Tényleg luxus már a paprikás krumpli is: tavaly óta megtriplázódtak az árak

Világgazdaság   
  Megosztom
Tényleg luxus már a paprikás krumpli is: tavaly óta megtriplázódtak az árak

Nem kell egzotikus étterembe menni ahhoz, hogy drága ételt fogyasszunk, elég egy egyszerű paprikás krumplit vagy lecsó elkészíteni otthon. A legtöbb alapanyag ára ugyanis rendkívüli magasságokba emelkedett. A magyar konyha legfontosabb alapanyaga, a vöröshagyma kilója például egy év alatt a háromszorosára nőtt - írta mai cikkében a Világgazdaság.


 


 

Egy éve mintegy 135 forintos kilónkénti áron kelt el a hazai vöröshagyma a nagybani piacon, az importáruért pedig 156 forintot kértek a kereskedők, ami azt jelenti, hogy a vöröshagyma ára egy év alatt gyakorlatilag tényleg háromszorosára emelkedett.

A hagymával együtt a legtöbb, úgynevezett betárolási zöldség is sokat drágult

A burgonya esetében is jelentős a változás. Az AKI nyilvántartása szerint április elején a hazai burgonya – fajtától függően – 250 és 300 forint körül mozgott a főváros nagybani piacán, a külföldi terményt pedig 340 forintos áron lehetett beszerezni. Ez utóbbi esetében 70 százalékos drágulásról beszélhetünk, mivel egy évvel korábban még csak 190 forint körül mozgott egy kiló importkrumpli ára a piacon. A hazai burgonyánál is hasonló áremelkedés ment végbe egy év alatt, tavaly 150 és 260 forint körül mozgott egy kiló hazai krumpli nagybani ára - jegyezte meg a VG.

Az árak emelkedésének hátterében egyrészt a múlt évi rendkívüli aszály miatti rossz termés áll, a szárazság ráadásul nemcsak hazánkban, hanem Európa-szerte nagy károkat okozott. Az aszály súlyosan érintette az európai hagymatermesztést, a vöröshagyma mérete kisebb, a hozamok még az öntözött területeken is alacsonyabbak lettek - tették hozzá.

A lap szerint bizakodásra okot adó jel , hogy a FruitVeb honlapján olvasható elemzés szerint az osztrák piacon három hete nem mentek feljebb az árak, amelyek így rekordszinten stabilizálódtak. Ausztriában a vöröshagyma termelői ára – 100 kilogrammra vetítve – 84 euró. A kínálat ugyanakkor egyre szűkösebb, az export és a belföldi piac élénk forgalma miatt a készletek jelentősen megcsappantak ott is. Az import főként Hollandiából Szlovákiából, Németországból és Ausztriából érkezik. Az árak ugyanakkor a külpiacokon is nagyon magas szinten vannak.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

áremelkedés

infláció

bevásárlás

árak

zöldségek

bolt

bevásárlás