Ha ilyen növény nő a kertedben, azonnal irtsd ki: halálos mérgezést okozhat

HelloVidék   
  Megosztom
Ha ilyen növény nő a kertedben, azonnal irtsd ki: halálos mérgezést okozhat

Azoknak a kertbarátoknak, akiknek gyermekeik vannak, nagyon fontos szempont lehet, hogy véletlenül se legyenek olyan növények a kertben, amelyek mérgezőek. Kósa Dániel kertészmérnök a HelloVidék kérésére összeállított egy listát, amelyben sorra veszi azokat, amelyektől óvakodni kell, amikor válogatunk a kertészetekben.

Egy biztos, nem szabad félvárról vennünk, hogy a kertben található növények közül bizony némelyik súlyos egészségkárosodást okozhat. Vannak olyan növények, amik elfogyasztva okoznak mérgezéses tüneteket, de olyanok is, amik bőrrel érintkezve égési sérüléseket produkálnak. A kerti növényekben található mérgező hatóanyagok közé tartoznak az ún. glikozidok, alkaloidok és szaponinok. Ezek a vegyületek hatással vannak az idegrendszerre, a szív- és érrendszerre, a légzőrendszerre és a gyomorra-olvasható az NNK tájékoztatójában is.

Ezt tehetjük a megelőzés érdekében

A legegyszerűbb, ha a kisgyermekes családok nem tartanak a lakásban és a kertben mérgező díszcserjéket és dísznövényeket. Érdemes a kertet, lakást körbejárni, beazonosítani a mérgező növényeket, és nem árt megtudni a növények pontos tudományos nevét sem. Ha a növény a kertből nem távolítható el, megoldás lehet, ha az elérhető magasságban található tetszetős bogyókat leszedjük vagy a növényt ideiglenesen elkerítjük.

Ha mérgező dísznövényekről van szó, akkor mindenki a tiszafára, rododendronokra, leanderekre, gyöngyvirágra, angyaltormbitákra gondol. Ezeken kívül sok más olyan zöldet ültethetünk a kertünkben, amelyek vagy enyhébben, vagy súlyosabban mérgezőek – közölte Kósa Dániel.

  • Enyhén mérgező növények közé sorolandó, a teljesség igénye nélkül, a babérmeggy, a begónia, a boróka, a varjúháj, az iszalag, a babérsom, a madárbirs és bármilyen meglepő lehet, de a vadszőlők is.
  • Mérgező fajok például a boglárkák, az aranyvessző (Forsythia sp.), a pajzsikák, a borostyánok, a gyöngyikék, a kutyatejek, a lilaakác, a tuják, és tűztövisek valamint a zanótok.
  • Halálos növények sorában az aranyesők (Laburnum sp.), a hunyorok, az ördögcérna, a sisakvirágok és a gyűszűvirágok tartoznak.

Ám ahogy a kertészmérnök, Kósa Dániel a HelloVidéknek elmondta, ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden ilyen növényt mellőznünk kell, ugyanis sok közülük ékes dísze lehet egy szép kertnek. Ellenben oda kell figyelnünk, hogyha a piros virágokat ontja a trombitafa, akkor azzal ne játszanak, ne vegyék szájukba a gyermekeink, ugyanis hallucinogén anyagokat tartalmaz. Egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek ezek a balesetek.

Mire figyeljünk, mik lehetnek a mérgezés tünetei?

A mérgező növények lenyelése vagy bőrrel való érintkezése súlyos tüneteket okozhat, például hányást, hasmenést, szédülést, fejfájást, bőrkiütéseket és légzési nehézségeket. A növényi mérgezések tünetei nagyon széleskörűek lehetnek.

Mit tegyünk és mit ne mérgezés gyanúja esetén?

Ha gyermekünk valamilyen növényi részt, termést evett, vegyük ki szájából a maradványokat, mossuk ki a száját, mossuk le a bőrét (arcán, kezén) az esetleges irritáló hatás miatt. Próbáljuk kideríteni, hogy a növényből mikor és mennyit fogyasztott. Mérgezést okozó dózis vagy bizonytalan mennyiség bejutása esetén a méreganyag megkötésére aktív szén adható. Növényi mérgezés esetén tej adása viszont nem javasolt, mert a tejfehérje a toxikus anyagok kioldódásának és/vagy felszívódásának elősegítésével előre nem látható módon erősítheti a méreghatást. Kisgyermekek esetében a hánytatás is ellenjavallt az esetleges komplikációk miatt. Kórházi ellátásban többnyire a gyomormosás az elsődlegesen alkalmazott eljárás, ezt követően pedig tüneti kezelés.

Kit hívjuk, ha valaki mérgező anyaggal érintkezett?

Súlyos mérgezés esetén hívjunk mentőt a 112-es telefonszámon. Egyéb esetben, vagy amíg a mentő megérkezik, hívjuk a Mérgezés SOS zöld számát a 06-80-20-1199-es telefonszámon. Ez egy ingyenesen hívható sürgősségi információs vonal, ami a nap 24 órájában rendelkezésre áll. Itt egy ügyeletes akut mérgezésekkel kapcsolatban ad információt a várható tünetekről, teendőkről és segít annak megítélésében, hogy az érintettnek szüksége van-e kórházi ellátásra. A szolgálat segítséget nyújt szándékos, véletlen vagy munkahelyen történt mérgezés, valamint állatok mérgezése esetén is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mérgező

kert

kertgondozás

gyermek

tiszafa

borostyán