Rettenetes állapotban van az ország második legnagyobb temploma: azonnal be kell avatkozni

HelloVidék   
  Megosztom
Rettenetes állapotban van az ország második legnagyobb temploma: azonnal be kell avatkozni

A rekonstrukció első ütemében statikailag kell megerősíteni az ország második legnagyobb templomát, illetve a födémet is rendbe kell tenni. Csak ezt követően kezdődhet meg a homlokzat felújítása. Míg a rekonstrukció le nem zárul addig a pápai Szent István vértanú templomban nem tartanak miséket, liturgiákat - írja közleményében az Infopápa

Az elmúlt héten felállványozták Pápa egyik legemblematikusabb épületét. Két évvel ezelőtt jelentették be, hogy kívül-belül megújul a Nagytemplom. Az épület teljes körű felmérése már megtörtént, valamint a beruházás előkészítése is. Ma délelőtt sajtótájékoztatón ismertették a már elvégzett munkát, illetve a kivitelezőkre váró feladatokat. A sajtótájékoztatón elhangzott, a templom felújítás I. ütemében az eredetileg tervezett felújítási munkákat megelőzően szerkezetmegerősítési feladatokat szükséges elvégezni. A tartószerkezeti tervezés során a templom falazott szerkezeteiben jelentős mennyiségű, különböző mértékű repedéseket tártak fel.

A templom falazott szerkezetei állapotának minél hosszabb ideig történő megőrzése érdekében a tartószerkezeti szakvélemény feszítőkábeles megerősítést javasolt, ami hatékonyan tudja biztosítani a templom hosszirányú, keresztirányú és koszorúszerű összefogását is. Az épület födémszerkezete is megerősítésre és felújítása szorul, jelentős mennyiségű faanyag cseréjére, és acél megerősítésre van szükség. A munkák- az időjárás függvényében - várhatóan a jövő év első felében fejeződnek be, amellyel párhuzamosan a homlokzat megújítása is megkezdődhet.

A templom méretéből és az épület problémáiból adódóan is meghaladja a helyi közösség és az egyházmegye képességeit a felújítás nagyságrendje. Ugyanakkor nagy jelentőségű épületről van szó, ami nemcsak művészeti, kulturális értéket képvisel, hanem a hívőközösség számára is nélkülözhetetlen

– fogalmazott dr. Udvardy György veszprémi érsek.

Dr. Áldozó Tamás polgármester igazodási pontnak nevezte a pápai Nagytemplomot, amely szinte a város minden pontjáról látható. A városvezető hozzátette, a templom környéke az elmúlt 10 évben nagyon sokat változott, megújult a Fő tér, az Esterházy-kastély, újjáépült a kastélykerítés, ennek a folyamatnak a betetőzéseként is értelmezhető a templom megújulása.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

templom

pápa

felújítás

rekonstrukció

beruházás

hívek

hellovidek

vallás