Itt látták most a kóbor fenevadat: Nyugat-Magyarországon is felbukkant a fiatal farkas

HelloVidék   
  Megosztom
Itt látták most a kóbor fenevadat: Nyugat-Magyarországon is felbukkant a fiatal farkas

Egy fiatal farkas egyed a Fertő tó felől érkezve, az Alpokalja vonulata mentén haladt tovább a Vértes irányába – derült ki a Gruppe Wolf Schweiz természetvédelmi csoport közleményéből. Ezek szerint Észak-Vasban is megfordult a vadállat.

Az elmúlt években a vaol.hu-n többször is hírt adtak arról, hogy a magyar–osztrák határ közelében a vadászok farkast véltek látni. 2021 decemberében nyilvánosságra hozták egy éjszakai vadkamera felvételét. Az ausztriai szakemberek akkor egyértelműen nem tudták megállapítani, hogy aranysakálról vagy farkasról van szó. Most azonban bizonyosak benne: farkast láttak, írja a vaol.hu.

A Gruppe Wolf Schweiz természetvédelmi csoport a közösségi oldalán tett közzé egy térképet. Ezen jól látható, hogy az M237 jelű fiatal farkas egyed Vas vármegye határán is megfordult. A vélhetően 2021-ben született, hím farkas tavaly tavasszal hagyta hátra a svájci Stagias-falkát, azóta számtalan országutat és folyót keresztezett keletre vezető útja során.

Bécstől északra, a Dunánál a megjelölt farkas irányt váltott, majd a Fertő-tó térségében átlépte Magyarország határát, innen az Alpokalja vonulata mentén, vármegyénken keresztülhaladva érkezett meg a Vértesbe. Most Várpalota vagy Mór térségében tartózkodhat, a falkától mintegy 750 kilométerre légvonalban – mindez onnan tudható, hogy a társaság 26 falka sorsát kíséri figyelemmel, és néhány állatot jeladóval is ellátott.

A farkas esetében az a több mint hétszáz kilométer nem mondható nagy távolságnak, főként, hogy mindezt egy év alatt tette meg

– mondta el a lapnak Szinetár Csaba zoológus. Az egyes példányok naponta akár száz kilométert is képesek megtenni. A szóban forgó példánynak számos nehezítő tényezővel is meg kellett küzdenie. Ilyenek az autópályák mentén haladó vadvédelmi kerítések, a nagyvárosok és persze az ember közelsége. A fiatal hímek esetében teljesen természetes, hogy az idősebbek hatására, még az ivarérés előtt elhagyják a falkát.

Ezek az elvándorló egyedek távolabb élő falkákhoz csatlakoznak. Hazánkban ezt nagy valószínűséggel az Északi-középhegységben, a Börzsönyben, a Bükkben teheti meg a figyelemmel kísért egyed, ha az eddigi útvonalát tudja folytatni. Az alkalmazkodóképességéről és kitartásáról híres ragadozó – minden mai kutyafajta őse – kerüli az embert.

A Répcevölgye Vadásztársaság elnöke, Király Lajos ugyancsak értesült arról, hogy térségünkben is járt a farkas. Látni azonban nem látták. – A térségben a legnagyobb problémát az jelenti, hogy néhány éve megtelepedett az aranysakál. A falkában vadászó állatok nagy veszélyt jelentenek az itt élő vadra – jegyezte meg a vadásztársaság elnöke.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

farkas

vas megye

alpokalja

szinetár csaba

zoológus

farkasészlelés