Ingyen terem a legjobb zöld mosószer hozzávalója itthon: pofonegyszerű az elkészítése

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Ingyen terem a legjobb zöld mosószer hozzávalója itthon: pofonegyszerű az elkészítése

Környezetbarát, otthon is könnyen elkészíthető hulladékmentesen, és szinte ingyen van: ez a vadgesztenyéből főzött mosószer. Nincs más dolgod, mint hogy séta közben összeszedj néhány darabot ebből a szúrós héjú a termésből, és megfőzd otthon. Mutatjuk, hogyan! 

A vadgesztenye magja értékes anyagokat tartalmaz, köztük szaponinokat. A szaponinok felületaktív anyagok, vízzel összerázva habot képeznek, akárcsak a mosódió esetében, és ennek köszönhető tisztító hatása.

A vadgesztenye nagy előnye, hogy itthon szinte bármelyik faluban, városban találunk belőle bőségesen, így lényegében ingyen hozzájuthatunk egy-egy őszi séta alkalmával. Ezzel szemben a mosódiófa egy szubtrópusi növény, ami Délkelet-Ázsiában terem, így a mosódió hazánkba szállítása már önmagában is hatalmas ökológiai lábnyommal jár.

Folyékony mosószer vadgesztenyéből

Hozzávalók:

  • 10 db vadgesztenye (a sárgás-fehér belső magra lesz szükség)
  • 1 liter víz

Elkészítés:

  • Az összegyűjtött vadgesztenyét mosd meg, majd itasd le róla a vizet!
  • Késsel, kalapáccsal, húsklopfolóval vagy sodrófával, netán diótörővel vágd/törd fel a vadgesztenyét!
  • Távolítsd el a külső, barna héját, csak a sárgás-fehér belső magra lesz szükség.
  • A magot próbáld minél apróbbra összevágni, de le is reszelheted, vagy aprítóban is megdarálhatod.
  • Az így kapott zúzalékot tedd egy edénybe, és öntsd fel 1 liter vízzel.
  • Forrald fel az egészet, és forrástól számított kb. 10 percig főzd, majd hagyd kihűlni.
  • Főzés során friss fűszereket is tehetsz a vízbe, hogy kellemes illata legyen a mosószernek, vagy az elkészült, lehűlt mosószerbe csepegtess illóolajokat, 10 cseppet literenként.
  • A lehűlt levet szűrd át egy üvegbe. Ha nagyon apró volt a vadgesztenye magja, érdemes egy konyharuhát helyezni a szűrőbe, hogy felfogja a finom szemeket is. A barna maghéj és a leszűrt mag mehetnek a komposztba.
  • Használatig tárold a mosószert hűtőben, ahol úgy 7-8 napig tárolható.

Felhasználása

A vadgesztenyés mosószert színes és fehér ruhákhoz is használhatód. Adj 0,5-2 deciliter folyékony vadgesztenyés mosószert 1 adag ruhához. Ez a mosószer poros, enyhén szennyezett ruhákhoz alkalmas, a makacsabb foltokat nem fogja kivinni. Kombinálható mosószódával, szódabikarbónával, mosószappannal, a makacs foltokat ajánlott előkezelni folttisztító szappannal. A mennyiséget és kombinációkat ki kell tapasztalni, kinél mi válik be. Miután sikerül elsajátítanod vele a mosást, nagyon olcsón juthatsz mosószerhez, aminek az ökológiai lábnyoma jóval kisebb, mintha mosódiót használnál, arról nem is beszélve, hogy mennyit spórolhatsz így a mosáson.

Szilárd mosószerként is használhatod

Ha nem szeretnél folyékony mosószert főzni, vagy gondot okoz a tárolása, a mosódióhoz hasonlóan is használható a vadgesztenye magja. Ebben az esetben a vadgesztenye magját vágd apróbb darabokra! Egy zsákba vagy zokniba kötve tedd a ruhák közé, és már moshatsz is. Arra figyelj, hogy ilyenkor 40 Celsius fokon, vagy ennél magasabb hőfokon moss, ugyanis a szaponinok csak ekkor fognak kioldódni a magból.

Tárolása, szárítása

A folyékony mosószer hűtőben 7-8 napig tárolható, ezért kisebb adagokat érdemes készíteni, amit rövid időn belül fel tudsz használni.

Mivel a vadgesztenye termése szezonális, az ősszel összegyűjtött magokat terítsd szét, és szárítsd meg, majd hálós zsákban tárold. Fontos lépés a szárítás, mivel a vadgesztenye nagyon könnyen és gyorsan penészesedik. Amikor mosószert szeretnél készíteni, meleg vízbe áztasd be a szükséges mennyiségű vadgesztenyét, hogy a külső héj felpuhuljon, és könnyű legyen feltörni, mivel e nélkül a kiszáradt terméssel nehéz dolgozni.

Ez a videó lépésről lépésre megmutatja, hogyan készítsd el a mosószert:

@zoldbolt Mosószer vadgesztenyéből. Egyszerűen, szinte ingyen. A vadgesztenye belsejében - ugyanúgy, mint a mosódió héjában - szaponin van, ez adja a tisztító erejét. A friss vadgesztenyéket vágd negyedekre és pucold meg. Ha világos ruhákat nem fogsz mosni ezzel a mosószerrel, a héjak akár maradhatnak is. Ha szárazabb, nem friss gesztenyékkel dolgozol, használj kalapácsot, igazi stressz-levezetés. ? 1 liter vízhez 4-6 gesztenyét tegyél. Két módszer van: 1. Főzheted alacsony lángon 10-15 percig, míg habos nem lesz a teteje. 2. Öntsd fel forró vízzel a gesztenyéket és áztasd pár órán át, vagy akár egész éjszaka. Ha kihűlt, szűrd át a folyadékot egy tiszta üvegbe. Natúr illata lesz, ha szeretnél tegyél bele 10-15 csepp illóolajat. Hűtőben 1-2 hétig eláll. Mosáshoz 1 deci mosószert tegyél a ruhák közé. Fehérekhez adagolj mellé mosószódát, a durva foltokat pedig kezeld elő. Ha nem szeretnél kutyulni, próbáld ki az MM Geszti mosógélt, aminek magyar vadgesztenye kivonat az alapja! Ha tetszett a videó nyomj egy like-ot és kövess minket! Hasonló tartalmakért nézd meg a zoldbolt.hu-n a Magazin blogunkat! #vadgesztenye #gesztenye #chestnut #saponin #diy #csinaldmagad #zoldbolt #greentok #mososzerkészités #mososzer #laundry #laundryhack #laundrydetergent ♬ Majestic Travel Nature Refreshing Moving Off - SOUND BANK

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vadgesztenye

mosószer

videó

tiktok

környezetbarát

zöld

recept