Durva adat látott napvilágot: minden ötödik ember szenved tőle, de mit tehetünk ellene?

RTL   
  Megosztom
Durva adat látott napvilágot: minden ötödik ember szenved tőle, de mit tehetünk ellene?

Országszerte magas vagy nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, és ez várható a következő napokban is a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai szerint.De hogyan védekezhetünk ellene?

Országszerte magas vagy nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, és ez várható a következő napokban is a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai szerint. A mérések alapján az idei parlagfűszezon a tavalyinál is erősebb, a több csapadék miatt. Magyarországon minden ötödik ember allergiás a levegőben szálló virágporra, melyek fő tünetei az orrdugulás, könnyezés, és a torokkaparás -adta hírül az RTL.

Mit tehetünk, ha allergiások vagyunk a parlagfűre?

Ha allergiásak vagyunk a parlagfűre, fontos intézkedéseket tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk az allergiás tüneteinket és megkönnyítsük az életünket a parlagfűszezon alatt.

Íme néhány lépés, amit megtehetünk:

  1. Allergiavizsgálat és kezelés: Első lépésként forduljunk orvoshoz vagy allergológushoz, hogy megerősítse a parlagfű allergiát és segítsen megfelelő kezelési tervet kialakítani. Az allergológus allergiateszteket is végezhet, hogy meghatározza az allergiánk pontos okát.
  2. Antihisztaminok: Orvosunk által felírt vagy recept nélkül kapható antihisztaminok segíthetnek enyhíteni az allergiás tüneteket, mint például az orrfolyást, a tüsszögést és a viszketést. Ezeket rendszeresen kell bevenni a szezon alatt vagy szükség esetén.
  3. Orrspray-k és szemcseppek: Allergiás rinitisz (allergiás orrdugulás) vagy szemviszketés esetén orvosunk olyan orrspray-ket vagy szemcseppeket írhat fel, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében.
  4. Immunterápia (allergiás oltás): Ha súlyos parlagfű allergiától szenvedünk, az orvosunk ajánlhatja az immunterápiát, amely hosszú távú megoldást nyújthat az allergiás reakciókra. Ez olyan allergén-kivonatokat tartalmaz, amelyek segítik az immunrendszerünket az allergia elleni tolerancia kialakításában.
  5. Tartózkodás: Próbáljuk minimalizálni a parlagfűvel való érintkezést a szezon alatt. Igyunk zárt ablakok mögül, és ne szárítsuk a ruháinkat kint. Kerüljük az olyan helyeket, ahol a parlagfű jelentős mennyiségben található.
  6. Allergiafigyelmeztetések: Használjunk allergiafigyelmeztető szolgáltatásokat vagy mobilalkalmazásokat, amelyek tájékoztatnak minket a parlagfű pollenkoncentrációjáról az adott területen.
  7. Maszkok: Amikor szükséges, viseljünk légzőmaszkot a parlagfűszezonban, különösen, ha szabad levegőn tartózkodunk.
  8. Higiénia: Mossuk meg gyakran a kezünket, és zuhanyozzunk le, hogy a parlagfű pollenek ne ragadjanak ránk és ruházatunkra.
  9. Táplálkozás: Néhány olyan élelmiszer, mint például a sárgabarack és a paradicsom, keresztreagálhat a parlagfű allergiával. Ha észreveszünk ilyen reakciókat, konzultáljunk orvosunkkal vagy dietetikussal.
  10. Orvosi segítség: Amennyiben az allergiás tünetek súlyosak vagy a kezelés nem hatásos, forduljunk orvoshoz. Az allergológus további kezelési lehetőségeket tud javasolni.

Az allergiakezelés egyénenként változhat, ezért fontos egyeztetni egy orvossal a legmegfelelőbb megoldásokról és kezelési tervről. Az allergia tüneteinek megelőzése és kezelése hozzájárulhat az életminőség javításához az allergia szezon alatt.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

parlagfű

parlagfű allergia

parlagfű elleni védekezés