Elfogták a brutális diáklányt: egy miskolci bevásárlóközpontban alázta meg és ütötte meg ismerőseit

MTI   
  Megosztom
Elfogták a brutális diáklányt: egy miskolci bevásárlóközpontban alázta meg és ütötte meg ismerőseit

Egy diáklány egy bevásárlóközpontban alázta meg és ütötte meg ismerőseit Miskolcon. Az esetekről videók is készültek, amelyek alapján büntetőeljárás indult. A törvény betűi világosak: kényszerítés az, „aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön”. A társadalmi elvárás is világos, védeni kell a gyerekeket.

A Miskolci Rendőrkapitányság 2023. április 18-án a délután órákban jutott két olyan felvétel birtokába, amelyeken az látszik, hogy egy bevásárló központ parkolójában bántalmaznak és megaláznak (amint a későbbiekben kiderült 2023. április 5-én, illetve 17-én) egy-egy diáklányt. Az egyik felvételen a szóbeli megfélemlítést követően a támadó megüt egy másik lányt. A másik videóban a verbális agressziót és a pofont követően az elkövető térdre kényszeríti áldozatát, akinek bocsánatot kell kérnie.

A Miskolci Rendőrkapitányság az eset kapcsán felhívja az érintettek figyelmét, hogy gyermekeink védelme közös érdek. A rendőrségi tapasztalatok szerint a megaláztatással is együtt járó bűncselekmények sértettjei súlyos traumát élnek át. A félelem szülte közöny pedig megbénítja az eset szemtanúit, akik szintén sérülnek lelkileg egy-egy ilyen esemény után. Ezért fontos, hogy a diákok, gyerekek tudják, hogy van megoldás, számíthatnak a családra, pedagógusokra, iskolaőrökre, rendőrökre, felnőttekre.

A prevenciós szakemberek többek között az alábbiakra hívják fel a diákok figyelmét:

  • Konfliktusaidnál kerüld az erőszakot!
  • Maradj higgadt, törekedj a kompromisszumra!
  • Kerüld nézeteltéréseid online kibeszélését!
  • Beszéld meg személyesen a problémádat!
  • Kérd felnőtt segítségét!

Fontos lenne még, ha afelé közelítene a közösségi akarat, hogy nem az ilyen jellegű felvételek készítése és az abban való szereplés válna antihős-poszttá, hanem ezek megakadályozása hős eposszá!

Iskolapad vagy a vádlottak padja?

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az eset kapcsán felhívja a szülők és a diákok figyelmét arra is, hogy a Büntető Törvénykönyv szerint, garázdaság az, ha valaki kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. A kihívóan közösségellenes magatartás a társadalmi együttélési szabályok nyílt, vagy tudatos, egyértelmű semmibevételét jelenti. Továbbá az erőszak irányulhat tárgyra és személyre is. A személyre irányuló erőszaknak nem kell feltétlenül sérülést okoznia, elegendő a másik ember testének támadó szándékú érintése is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

rendőrség

miskolc

verekedés