Gyilkos fertőzések terjednek világszerte: ez lehet az oka az itthon is támadó kóroknak

HelloVidék   
  Megosztom
Gyilkos fertőzések terjednek világszerte: ez lehet az oka az itthon is támadó kóroknak

Nemcsak Észak-Amerikában, de Európában, így Magyarországon is megnőtt a gombás fertőzések száma. A legnagyobb veszélyben a kórházban lévő immunhiányos betegek és az idősek otthonában élők vannak, de a rémálom forgatókönyvek szerint a gombák indítják el a következő világjárványt, ami elől már nem lesz menekvés. Az egyre melegedő éghajlat pedig segíti a terjedésüket, írja az Index.

Egyre több fertőző megbetegedést okoznak a gombák a világban, és bár egyelőre még a járványok különböznek egymástól méretben, földrajzi helyzetben és az általuk érintett egyedek típusában, de mind gombáknak tulajdoníthatók. Fertőzött nemrégiben a Candida auris, a blastomycosis, a Fusarium solani gomba által okozott agyhártyagyulladások száma is növekvő tendenciát mutat. De a kutatás szerint évente negyed-fél millió amerikai fertőződik meg a Histoplasma penészgombával is.

Tom Chiller, a fertőző betegségek orvosa és a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) gombás betegségek osztályának vezetője azt mondja, egyértelmű és kimutatható növekedést tapasztaltak a gombás fertőzések terén. Az ok szerinte egyértelmű.

Egyre többen élünk a Földön, egyre hosszabb ideig, de a magasabb életkor általában gyengébb immunrendszerrel jár, ami fogékonyabbá tesz a fertőzésekre. Ráadásul ismeretlen kórokozók bukkantak fel, amik őrületes iramban szaporodnak, és új területeket követelnek.

Az emberek és más emlősök testhőmérséklete eddig magasabb volt, mint amit a legtöbb gombás kórokozó elvisel, ezért évszázadokig védettek voltak a legtöbb fertőzéstől, de most, hogy a külső hőmérséklet is emelkedik, a gombák elkezdtek alkalmazkodni, és már bennünk is egész jól érzik magukat. Mi pedig elveszítjük ellenálló képességünket.

A rémálom forgatókönyve

A koronavírus-járványt épphogy kihevertük, amelynek ráadásul újabb változatai döngetik már a kapukat, de nem lélegezhetünk fel, mert egyesek szerint a Candida auris elhozza a horrort életünkbe azzal, hogy több gyógyszerre is rezisztens, hatékonyan (akár két hét alatt megfertőzve egy egész osztályt) terjed egészségügyi intézményekben. A kórokozó spontán módon 14 évvel ezelőtt jelent meg három meleg éghajlatú tájon: Dél-Amerikában, Indiában és Dél-Afrikában, ezekről a helyekről vitték be Észak-Amerikába, de alkalmazkodásukat jól mutatja, hogy most már nem kell őket szállítani, helyben is történnek megbetegedések.

Bizonyos kutatások szerint a gomba mindig is az emberi szervezetben élő mikroorganizmusok között volt, de mivel nem okozott fertőzést, senki sem vizsgálta, hogy egészségügyi problémákat okoz-e. Természetes környezetben, a talajban, vizes élőhelyeken is előfordul, de az még nem világos, hogy innen kerül-e az emberre. Talán az, hogy egyre inkább beavatkozunk a természetbe, vándorlásra készteti a gombát. És minél több forró nap követi egymást, a gombák annál jobban élvezik a helyzetet, gyorsan alkalmazkodnak és szaporodnak.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gomba

gombafertőzés

éghajlatváltozás

globális felmelegedés

candida