Nem lesz többé zéró tolerencia Magyarországon? Megérkezett a javaslat, ami minden autóst érinteni fog

HelloVidék   
  Megosztom
Nem lesz többé zéró tolerencia Magyarországon? Megérkezett a javaslat, ami minden autóst érinteni fog

A nyáron jelent meg a hír, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium foglalkozik a zéró tolerancia felülvizsgálatával az autót vezetők esetében. Az ittas vezetés esetében 2008-as bevezetése óta Európában a legszigorúbbak közé tartozik a magyar szabályozás.

A borászok igyekeztek nyomást gyakorolni törvényhozókra, hogy oldják fel a zéró toleranciát, és engedélyezzék az autóvezetést a kis mennyiségű alkoholt fogyasztók számára. Azzal érveltek, hogy az elmúlt másfél évtizedben Magyarországon mérséklődött az ittasan okozott közlekedési balesetek száma, a borfogyasztás viszont csökkent.

Az atv.hu áttekintéséből azonban egyértelműen kiderül, hogy a Belügyminisztérium határozottan ellenzi a vezetés előtti alkoholfogyasztás teljes tilalmának esetleges lazítását. A kedd késő este a parlamentnek benyújtott új, közlekedésitörvény-javaslatban sincs szó a zéró tolerancia feloldásáról. Augusztusban kormányrendeletben a közlekedési közigazgatási bírságokat megemelték, és akkor sem nem oldottak a zéró tolerancián.

A jelenleg érvényes szabályozás a következő: a 0,30 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,15 milligramm/liter levegőalkohol-koncentráció marad az első küszöbérték, viszont akinek szeptembertől ezt meg nem haladó értéket mutatnak ki a szervezetében, 30 ezer helyett 39 ezer forintos bírságra számíthat. Ha ezt a szintet átlépi, akkor 100 ezer helyett 130 ezer forintot kell fizetnie.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

vezetés

ittas vezetés

közúti baleset

törvényjavaslat

jogosítvány

hellovidek