Ha ilyen növény nő a kertedben, azonnal irtsd ki: halálos mérgezést okozhat

HelloVidék   
  Megosztom
Ha ilyen növény nő a kertedben, azonnal irtsd ki: halálos mérgezést okozhat

Azoknak a kertbarátoknak, akiknek gyermekeik vannak, nagyon fontos szempont lehet, hogy véletlenül se legyenek olyan növények a kertben, amelyek mérgezőek. Kósa Dániel kertészmérnök a HelloVidék kérésére összeállított egy listát, amelyben sorra veszi azokat, amelyektől óvakodni kell, amikor válogatunk a kertészetekben.

Egy biztos, nem szabad félvárról vennünk, hogy a kertben található növények közül bizony némelyik súlyos egészségkárosodást okozhat. Vannak olyan növények, amik elfogyasztva okoznak mérgezéses tüneteket, de olyanok is, amik bőrrel érintkezve égési sérüléseket produkálnak. A kerti növényekben található mérgező hatóanyagok közé tartoznak az ún. glikozidok, alkaloidok és szaponinok. Ezek a vegyületek hatással vannak az idegrendszerre, a szív- és érrendszerre, a légzőrendszerre és a gyomorra-olvasható az NNK tájékoztatójában is.

Ezt tehetjük a megelőzés érdekében

A legegyszerűbb, ha a kisgyermekes családok nem tartanak a lakásban és a kertben mérgező díszcserjéket és dísznövényeket. Érdemes a kertet, lakást körbejárni, beazonosítani a mérgező növényeket, és nem árt megtudni a növények pontos tudományos nevét sem. Ha a növény a kertből nem távolítható el, megoldás lehet, ha az elérhető magasságban található tetszetős bogyókat leszedjük vagy a növényt ideiglenesen elkerítjük.

Ha mérgező dísznövényekről van szó, akkor mindenki a tiszafára, rododendronokra, leanderekre, gyöngyvirágra, angyaltormbitákra gondol. Ezeken kívül sok más olyan zöldet ültethetünk a kertünkben, amelyek vagy enyhébben, vagy súlyosabban mérgezőek – közölte Kósa Dániel.

  • Enyhén mérgező növények közé sorolandó, a teljesség igénye nélkül, a babérmeggy, a begónia, a boróka, a varjúháj, az iszalag, a babérsom, a madárbirs és bármilyen meglepő lehet, de a vadszőlők is.
  • Mérgező fajok például a boglárkák, az aranyvessző (Forsythia sp.), a pajzsikák, a borostyánok, a gyöngyikék, a kutyatejek, a lilaakác, a tuják, és tűztövisek valamint a zanótok.
  • Halálos növények sorában az aranyesők (Laburnum sp.), a hunyorok, az ördögcérna, a sisakvirágok és a gyűszűvirágok tartoznak.

Ám ahogy a kertészmérnök, Kósa Dániel a HelloVidéknek elmondta, ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden ilyen növényt mellőznünk kell, ugyanis sok közülük ékes dísze lehet egy szép kertnek. Ellenben oda kell figyelnünk, hogyha a piros virágokat ontja a trombitafa, akkor azzal ne játszanak, ne vegyék szájukba a gyermekeink, ugyanis hallucinogén anyagokat tartalmaz. Egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek ezek a balesetek.

Mire figyeljünk, mik lehetnek a mérgezés tünetei?

A mérgező növények lenyelése vagy bőrrel való érintkezése súlyos tüneteket okozhat, például hányást, hasmenést, szédülést, fejfájást, bőrkiütéseket és légzési nehézségeket. A növényi mérgezések tünetei nagyon széleskörűek lehetnek.

Mit tegyünk és mit ne mérgezés gyanúja esetén?

Ha gyermekünk valamilyen növényi részt, termést evett, vegyük ki szájából a maradványokat, mossuk ki a száját, mossuk le a bőrét (arcán, kezén) az esetleges irritáló hatás miatt. Próbáljuk kideríteni, hogy a növényből mikor és mennyit fogyasztott. Mérgezést okozó dózis vagy bizonytalan mennyiség bejutása esetén a méreganyag megkötésére aktív szén adható. Növényi mérgezés esetén tej adása viszont nem javasolt, mert a tejfehérje a toxikus anyagok kioldódásának és/vagy felszívódásának elősegítésével előre nem látható módon erősítheti a méreghatást. Kisgyermekek esetében a hánytatás is ellenjavallt az esetleges komplikációk miatt. Kórházi ellátásban többnyire a gyomormosás az elsődlegesen alkalmazott eljárás, ezt követően pedig tüneti kezelés.

Kit hívjuk, ha valaki mérgező anyaggal érintkezett?

Súlyos mérgezés esetén hívjunk mentőt a 112-es telefonszámon. Egyéb esetben, vagy amíg a mentő megérkezik, hívjuk a Mérgezés SOS zöld számát a 06-80-20-1199-es telefonszámon. Ez egy ingyenesen hívható sürgősségi információs vonal, ami a nap 24 órájában rendelkezésre áll. Itt egy ügyeletes akut mérgezésekkel kapcsolatban ad információt a várható tünetekről, teendőkről és segít annak megítélésében, hogy az érintettnek szüksége van-e kórházi ellátásra. A szolgálat segítséget nyújt szándékos, véletlen vagy munkahelyen történt mérgezés, valamint állatok mérgezése esetén is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mérgező

kert

kertgondozás

gyermek

tiszafa

borostyán