Igazi hős lett az általános iskolai tanár: 100 kg zöldséget és gyümölcsöt vehetett át jutalmul

HelloVidék   
  Megosztom
Igazi hős lett az általános iskolai tanár: 100 kg zöldséget és gyümölcsöt vehetett át jutalmul

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat 100 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt, vetőmagcsomagot és foglalkoztatófüzeteket adott át Magyarország idei Zöldség- Gyümölcs Hősének, Petrilla Csabának, a Gloriett Sportiskolai Általános Iskola történelem-földrajz szakos tanárának, illetve az iskola diákjainak.

A Zöldség-Gyümölcs Hős pályázat célja az, hogy ilyen példaértékű projekteket és elkötelezett embereket kutasson fel és mutasson be, mint amilyen a Gloriett Zöld Közösség program és vezetője, Petrilla Csaba

- fogalmazott köszöntőjében dr. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítói Osztályának elnöke.

Hozzátette, külön öröm látni, hogy az iskolakert gondozásában a gyerekek mellett az iskola pedagógusai és a szülők is aktívan részt vesznek. Így egész családok ismerkedhetnek meg a zöldségek és gyümölcsök termelésének folyamataival, külső-belső tulajdonságaikkal, illetve fogyasztásuk pozitív hatásaival. Ez nagyon fontos, mert hazánkban az átlagos napi zöldség- és gyümölcsfogasztás nem éri el az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott napi átlagos 40 dkg minimum értéket, valamint az éves uniós átlagtól is elmarad, különösen a 6-18 éves korosztály és a gyermeket nevelő családok tekintetében.

A gyerekek figyelmét Mártonffy Béla arra hívta fel az átadón, hogy az egészség megőrzésében, a betegségek elkerülésében az immunrendszernek hatalmas szerepe van, aminek optimális működését zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával tudják leginkább segíteni.

A zöldségek és a gyümölcsök ugyanis tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal – ráadásul nagyon finomak is.

A fővárosi sportiskolában a szülők bevonásával zöldségeskertet és gyümölcsöst alakítottak ki, amelyben a gyerekek a kerti folyamatokat sajátíthatják el, az ültetéstől a gondozáson át egészen a zöldségek, gyümölcsök leszedéséig, felhasználásáig. Az iskolakert és a környezettudatos nevelés az iskola életének egyik meghatározó eleme lett, ezért megalapították a Gloriett Zöld Közösség programot, amelynek megálmodója és egyik motorja Petrilla Csaba, az idei Zöldség-Gyümölcs Hős.

A veteményeskert és a gyümölcsös is nagyszerű lehetőség a fővárosi gyerekek számára, hogy felfedezzék a különböző zöldségeket, gyümölcsöket, és azok legfontosabb ismérveit. A fiúk megtanulják az ásást, a kapálást, a karózást, vagyis a nehezebb kerti munkákat, míg a lányok inkább az ültetéssel foglalkoznak, vagy megismerik a zöldségek, gyümölcsök tárolhatóságát, felhasználhatóságát. A kerteknek köszönhetően diákjaink a természettudományos órákon megfoghatják, megszagolhatják, sőt meg is kóstolhatják az aktuális tananyagot: a saját maguk termelte zöldségeket és a gyümölcsöket

- mesélte a tanár úr, aki hangsúlyozta, mindez az iskola, a kollégák és a szülők együttműködése nélkül nem valósulhatna meg.

A Zöldség-Gyümölcs Hős pályázatról

A Zöldség-Gyümölcs Hős pályázatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat keretében hirdette meg, idén már harmadik alkalommal.

A Magyarország Zöldség-Gyümölcs Hőse címmel olyan személyek elismerése a cél, akik tevékenységükkel hozzájárulnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséhez, elkötelezetten tesznek azért, hogy minél többen megismerkedjenek a zöldségek és a gyümölcsök pozitív hatásaival, széles körű felhasználási lehetőségeivel.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nak

európai friss csapat

zöldség

gyümölcs

zöldség-gyümölcs hős

petrilla csaba