhagyják a falkát.

Ezek az elvándorló egyedek távolabb élő falkákhoz csatlakoznak. Hazánkban ezt nagy valószínűséggel az Északi-középhegységben, a Börzsönyben, a Bükkben teheti meg a figyelemmel kísért egyed, ha az eddigi útvonalát tudja folytatni. Az alkalmazkodóképességéről és kitartásáról híres ragadozó – minden mai kutyafajta őse – kerüli az embert.

A Répcevölgye Vadásztársaság elnöke, Király Lajos ugyancsak értesült arról, hogy térségünkben is járt a farkas. Látni azonban nem látták. – A térségben a legnagyobb problémát az jelenti, hogy néhány éve megtelepedett az aranysakál. A falkában vadászó állatok nagy veszélyt jelentenek az itt élő vadra – jegyezte meg a vadásztársaság elnöke.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

farkas

vas megye

alpokalja

szinetár csaba

zoológus

farkasészlelés