Elképesztő felfedezés a Balatonnál: új népcsoporttal gazdagodott hazánk

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő felfedezés a Balatonnál: új népcsoporttal gazdagodott hazánk

Balatonkeresztúr határában az M7-es autópálya nyomvonalához kapcsolódó 2003–2004-es ásatások alkalmával Fábián Szilvia vezetésével feltárt több korszakos lelőhelyen bronzkorra keltezhető sírok is előkerültek – írja a Bölcsészettudományi Kutatóközpont.

A régészek a teljes genetikai állományt felölelő vizsgálatoknak köszönhetően azonosították, hogy a népcsoport vadászó, gyűjtögető életmódot folytatott, és a tagjai járványos betegségben hunytak el. A napokban jelent meg egy tanulmány az Oxford Academic Molecular Biology and Evolution című folyóiratában Gerber Dániel tollából.

A cikkben tárgyalt temetkezések közül a legidősebb egy olyan, a Somogyvár–Vinkovci-kultúrához tartozó egyéné, aki az eredmények alapján harmadrészben az akkori dél-dunántúli őslakosok, kétharmad részben pedig a korszakban Európát benépesítő, kelet-európai sztyeppékről érkező, valószínűleg indoeurópai nyelveket beszélő népcsoportok egy feltehetően a Baltikum térségéből származó ágának leszármazottja. A vadászó-gyűjtögetők története a jégkorszak előtti időkre nyúlik vissza, ők voltak Európa őslakosai a földművelés elterjedése előtt. A vadászó-gyűjtögetők a Kr. e. 7. évezredtől fokozatosan beolvadtak a Közel-Keletről újonnan érkező földműves csoportokba.

A genetikai nyomokat követve ugyanennek a populációnak több megjelenését és ezzel együtt vándorlási útvonalát is fel tudtuk vázolni Németország, Csehország, Lengyelország, Ukrajna és a balti államok területén feltárt hasonló korú vagy korábbi időszakokhoz tartozó maradványokat vizsgálva. Ezek az eredmények számos korábbi, az európai őstörténetet érintő régészeti és genetikai ellentmondás feloldásához járulnak hozzá

– közölte Gerber Dániel.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

régészet

leletek

felfedezés

balaton