Durva adat látott napvilágot: minden ötödik ember szenved tőle, de mit tehetünk ellene?

RTL   
  Megosztom
Durva adat látott napvilágot: minden ötödik ember szenved tőle, de mit tehetünk ellene?

Országszerte magas vagy nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, és ez várható a következő napokban is a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai szerint.De hogyan védekezhetünk ellene?

Országszerte magas vagy nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, és ez várható a következő napokban is a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai szerint. A mérések alapján az idei parlagfűszezon a tavalyinál is erősebb, a több csapadék miatt. Magyarországon minden ötödik ember allergiás a levegőben szálló virágporra, melyek fő tünetei az orrdugulás, könnyezés, és a torokkaparás -adta hírül az RTL.

Mit tehetünk, ha allergiások vagyunk a parlagfűre?

Ha allergiásak vagyunk a parlagfűre, fontos intézkedéseket tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk az allergiás tüneteinket és megkönnyítsük az életünket a parlagfűszezon alatt.

Íme néhány lépés, amit megtehetünk:

  1. Allergiavizsgálat és kezelés: Első lépésként forduljunk orvoshoz vagy allergológushoz, hogy megerősítse a parlagfű allergiát és segítsen megfelelő kezelési tervet kialakítani. Az allergológus allergiateszteket is végezhet, hogy meghatározza az allergiánk pontos okát.
  2. Antihisztaminok: Orvosunk által felírt vagy recept nélkül kapható antihisztaminok segíthetnek enyhíteni az allergiás tüneteket, mint például az orrfolyást, a tüsszögést és a viszketést. Ezeket rendszeresen kell bevenni a szezon alatt vagy szükség esetén.
  3. Orrspray-k és szemcseppek: Allergiás rinitisz (allergiás orrdugulás) vagy szemviszketés esetén orvosunk olyan orrspray-ket vagy szemcseppeket írhat fel, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében.
  4. Immunterápia (allergiás oltás): Ha súlyos parlagfű allergiától szenvedünk, az orvosunk ajánlhatja az immunterápiát, amely hosszú távú megoldást nyújthat az allergiás reakciókra. Ez olyan allergén-kivonatokat tartalmaz, amelyek segítik az immunrendszerünket az allergia elleni tolerancia kialakításában.
  5. Tartózkodás: Próbáljuk minimalizálni a parlagfűvel való érintkezést a szezon alatt. Igyunk zárt ablakok mögül, és ne szárítsuk a ruháinkat kint. Kerüljük az olyan helyeket, ahol a parlagfű jelentős mennyiségben található.
  6. Allergiafigyelmeztetések: Használjunk allergiafigyelmeztető szolgáltatásokat vagy mobilalkalmazásokat, amelyek tájékoztatnak minket a parlagfű pollenkoncentrációjáról az adott területen.
  7. Maszkok: Amikor szükséges, viseljünk légzőmaszkot a parlagfűszezonban, különösen, ha szabad levegőn tartózkodunk.
  8. Higiénia: Mossuk meg gyakran a kezünket, és zuhanyozzunk le, hogy a parlagfű pollenek ne ragadjanak ránk és ruházatunkra.
  9. Táplálkozás: Néhány olyan élelmiszer, mint például a sárgabarack és a paradicsom, keresztreagálhat a parlagfű allergiával. Ha észreveszünk ilyen reakciókat, konzultáljunk orvosunkkal vagy dietetikussal.
  10. Orvosi segítség: Amennyiben az allergiás tünetek súlyosak vagy a kezelés nem hatásos, forduljunk orvoshoz. Az allergológus további kezelési lehetőségeket tud javasolni.

Az allergiakezelés egyénenként változhat, ezért fontos egyeztetni egy orvossal a legmegfelelőbb megoldásokról és kezelési tervről. Az allergia tüneteinek megelőzése és kezelése hozzájárulhat az életminőség javításához az allergia szezon alatt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

parlagfű

parlagfű allergia

parlagfű elleni védekezés