Igazi hős lett az általános iskolai tanár: 100 kg zöldséget és gyümölcsöt vehetett át jutalmul

HelloVidék   
  Megosztom
Igazi hős lett az általános iskolai tanár: 100 kg zöldséget és gyümölcsöt vehetett át jutalmul

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat 100 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt, vetőmagcsomagot és foglalkoztatófüzeteket adott át Magyarország idei Zöldség- Gyümölcs Hősének, Petrilla Csabának, a Gloriett Sportiskolai Általános Iskola történelem-földrajz szakos tanárának, illetve az iskola diákjainak.

A Zöldség-Gyümölcs Hős pályázat célja az, hogy ilyen példaértékű projekteket és elkötelezett embereket kutasson fel és mutasson be, mint amilyen a Gloriett Zöld Közösség program és vezetője, Petrilla Csaba

- fogalmazott köszöntőjében dr. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítói Osztályának elnöke.

Hozzátette, külön öröm látni, hogy az iskolakert gondozásában a gyerekek mellett az iskola pedagógusai és a szülők is aktívan részt vesznek. Így egész családok ismerkedhetnek meg a zöldségek és gyümölcsök termelésének folyamataival, külső-belső tulajdonságaikkal, illetve fogyasztásuk pozitív hatásaival. Ez nagyon fontos, mert hazánkban az átlagos napi zöldség- és gyümölcsfogasztás nem éri el az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott napi átlagos 40 dkg minimum értéket, valamint az éves uniós átlagtól is elmarad, különösen a 6-18 éves korosztály és a gyermeket nevelő családok tekintetében.

A gyerekek figyelmét Mártonffy Béla arra hívta fel az átadón, hogy az egészség megőrzésében, a betegségek elkerülésében az immunrendszernek hatalmas szerepe van, aminek optimális működését zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával tudják leginkább segíteni.

A zöldségek és a gyümölcsök ugyanis tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal – ráadásul nagyon finomak is.

A fővárosi sportiskolában a szülők bevonásával zöldségeskertet és gyümölcsöst alakítottak ki, amelyben a gyerekek a kerti folyamatokat sajátíthatják el, az ültetéstől a gondozáson át egészen a zöldségek, gyümölcsök leszedéséig, felhasználásáig. Az iskolakert és a környezettudatos nevelés az iskola életének egyik meghatározó eleme lett, ezért megalapították a Gloriett Zöld Közösség programot, amelynek megálmodója és egyik motorja Petrilla Csaba, az idei Zöldség-Gyümölcs Hős.

A veteményeskert és a gyümölcsös is nagyszerű lehetőség a fővárosi gyerekek számára, hogy felfedezzék a különböző zöldségeket, gyümölcsöket, és azok legfontosabb ismérveit. A fiúk megtanulják az ásást, a kapálást, a karózást, vagyis a nehezebb kerti munkákat, míg a lányok inkább az ültetéssel foglalkoznak, vagy megismerik a zöldségek, gyümölcsök tárolhatóságát, felhasználhatóságát. A kerteknek köszönhetően diákjaink a természettudományos órákon megfoghatják, megszagolhatják, sőt meg is kóstolhatják az aktuális tananyagot: a saját maguk termelte zöldségeket és a gyümölcsöket

- mesélte a tanár úr, aki hangsúlyozta, mindez az iskola, a kollégák és a szülők együttműködése nélkül nem valósulhatna meg.

A Zöldség-Gyümölcs Hős pályázatról

A Zöldség-Gyümölcs Hős pályázatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat keretében hirdette meg, idén már harmadik alkalommal.

A Magyarország Zöldség-Gyümölcs Hőse címmel olyan személyek elismerése a cél, akik tevékenységükkel hozzájárulnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséhez, elkötelezetten tesznek azért, hogy minél többen megismerkedjenek a zöldségek és a gyümölcsök pozitív hatásaival, széles körű felhasználási lehetőségeivel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nak

európai friss csapat

zöldség

gyümölcs

zöldség-gyümölcs hős

petrilla csaba