Elkeserítő a magyar egészségügy állapota: több mint 600 praxisból hiányzik az orvos

HelloVidék   
  Megosztom
Elkeserítő a magyar egészségügy állapota: több mint 600 praxisból hiányzik az orvos

A 2023. augusztus elsejei adatok szerint 659 tartósan (6 hónapnál hosszabb ideje) betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon (június elsejéhez képest 27-tel nőtt e szám), összesen 517 településen/kerületben. Ebből 182 felnőtt, 153 gyermek, illetve 324 vegyes praxis volt. Megyék szerint Borsod-Abaúj-Zemplén vezet 73 üres praxissal, majd Budapest és Pest következik 56-tal, illetve 51-gyel. Vagyis a mintegy 6500 praxis közül minden tizedik betöltetlen. A tartósan betöltetlen praxisok 2019 után váltak tömegesen betöltetlenné, tehát a korábban is fennálló probléma ettől kezdve inkább eszkalálódott. Mindezt annak ellenére, hogy a praxisjog eladható és hitelt is fel lehet venni a vásárlásra.

A KSH adatai szerint 2021-ben 5807 orvos praktizált az alapellátásban, 4473 háziorvos, illetve 1334 házi gyermekorvos. A háziorvosok száma az ezredforduló óta 13%-kal, a házi gyermekorvosok száma 15%-kal csökkent. A csökkenés igazán 2010 után gyorsult fel, 2010 és 2021 között a háziorvosok létszáma 9%-kal, a gyermekorvosoké 13%-kal csökkent. (Eközben a népesség 4%-kal, a gyermekek száma pedig 5%-kal esett vissza). A jelzett folyamatok következtében egyre több lakos jut egy háziorvosra, ill. házi gyermekorvosra. 2000 és 2021 között szinte egyenletesen (összességében 19%-kal) emelkedett az egy háziorvosra jutó ellátandók száma, míg a gyermekorvosok esetében a kedvezőtlen tendencia 2012 után indult be, azóta 13%-kal emelkedett e mutató értéke.

Ha hiányzik valahonnan az állandó háziorvos, az nem azt jelenti, hogy teljesen ellátatlanul marad a lakosság, csak nehezebben férhetnek hozzá az alapellátáshoz. Ilyenkor helyettesítéssel oldják meg, hogy egy település vagy városrész se maradjon ellátatlanul. A helyettesítés rendszerint azzal jár, hogy kevesebb ideig tud ott rendelni a helyettesítő orvos, vagy messzebb lévő településre kell utazniuk a betegeknek. Tehát az eredeti praxisban is romlik a betegek ellátása, mivel a háziorvos túlterheltsége növekszik.

A háziorvosok körében jelentős az elöregedés, azaz a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás, melyet a háziorvosok korfája szemléltet. 2023. februárban 56%-uk 60 éves vagy idősebb volt, míg mindössze 1,4%-uk volt 35 éves vagy fiatalabb. Mindez azt jelenti, hogy a háziorvosi szakmának nincs meg az utánpótlása, ami jelentős ellátási problémákat vetít előre 10-15 éves távlatban. 5-6 éven belül várhatóan a megmaradt háziorvosok elsöprő többsége lesz már a nyugdíjkorhatár felett. Tovább tetézi a problémát, hogy az új ügyeleti rendszer, mely további terhet ró a háziorvosokra, illetve a szűkös praxisfinanszírozás is a nyugdíj felé tereli a már amúgy is korhatár feletti állományt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

háziorvosi praxisok

háziorvos

egészségügy

gki

ksh