Tényleg luxus már a paprikás krumpli is: tavaly óta megtriplázódtak az árak

Világgazdaság   
  Megosztom
Tényleg luxus már a paprikás krumpli is: tavaly óta megtriplázódtak az árak

Nem kell egzotikus étterembe menni ahhoz, hogy drága ételt fogyasszunk, elég egy egyszerű paprikás krumplit vagy lecsó elkészíteni otthon. A legtöbb alapanyag ára ugyanis rendkívüli magasságokba emelkedett. A magyar konyha legfontosabb alapanyaga, a vöröshagyma kilója például egy év alatt a háromszorosára nőtt - írta mai cikkében a Világgazdaság.


 


 

Egy éve mintegy 135 forintos kilónkénti áron kelt el a hazai vöröshagyma a nagybani piacon, az importáruért pedig 156 forintot kértek a kereskedők, ami azt jelenti, hogy a vöröshagyma ára egy év alatt gyakorlatilag tényleg háromszorosára emelkedett.

A hagymával együtt a legtöbb, úgynevezett betárolási zöldség is sokat drágult

A burgonya esetében is jelentős a változás. Az AKI nyilvántartása szerint április elején a hazai burgonya – fajtától függően – 250 és 300 forint körül mozgott a főváros nagybani piacán, a külföldi terményt pedig 340 forintos áron lehetett beszerezni. Ez utóbbi esetében 70 százalékos drágulásról beszélhetünk, mivel egy évvel korábban még csak 190 forint körül mozgott egy kiló importkrumpli ára a piacon. A hazai burgonyánál is hasonló áremelkedés ment végbe egy év alatt, tavaly 150 és 260 forint körül mozgott egy kiló hazai krumpli nagybani ára - jegyezte meg a VG.

Az árak emelkedésének hátterében egyrészt a múlt évi rendkívüli aszály miatti rossz termés áll, a szárazság ráadásul nemcsak hazánkban, hanem Európa-szerte nagy károkat okozott. Az aszály súlyosan érintette az európai hagymatermesztést, a vöröshagyma mérete kisebb, a hozamok még az öntözött területeken is alacsonyabbak lettek - tették hozzá.

A lap szerint bizakodásra okot adó jel , hogy a FruitVeb honlapján olvasható elemzés szerint az osztrák piacon három hete nem mentek feljebb az árak, amelyek így rekordszinten stabilizálódtak. Ausztriában a vöröshagyma termelői ára – 100 kilogrammra vetítve – 84 euró. A kínálat ugyanakkor egyre szűkösebb, az export és a belföldi piac élénk forgalma miatt a készletek jelentősen megcsappantak ott is. Az import főként Hollandiából Szlovákiából, Németországból és Ausztriából érkezik. Az árak ugyanakkor a külpiacokon is nagyon magas szinten vannak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

áremelkedés

infláció

bevásárlás

árak

zöldségek

bolt

bevásárlás